Prefakturiranje - nujno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Prefakturiranje - nujno

Odgovor Napisal/-a bojča »

Imam naslednji primer.
Mi smo lastnik polovice stavbe in drugo podjetje pa polovico.
Dogovor med nami je bil, da mi plačujemo stroške za elektriko, vodo, stavbno zemljišče in potem jim to naprej zaračunamo (prefakturiramo).
Sedaj se lovim s tem, ker sem dobila že veliko odgovorov in vsak mi drugače tolmači kako to narediti :cry:

Jaz naredim takole:
Ko dobim račun dobavitelja z 20 ali pa z 8,5 DDV si upoštevam v stroške in vstopni DDV samo toliko kot je naš del stroškov (npr. 50% od tega). 50% zneska iz tega dobaviteljevega računa osnova+DDV dam na prehodni konto npr.145 in ta znesek prefakturiram naprej kupcu.
Na IR ki ga izdam naprej napišem specifikacijo in zraven priložim še kopije dobaviteljevih računov.
IR (prefakturiranje) napišem v znesku z DDV in napišem klavzulo: DDV ni obračunan v skladu s c.točko 6.odstavka 36.člena ZDDV-1.
Jaz PR za 50% ne dam v stroške in si ne upoštevam vstopni DDV (je na prehodnem kontu), prav tako pa tudi IR ne dam med prihodke ampak zapiram prehodni konto.

Ko oni dobijo račun seveda si na podlagi specifikacije in prilog dajo to v stroške in si upoštevajo odbitni DDV. Ali prav razmišljam?

Prosim za pomoč, ker je nujno. :cry: :cry: :cry:
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Prefakturiranje po členu, ki ga navajate vi, pride po mojem mnenju v poštev ko gre za povračilo izdatkov, ki ste jih plačali v imenu in za račun drugih. Menim, da bi faktura dobavitelja morala glasiti na drugo podjetje in bi vi nastopali le kot plačnik v njihovem imenu. V tem primeru evidentirate fakture, kot navedeno v zakonu, na prehodnih kontih.
To je le moje mnenje. Upam, da se bo še kdo oglasil.

lp
marea
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Saj mi plačamo v njihovem imenu, ker imamo samo en števec za elektriko in vodo.
So pa oni lastniki le polovice objekta in mi polovice.
Dobavitelj pa izda na podlagi enega števca samo en račun na nas in mi jim naprej prefakturiramo znesek ki se nanaša na njihove stroške.

Lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Samo razmišljam: v kolikor je iz pogodbe to razvidno, potem menim, da je pravilno prefakturiranje.
Morda vam bo še kdo iz prakse povedal svoje mnenje.

Lp
marea
jackie
Novinec
Novinec

ddv

Odgovor Napisal/-a jackie »

Tudi jaz se strinjam z mareo. Iz lastnih izkušenj! Vse - vhod in izhod morate peljat izven davčnih evidenc preko prehodnih postavk, kar pa vi ne morete, ker je pol za vas, pol pa za sosede. Drugače pa je ddv!

Obračunan nam je bil ddv in obresti, sklicevali pa so se na 16.člen ZDDV, ki pravi, da kadar pri prometu storitve, kjer davčni zavezanec deluje v svojem imenu in za račun druge osebe, se šteje, da prejme in opravi te storitve sam.

Kar pomeni, da je potrebno na prefakturiranje oz. prerazdelitev stroškov ne glede ali je na vhodnem računu ddv zaračunan ali ne, zaračunati 20 % ddv.

Res pa je, da se sedaj srečujemo z drugo skrajnostjo, saj si tudi davčni uradi različno tolmačijo prefakturiranja, in smo doživeli tudi to, da tuji dobavitelj ni dobil povrnjenega ddv, ker si DU drugače tolmači prefak.
jackie
Odgovori