Dohodnina za fizične osebe in olajšava za vzdrževane člane

Moderator: Mirko Zbačnik

AnjaBP
Nov član
Nov član

Dohodnina za fizične osebe in olajšava za vzdrževane člane

Odgovor Napisal/-a AnjaBP »

Pozdravljeni,
rabila bi en nasvet glede svoje dohodnine in vzdrževanih članov.
Namreč sama za l. 2007 pri plači nisem uveljavljala olajšave za otroka, prav tako ne moj mož. Sedaj moram do 31.1.2008 nesti izjavo na davčno kdo bo otroka dal v olajšavo.
Sedaj pa je mož dobil v podjetju obrazec za vpis vzdrževanih članov.
Mene zanima ali imaš kakšno prednost oziroma slabost, če otroka uveljavljaš med letom pri plači?
Kakšne izkušnje imate vi in česa se raje poslužujete? Zakaj? Ni mi namreč še jasno kako nekateri med letom uveljavljajo pri plači olajšavo, potem pa si pri dohodnini otroka piše partner in ne tisti, ki je olajšavo uveljavljal (vsaj za leto 2006 poznam primere). Morda je smešno enostavno, ampak vseeno bi lepo prosila za malo razlage. :szardi:
V naprej hvala vsem za nasvet, odgovor, mnenje ...
Lp
Anja
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Če med letom ne uveljavljaš olajšave za otroke, to preprosto pomeni, da plačuješ previsoko akontacijo dohodnine. Na koncu pa (pri dohodninski odločbi) ob uveljavljanju olajšave za družinskega člana, dobiš vrnjeno preveč plačano dohodnino. Gre na nek način za brezobrestno kreditiranje države, tako da jaz tega ne bi priporočala.

Dejastvo je, da je bolje, če olajšavo uveljavlja starš, ki ima višje dohodke.

Pri menjavi upravičenca pa pride preprosto do tega, da bo pri letni odločbi en starš imel dohodnino za doplačati (tisti, ki je uveljavljal oljšavo med letom), drugi pa bo dobil vrnjeno (tisti, ki uveljavlja pri letni napovedi).

Načeloma je potrebno določenon (nespremenljivo) vsoto davka plačat. Vprašanje je samo v tem, kdo in kdaj bo davek plačal.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Neuveljavljanje olajšave med letom je priporočljivo za zaposlene v firmah, kjer določajo višino plače za posamezna delovna mesta po neto principu (ki jih vsaj med manjšimi ni malo). Če prijavi otroke, dobi enako neto plačo kot tisti brez otrok, razliko (nižje stroške brutobruto plač) pa pobaše firma(lastnik).
Moralno izprijeno - najbrž tudi nezakonito - vprašanje za inšpekcijo dela? lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

starči napisal/-a:Neuveljavljanje olajšave med letom je priporočljivo za zaposlene v firmah, kjer določajo višino plače za posamezna delovna mesta po neto principu ...... Moralno izprijeno - najbrž tudi nezakonito - vprašanje za inšpekcijo dela? lp
Jaz imam o teme "grše" mnenje - ne najbrž, pač pa je nezakonito!

Še mimogrede (malce iz teme), da si kdo ne zamisli, da je tak način izplačevanja pravi. :sjezen:

Če delavec uveljavlja olajšave med letom je prikrajšan za socialno varnost, v kolikor jih ne, pa nenamerno brezplačno kreditira državo. Delodajalci se izgovarjajo, da je razumevanje neto prejemka lažje, a jim nil ne verjemite. Za "nasvet" povprašajte inpšpektorja in ga poporosite, da naj to razloži tudi podjetniku, osebno. Verjetno mu bo potem bolj jasno. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a alijana »

