Izdelava poslovnega izida

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Izdelava poslovnega izida

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

smo s.p.. imamo proizvodnjo in me nekaj zanima. glede na to, da mesečno vlečem material in pripadajoče stroŠke preko 490 na 600 me nekaj zanima.
ko delam poslovni izid moram mesečno povečanje ali zmanjŠanje zalog vnesti v poslovni izid sprememba vrednosti zalog v + ali -. ali imam prav?
razred 4 pa ne glede na to, da ga mesečno "zapiram" v dobro vnesem v poslovni izid v celoti.
v razredu 7000 pa odhodkov od prodaje polproizvodov ne smem upoŠtevati kot odhodek.

prosim za odgovor!!!!!!!!!! :sneodobren: :sneodobren:

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Izkaz poslovnega izida upošteva vse naravne vrste stroškov, ki so nastali v določenem obračunskem obdobju. Te vrste stroškov evidentirate v razredu 4. Stroški, ki so potrebni za proizvodnjo izdelkov in so izkazani v razredu 4, sestavljajo nato vrednost proizvodnje ali gotovih izdelkov v odvisnosti od nivoja vrednotenja zalog. V stroške proizvodnje/gotovih izdelkov smete prenesti samo tiste vrste stroškov, ki so nastali v povezavi z nastajajočim končnim izdelkom (600/490). Realizirani stroški prodanih proizvodov zmanjšujejo vrednost zaloge na eni strani (700/60,63), na drugi strani pa postanejo odhodki obdobja, v katerem so bili izdelki prodani. Tisti del stroškov, ki se nanaša na neprodane zaloge, pa ostaja v zalogah in predstavljajo razliko v zalogah v primerjavi s predhodnim obdobjem (običajno otvoritvenim stanjem - torej stanjem na začetku leta) in popravljajo prihodke obdobja (+/-). Preostali del stroškov poslovanja pa predstavlja odhodke poslovanja, ne glede na prodane/neprodane zaloge lastnih izdelkov (703/491).

Zaključek: v izkazu poslovnega izida izkazujete naravne vrste stroškov (R-4), odhodke na kontih skupine 71 do 75; prihodke na kontih skupin 76 do 79 ter razliko v vrednosti zalog: razlika na koncu obdobja na katero se nanaša izkaz v primerjavi s stanjem na začetku obdobja.

LP
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Do sedaj nisem bila računovodja kjer bi imeli proizvodnjo ampak sem bila v storitveni dejavnosti. Z res trdim delom in takimi kot si ti SLOVAN sem se res že ogromno naučila.

Saj pravijo v slogi je moč!

Hvala!
Odgovori