Gospodinja ali druga zaposlitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KIKI****
Nov član
Nov član
Kraj: Kje poleti sije sonček:)

Gospodinja ali druga zaposlitev

Odgovor Napisal/-a KIKI**** »

Prosim, če mi lahko malce svetujete,

Sem še študentka, dokler ne napišem diplome, kar bo nekje do poletja gotovo.
Mož ima s.p. Kakšna je najboljša in najcenejša varianta zaposlitve pri njemu, da bi plačala čimmanj prispevkov. Imava dva otroka tako da bi bila možnost zaposlitve za 4. ure.

Kakšne so variante pri zaposlitvi kot gospodinja ali je tukaj kaj manj za plačevat prispevkov ali kako?

In če bi me zaposlil za 4 ure, mi mora plačevatiprehrano (ali lahko v pogodbi navede da je prehrana organizirana)? Kolikšna je najmanjša možna plača za 4 urni delovnik? Polovica minimalne plače (566,??)

Hvala in prosim za odgovore čimprej če je le možno.

Lp :D
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a alijana »

Pozdravljena.
Koliko imata stara otroka? Če je otrok do treh let, se lahko zaposliš pri svojem možu za polni delovni čas, in hkrati prijaviš na Centru za delo in družino z obrazcem, da boš izkoristila plačilo prispevkov s strani države za 4 ure.
Praktično zgleda takole, če seveda otrok še ni dopolnil 3eh let (pozanimajta se na Centru za delo, družino, ker če imata dva otroka in je drugi mlajši od 5 let mislim da je ta doba daljša kot 3 leta):
1. Zaposliš se (kot navajaš pri možu) za polni delovni čas 8urnik
2. Na centru za delo, družino daš vlogo, da bi ti država plačala prispevke za 4 ure
3. Za ostale 4 ure ti plača prispevke delodajalec (tvoj mož) in prav tako ti izplača polovico plače .
Opomba: država ti plača samo prispevke za 4 ure, ne pa tudi plače.

Toliko z moje strani.
Alijana
KIKI****
Nov član
Nov član

Hy,

ja to vem da se moram pri centru prijavit za druge 4 ure in da mi država plača samo prispevke.
Otroka sta stara 4 in 3 leta. A ni blo to rečeno da država plačuje do otrokovega 6-ega leta starosti?
Koliko pa je tisti minimum, ki mi ga mož lahko izplača (plačo mislim)? Je to 1/2 minimalne plače se pravi 1/2 od 566,?? €.

Hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Minimalna plača od 1. 3. 2008 je 566,53 € bruto za poln delovni čas, vam plačuje le polovico tega zneska.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
KIKI****
Nov član
Nov član

Hvala, sej sem našla tole tudi sama:

Pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva ima:
- eden od staršev, ki neguje in varuje otroka, in sicer do tretjega leta starosti otroka
- eden od staršev, ki neguje in varuje težje gibalno oviranega otroka ali zmerno ali težje duševno prizadetega otroka, in sicer tudi po tretjem letu starosti otroka, vendar največ do 18. leta starosti otroka
- eden od staršev, ki neguje in varuje dva otroka, do dopolnjenega šestega leta starosti mlajšega otroka

Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost. To pravico starš pridobi pri svojem delodajalcu. Na centru za socialno delo pa lahko uveljavlja pravico do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti.

K vlogi boste priložili aneks k pogodbi o zaposlitvi.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Samo še pripomba na: "In če bi me zaposlil za 4 ure, mi mora plačevatiprehrano (ali lahko v pogodbi navede da je prehrana organizirana)?"

Saj izplačilo za prehrano ni obdavčeno in je najelegantnejši zakonit način "pranja gnarja". lp
Odgovori