Lastnik podjetja si želi izplačati nerazporejene dobičke prejšnjih let( za leta pred 2001). Če sem se prav informirala to pomeni da moramo od dobička ki ga želimo izplačati plačati 20% davka in izpolniti obrazec REK-2.
Zmedlo me je pa nekaj. Kot sem že prej prebrala na forumu je ta 20% obračun dohodnine dokončen: Ali to pomeni, da ga ko bomo poročali podatke za dohodnino v podjetju ni potrebno nikamor vpisati te akontacije? Če se pa jo vpisuje, pa v katero polje ( poskušala sem namreč vnesti podatke v informativni izračun dohodnine v polje 63.. in mi je prišla ven ogromna številka za doplačilo)...
Upam da ste razumeli kaj mi ni jasno....
Hvala za pomoč že vnaprej...
lp,
Dohodnina pri izplačilu dobička - prosim za pomoč
Moderator: Mirko Zbačnik
Zakonsko podlago za obračun/plačilo dokončnega davka od udeležbe na dobičku (dividendi) najdete v Zakonu o dohodnini, v poglavju 6.Dohodek od kapitala in VIII. stopnja dohodnine in obveznost plačevanja dohodnine od dohodka iz kapitala.
Izplačila dividend se sporočajo davčnemu organu hkrati s kontrolnimi podatki dohodkov, ki se vštevajo v letno dohodninsko napoved. Podatke o izplačilih očitno potrebuje davčni organ, čeravno le-te niso več vključene v letni znesek obdavčljivih dohodkov. Vključujejo se v posebno datoteko, ki jo je omenila nitka.
LP
Izplačila dividend se sporočajo davčnemu organu hkrati s kontrolnimi podatki dohodkov, ki se vštevajo v letno dohodninsko napoved. Podatke o izplačilih očitno potrebuje davčni organ, čeravno le-te niso več vključene v letni znesek obdavčljivih dohodkov. Vključujejo se v posebno datoteko, ki jo je omenila nitka.
LP