lep pozdrav!
Imam eno vprašanje glede dnevnice, zato bi vas prosil za strokovno pomoč
Sem na službenem izobraževanju v Avstriji, zdaj me pa zanima kakšna dnevnica meni pripada. celotna 55€ kot je za Avstrijo ali ne.
Cel teden bivam v Avstriji za vikend grem domov.Ali se to izobraževanje smatra kot službeno potovanje ali kako?
Firma mi plača:
- prenočišče
- kilometrino , ter cestnine
- ter 15 € dnevnice
meni se zdi to premalo, kolikor vem je dnevnica za slovenijo 15€, tako piše v zakonu - sam si ga ne znam vredu raztolmačit
ali je dnevica samo nadomestilo za hrano
Prosil bi vas če mi razložite kaj in kako.
Ali je to pri vseh firmah isto po zakonu ali lahko to firma lahko prostih rok določa sama kako bo izpačevala dnevnice.
Prosi bi vas če mi pomagate z odgovorom, za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem, fajn bi bilo da mi kdo to strokovno obrazloži , ter prilepi kaki link z zakoni, da lahko jaz branim svoj prav - v primeru da dobim premalo dnevnice
Plačilo dnevnice
Moderator: Mirko Zbačnik
Pri nas je takole:
Do dnevnice so upravičeni zaposleni, ki imajo v pogodbi o delu kot kraj opravljanja dela navdeno v poslovnih prostorih. Vsem ki piše zraven poslovnih prostorov tudi delo na terenu - dnevnice ne dobijo izplačane, izplača pa se jim terenski dodatek (kadar traja odsotnost dlje kot dva dni) v višini 3,13 €.
(6. člen uredbe o povračilih stroškov v zvezi z delom) - Dnevnica se upravičencem zniža za 10% kadar nočitev vključuje tudi zajtrk (v skladu z urno odsotnostjo za tujino in Slovenijo, kot pravi zakon - 4. člen uredbe o povračilih stroškov v zvezi z delom)
Do dnevnice so upravičeni zaposleni, ki imajo v pogodbi o delu kot kraj opravljanja dela navdeno v poslovnih prostorih. Vsem ki piše zraven poslovnih prostorov tudi delo na terenu - dnevnice ne dobijo izplačane, izplača pa se jim terenski dodatek (kadar traja odsotnost dlje kot dva dni) v višini 3,13 €.
(6. člen uredbe o povračilih stroškov v zvezi z delom) - Dnevnica se upravičencem zniža za 10% kadar nočitev vključuje tudi zajtrk (v skladu z urno odsotnostjo za tujino in Slovenijo, kot pravi zakon - 4. člen uredbe o povračilih stroškov v zvezi z delom)
Če gre za izobraževanje v interesu delodajalca in kraj kamor potujete ni kraj vašega delovnega mesta potem vam pripada dnevnica.
Če nimate urejene prehrane vam pripada cela dnevnica, sicer pa se sorazmerno zniža glede na že plačane obroke.
Preberite si zakon o delovnih razmerjih in vašo kolektivno pogodbo - tu boste našli kaj vam pripada. Uredba o določitvi dnevnic za pot v tujino pa določi kolišen znesek stroškov je neobdavčen.
Pi večini podjetij sta zneska enaka.
Osebno menim, da vam pripada polna dnevnica.
Če nimate urejene prehrane vam pripada cela dnevnica, sicer pa se sorazmerno zniža glede na že plačane obroke.
Preberite si zakon o delovnih razmerjih in vašo kolektivno pogodbo - tu boste našli kaj vam pripada. Uredba o določitvi dnevnic za pot v tujino pa določi kolišen znesek stroškov je neobdavčen.
Pi večini podjetij sta zneska enaka.
Osebno menim, da vam pripada polna dnevnica.