G. Mirko in tudi ostali če ste še na temi: imam vprašanje tudi jaz. Jaz sem lani od jan-maja uveljavljala olajšavo, dalje pa več ne, tudi mož je ni. Sedaj pa je potrebno oddati obrazce do konec jan 2008. Sta dva obrazca, za moža ni problem, je enostaven za izpolniti, ker na njem piše, da v 2007 ni uveljavljal olajšave za otroka med letom, zato jo bo sedaj. Drug obrazec pa pravi, da sem jo uveljavljala med letom in bi jo sedaj razveljavila, ker jo bo mož uveljavil v celoti. Ampak jaz sem jo le 5 mesecev, nikjer pa ni okenca, v katerega bi vpisala da sem jo lani uveljavljala za 5 mesecev, samo piše da jo razveljavljam za leto 2007. Kaj predlagate? Ker namreč da ne bodo naredili obračuna kot da mi bodo olajšavo razveljavili za 12 mesecev, ker pol bi bil nepravilen obračun. Hvala za pomoč. Lp vsem
Alijana
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Mirko Zbačnik napisal/-a:
starči napisal/-a:Neuveljavljanje olajšave med letom je priporočljivo za zaposlene v firmah, kjer določajo višino plače za posamezna delovna mesta po neto principu ...... Moralno izprijeno - najbrž tudi nezakonito - vprašanje za inšpekcijo dela? lp
Jaz imam o teme "grše" mnenje - ne najbrž, pač pa je nezakonito!

Še mimogrede (malce iz teme), da si kdo ne zamisli, da je tak način izplačevanja pravi. :sjezen:

Je moralno izprijeno, pa tudi dejstvo, da se tako dela. Zato marsikdo, ki ve, kako to delajo delodajalci, raje kreditira državo, ker na koncu koncev denar dobi nazaj. V nasprotnem primeru pa ga prepusti delodajlcu.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Alijana!

V prvem delu obrazca je prikazano obdobj od....do (meseca), kjer bo mož uveljavljal za 12 mesecev.
V drugem delu obrazca pa vpišete samo koga odjavljate. Koliko mesecev ste koristili olajšavo pa bo razvidno iz kontrolnih podatkov, ki jih bo poslal vaš delodajalec. V vsakem primeru , pa bo z vpisom v drug del obrazca, neupoštevana olajšava za VDČ (in ni bistveno koliko časa ste je uveljavljali, pri letni dohodnini je pač ne bo). Ker pa ste jo delno koristili, boste verjetno doplačali dohodnino.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

mansu1 napisal/-a:Je moralno izprijeno, pa tudi dejstvo, da se tako dela. Zato marsikdo, ki ve, kako to delajo delodajalci, raje kreditira državo, ker na koncu koncev denar dobi nazaj. V nasprotnem primeru pa ga prepusti delodajlcu.
Toda na neko malnkost pa delodajalec ne pomisli; na pimer povišanja plače, izražene neto nad znesek, ko delavec preseže prvi dohodninski razred. Kako razume učinek na bruto sedaj? Ali če se preprosteje izrazim, v kolikor uporablja razmerja, ki so navadno prirejena na bruto plače v neto zneskih, kakšna so?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a alijana »

Slovan,

najlepša hvala za pojasnilo.

Lp,

Alijana
Alijana
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Vloga za vzdrž.družinske člane

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Pozdravljeni,

mene pa muči še nekaj, čeprav je 31.1.že daleč nazaj... :ssram:

Torej - do konca januarja bi morali zavezanci oddati vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Je bilo to dolžno narediti podjetje kot zavezanec ali fizične osebe kot zavezanci?

Pri nas namreč ne uveljavljamo te davčne olajšave med letom, ker imamo pri plačah določene neto zneske (vem, da ni prav, ampak tako pač je in to se ne bo spremenilo).

Torej - bi morala JAZ poskrbeti, da bi delavci oddali te obrazce? Naj še povem, da imamo pri nas samo enega delavca z vzdrževanimi otroki.

Hvala za nasvet,

Lp,
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Delavec bi moral vložiti zahtevo za upoštevanje olajšave do 31.01.2008, da bi oljašave upošteval davčni organ pri informativnem izračunu dohodnine.

Ko bo zavezanec prejel informativni izračun, bo vložil ugovor na izračun v 15 dneh od prejema (to je v bistvu v 20 dneh od dneva odpreme, ki je razviden iz obračuna). Ugovor se bo nanašal na uveljavljanje olajšave za VDČ (oblika ugovora je na spletni strani DURS-a) oziroma tukaj:
http://www.racunovodja.com/pokazi.asp?stran=3326

LP
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Hvala, Slovan - saj se mi je zdelo, da to ni moja naloga...

no, delavec bo naredil ugovor, jaz pa bom mirno spala...

Lp,
Odgovori