Odpoved delavca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Fact
Začetnik
Začetnik

Odpoved delavca

Odgovor Napisal/-a Fact »

Pozdravljeni!

V lasti imam gostinski lokal z dvema zaposlenima. Ena za nedlolčen čas, druga za določen čas-6 mesecev. Delavka za določen čas dela šele 2 mesece in mi par dni nazaj pove, da ne bo več delala oz. da je z naslednjim dnem ne bo več. Opozorila sem jo, da je v rednem delovnem razmerju za 6 mesecev in da je pogodbeni in zakonski odpovedni rok 30 dni, tako da mora delati pod odpovednim rokom še 30 dni oz. manj če se prej najde zamenjava.
Naslednji dan je ni bilo v službo in tudi naslenja dva dneva tudi ne, kar sklepam da je tudi ne bo več nazaj.

Kaj naj naredim? Ali je delavec v tem primeru tudi zaščiten? Kako smo pri tem zaščiteni delodajalci?
Naj omenim, da je bilo z naše strani vse skladno pogodbi in dogovoru ( redna plača, urnik,..)

Glede na to, da ji moram izplačati še plačo za mesec april, ali ji lahko del plače zadržim kot nekakšno kazen za kršenje pogodbe?

Če mi lahko kdo svetuje bi bila zelo hvaležna.

LP
maju
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maju »

Kar imate v pogodbi o zaposlitvi.
oblak
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a oblak »

Zaradi kršitve obveznosti iz delovnega razmerja, lahko zahtevate denarno povračilo zaradi neupoštevanja odpovednega roka, seveda pa mora biti v pisni obliki. Delavka vam mora podati tudi pisno odpoved pogodbe o zaposlitvi, v kolikor vam je ni podala in je tudi ni na delo, imate tudi vi možnost podati izredno odpoved z vaše strani po 3. alineji 111. člena ZDR.

Pa vendarle vam svetujem, da se razideta sporazumno in naj dela vsaj še toliko časa, da najdete novo delavko.
oblak
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a oblak »

Rada bi še dodala, da je dogovor o denarnem povračilo zaradi skrajšanja odpovednega roka opredeljen v 94. členu ZDR.
Odgovori