pokrivanje davčne izgube

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ajidila
Začetnik
Začetnik

pokrivanje davčne izgube

Odgovor Napisal/-a ajidila »

Ali ste že imeli podoben primer ?
Letos imamo v davčnem obračunu dobiček in bi davčno osnovo zmanjševali z davčnimi izgubami iz prejšnjih let, ki se vlečejo vse od leta 2000 naprej. Vendar pa je lani prejšnja računovodkinja v prilogo 5 (pokrivanje davčne izgube) vpisala le izgubo iz leta 2005 in 2006. Ali si lahko zmanjšam davčno osnovo iz vseh izgub od leta 2000 naprej ali samo za tisti dve leti, ki sta v lanskem obrazcu ?
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Jaz bi upoštevala vse izgube in naredila novo prilogo, ča vam bo še kaj ostalo izgube.

p.s. prejšnja računovodkinja ni vpisala leto 2000, ker je takrat bilo dovoljeno samo 5 letno obdobje.
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V letu 2006 je veljal zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, kjer pokrivanje izgube časovno ni več omejeno (predtem je bilo najprej 5 let, s spremembami v letu 2006 7 let...; in z novim zakonom od 01.01.2007 neomejeno).
Če ni drugih opravičljivih vzrokov za neupoštevanje davčne izgube od leta 2000 dalje, potem popravite prilogo 5 za leto 2006 in jo pošljite davčnemu organu (ali pa jo priložite temu davčnemu obračunu). Ali pa se posvetujte s svojo davčno kontrolorko, kako bi popravili podatke za prejšnje davčne obračune (priloga je sestavni del obračuna??). Hkrati pa jo seznanite s tem, da boste davčno izgubo upoštevali v letošnjem davčnem obračunu (kar pomeni, da boste vpisali tudi podatke iz "nevključenih let"). Nenazadnje pa vprašajte za vzrok nevključevanja bivšo račinovodkinjo.

LP
ajidila
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ajidila »

Hvala Slovan, zelo sem ti hvaležna za tvoj odgovor. Res sem poklicala našo svetovalko in ji povedala za dejansko situacijo - pogledala je v računalnik in tam ima zavedene vse nepokrite zgube - podatki so se nama ujemali. Rekla je, da lahko brez skrbi vpišem prejšnje izube, ona pa si je zabeležila, da je bil obrazec za leto 2006 nepopolno izpolnjen, in da bom vse izgube upoštevala v letošnjem obračunu.
In še glede računovodkinje: po domače povedano: bila je zelo šlampasta, zdaj pa moram jaz popravljat njene napake!
Odgovori