knjiženje posojila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

knjiženje posojila

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

a mi lahko prosim pomagate??

naš d.o.o "sprejme" posojilo drugega d.o.o s pogodbo, ki je prejeti račun, a ne??

in knjižba naj bi izgledala takole:

D1100/2700K
D2800/

2800 NI TOČNO DEFINIRAN ZNESEK obresti v pogodbi , ampak je samo 12% do datuma valute, a je uredu???

hvala in lep deževen dan
tatjana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pogodbe o prejetem posojilu ne smatramo kot prejeti račun. Je sicer knjigovodska listina, ki pa je same po sebi ne evidentiramo v poslovnih knjigah. Poslovni dogodek nastane s prejemom/nakazilom posojila na TRR. (110/272 Kratkoročna posojila dobljena pri bankah in družbah v državi).

Tudi obresti evidentiramo šele takrat, ko prejmemo obračun obresti za obdobje, ki je določeno v pogodbi (konec meseca za tekoči mesec..., obračun obresti je mesečni, polletni...): 74/280. Če obračuna ne prejmemo, je potrebno najmanj na koncu leta izračunati obresti, ki jih evidentiramo med odhodki (74/29)

LP
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

pozdravljeni,

saj sem imela občutek, da ni prav točno moje razmišljanje

se pravi bančni izpisek kadar nam družba nakaže posojilo, šele takrat nastane poslovni dogodek in kar v BI prikažem priliv in ne pa preko PR.

samo še nekaj me bega pri drugi stranki, ki je nakupila osnovno sredstvo z leasingom, sem poknjižila prav tako pogodbo v PR-RAČ, ker v bistvu mi denarja nismo dobili, smo pa dobili osnovno sredstvo. a sem mogoče tudi tukaj zgrešila???
040/972
9721obresti/
16000/
najlepša hvala slovan

tatjana
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Obveznost iz finančnega najema izkazujemo na kontu 984, kjer evidentirate anuitete (/9840) in popravek za obresti /9841). Če imate pravico do odbitka DDV-ja le-tega izkažete na kontu 160/.

LP
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

pozdravljeni,

jaz sem mislila, da je 984- operativni leasing in ne finančni leasing
a je narobe, če sem dala na 9720 in obresti na 9721, gre za tovorno vozilo???

lep dan
hvala za pomoč
tatjana
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Operativni leasing se ne izkazuje, ne med kratkoročnimi ne med dolgoročnimi obveznostmi, saj nastane obveznost le za vsak posamezen obrok ne pa za celotno vrednost operativnega najema. V primeru operativnega najema tudi sredstva, ki je predmet najema ne evidentirate v poslovnih knjigah,saj ni vaša last.
Finančni najem = poslovna obveznost, zato jo izkažite med poslovnimi in ne finačnimi obveznostmi.

LP
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

najlepša hvala za obširno razlago

zdaj razumem

še enkrat hvala

tatjana
Odgovori