34. ali 35. čl zddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
minca
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

34. ali 35. čl zddv

Odgovor Napisal/-a minca »

do sedaj smo vsem kupcem izdali račune po 34.čl., in jih glede na zavezance oz končne potr. razvrščali v ustrezne stolpce I-RAČ. Po 1.9. pa glede na nova imena stolpcev in 34.+ 35.člen npr. nezavezancu sp ne smemo več izdati račun po 34.čl ampak po 35.čl ?
lp
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Če vam to kaj pomaga, v razdelku SPET DDV je napisano o 34. oz. 35 čl. ZDDV-ju.

Upam, da bo kaj pomoči.

P.S. Pri nas izdajamo kupcem - dz še vedno ID št., končnim pa ne.
Večina dobaviteljev še vedno piše ID številko.
S tem mislim, da ne delam nobenega prekrška.?:oops::???:
LP:D
minca
Začetnik
Začetnik

Anka hvala, se mi sedaj "svita"
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Minca - imam enak problem. Kam uvrščati račune, ki so izdani fizičnim osebam in to v obliki 34.člena. Ni bistvo ali imajo kupčevo ID številko ali ne, temveč to - da so izdani na ime kupca, čeprav ne bi bilo treba, da je na računu navedena vrsta, količina in cena blaga brez DDV pa potem % DDV in potem skupaj za plačilo (po 35.členu moraš prikazati ceno z DDV in potem prikazati vračunani DDV).

Bistvena razlika - v maloprodajnih trgovinah dobimo navadno račune po 35.členu. Če pa podjetje proda svoje blago ali storitev - npr. instalater popravi vodo v stanovanju, zaračuna storitev in po mojem jih večina izda račun po 34.členu. - kam bi vi ta račun vpisali v davčne evidence in posledično temu poročali v DDV-O.

Torej od 1.9. naj bi ga vpisali v kolono izdanih računov po 34.členu, kar pa meni sploh ni jasno. Ali pa mogoče zakonodajalec misli, da bomo ta račun vpisali med račune 34.člen in v DDV-o obrazcu poročali prodajo končnim potrošnikom. Meni ni več nič jasno - kdo piše zakone.

Prosim komentar.
minca
Začetnik
Začetnik

AAA - pri nas vsem strankami izdajamo račune z imeni, naslovi ter ID oz. davčnimi štvilkami. Od sedaj dalje pa bomo račune po 34. in 35. členu ločili tako pa strankam npr. sp-jem nezavezancem ne bomo več na račune pisali davčnih številk in take račune uvrščali v stolpec I-RAČ 15-18. To mi je edina možnost ločevati račune, ker pri nas ni variatne da bi račune izdajali brez imena stranke.

jasmina
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Saj razlika med računi izdani po 34.čl. ter 35.čl. ni v davčni oz.v identifikacijski številki. So še druge razlike. Tudi na račun izdan po 34. členu ni nujno navesti id številke, v kolikor kupec ni plačnik ddv-ja, pa je še vedno račun izdan po 34. členu in gre v kolone od 11 do 15.
lp
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Misty - saj prav to sprašujem. ID številka tu ni bistvena. Razlika med obema vrstama računov je drugje in sicer to je po mojem mnenju zgradba prikazane cene. Ponavljam:
34. člen - na računu moraš prikazati ceno brez DDV, vrednost DDV in skupaj

35. člen - na računu je cena artikla z vključenim DDV in spodaj preračun vrednosti DDV - torej vračunan DDV.

Tako piše v teh dveh členih.

Sedaj pa spet vprašanje. Če tudi fizični osebi, ki ni davčni zavezanec izdaš račun v obliki po 34.členu - kam bi ga vpisali v knjige izdanih računov in posledično v obrazec DDV-O.
Yuna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Yuna »

Mi smo že prej izstavljali račune tako.končnim potrošnikom po 35. členu,davčnim zavezancem po34. členu. Tako je zahteval zakon, razen če je končni potrošnik zahteval po 34. členu, ga je dobil.
lp
darja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a darja »

Najbolj enostavno bo vse račune izstavljati z svemi potrebnimi podatki, ki jih zahteva 34. čl. in tako vse izdane račune vpisovati v I-RAČ v stolpce 11-14, seveda pa bo tudi obrazec DDV-O spremenjen, kamor bomo vpisovali rač. po 34. oz. 35.čl in tako bo en podatek vpisan - rač.izstavljeni po 34.čl.
darsi
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a darsi »

Še vedno mi ni jasno kako naj evidentiram račune. Npr.za servis vozila se račun glasi na kupca in je izstavljen po 34.členu ne glede na to ali je kupec zavezanec ali ne. V primeru, da pa kupec samo kupi neko zadevo in je ta kupec nezavezanec pa dobi fakturo po 35.členu? Kam naj sedaj s temi računi? Kam v knjigo in kam v DDV-O?
sch
Začetnik
Začetnik
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a sch »

:mad:DURS razlaga, da vsi računi napisani končnemu potrošniku po 34.čl, pridejo v knjigo I-rač v stolpce od 16-18.
Seminarji od ZRF, pa trdijo, da se ti računi vpisujejo v I-rač med kolone 11-14.
Le kdo ima prav ??????
Kako naj vemo mi, če se še sami ne zedinijo !!!
Prosim, posredujte mi vaše mnjenje.
Kako naj ravnamo, oz. kam naj vpišemo račune končnemu potrošniku po 34.čl. !
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Ali ima kdo že novejšo informacijo
Odgovori