DOHODNINA - VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI
Moderator: Mirko Zbačnik
ARHIMED...Hči je zaslužila točno 312.000 sit in plačala akontacijo dohodnine v znesku 7020 sit...Vem,da mora oddati dohodnino,če hoče imeti vrnjeno...Sam malo me mede to,ker je pa v letu 2004 zaslužila 400.000 sit in ni plačala nič akontacije,zato v lanskem letu ni oddala napovedi...Sm jo pa js prijavila kot vzdrževanega člana...In nobenih problemov,tudi če ona sama ni oddala napovedi...
RESNICA JE ZADNJA BESEDA PRIHODNOSTI!!!
Ja danes mi je poštar prinesel novico, da je tudi drugi dijak s celoletnim statusom dosegel dohodke v letu 2005 v vrednosti 7.000 SIT in plačal akontacijo dohodnine v vrednosti 1500 SIT.
Ali je potem tudi on obvezan oddati dohodninsko napoved in tako pridobiti možnost za vrnitev plačane akontacije dohodnine.
KAJ MISLITE !
Ali je potem tudi on obvezan oddati dohodninsko napoved in tako pridobiti možnost za vrnitev plačane akontacije dohodnine.
KAJ MISLITE !
Po vsem tem,kar je napisano bi moral oddati napoved in dobiti nazaj teh 1500 sit...Ma ta država je res kr neki...Vsako leto slabše...Da niti ne govorim o tej doooolgi napovedi,ki so se jo letos izmislili...8 strani...Ma po mojem se pa ne vprašajo ali bodo znali ubogi starčki izpolnit vsa tista polja!!!
RE:dohodnina
Essa bi bilo super ja, vendar sem lansko leto v vlogo za štipendijo morala vpisati zneske /ne glede na višino,sicer malo 150.000 SIT/ in so znesek upoštevali pri obračunu štipendije, toliko!!!!
diana
Država pač nima več kaj dosti maneverskega prostora zato zmeraj bolj komplicira stvari, ki nam navadnim smrtnikom grenijo življenje in to tako, da bi še tisto kar nam pripada podarili državi zaradi naše osebne nevednosti oziroma seznanjenosti.
Dobro, da se je informacijska tehnologija toliko razvila, da nam omogoča izmenjavo informacij in tako bolj enakopraven boj z državo. Osebno mislim, da jim žakelj poka po vseh šivih in najlažje je obdavčiti tisto kar državljani prinesejo že vpisano v napovedih. Neprijavljenih dohodkov sive ekonomije pa se jim itak ne da iskati saj je to delo preveč zamudno in učinek zanemarljiv glede na usposobljenost dacarjev.
Delajo po načelu "vzemi tam kjer je vidno in pusti tisto kar je nevidno".
Hvala vsem za poslane odgovore!
Dobro, da se je informacijska tehnologija toliko razvila, da nam omogoča izmenjavo informacij in tako bolj enakopraven boj z državo. Osebno mislim, da jim žakelj poka po vseh šivih in najlažje je obdavčiti tisto kar državljani prinesejo že vpisano v napovedih. Neprijavljenih dohodkov sive ekonomije pa se jim itak ne da iskati saj je to delo preveč zamudno in učinek zanemarljiv glede na usposobljenost dacarjev.
Delajo po načelu "vzemi tam kjer je vidno in pusti tisto kar je nevidno".
Hvala vsem za poslane odgovore!
Pozdravljeni vsi skupaj!
O tej temi je bilo že toliko napisanega, pa se bom vendarle vključila v to debato, ki je zašla na nepravo pot. Že ko so študentski servisi pošiljali podatke o dohodkih, ki so jih študentje zaslužili preko njih, so jih opozorili: " . da ni potrebno pošiljati dohodnine, če tvoji dohodki, od katerih se plačuje dohodnina v letu 2005 niso presegli 564.400 SIT in te NIHČE NE UVELJAVLJA KOT VZDRŽEVANEGA DRUŽINSKEGA člana. Priporočljivo jo je oddati, če ti je bila med letom odvedena akontacija dohodnine, saj akontacijo dohodnine le tako dobiš povrnjeno" - konec citata (Glej tudi 105. člen Zakona o dohodnini. Kaj v njem piše poglej odgovor Cipresi).
V primeru, da imajo starši olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, študentu avtomatsko ne pripada splošna olajšava, kar pomeni, da mora oddati napoved. Napovedi ne oddajo tisti, katerih dohodki ne presegajo splošne olajšave, ki pa je pri študentu 0.
O tej temi je bilo že toliko napisanega, pa se bom vendarle vključila v to debato, ki je zašla na nepravo pot. Že ko so študentski servisi pošiljali podatke o dohodkih, ki so jih študentje zaslužili preko njih, so jih opozorili: " . da ni potrebno pošiljati dohodnine, če tvoji dohodki, od katerih se plačuje dohodnina v letu 2005 niso presegli 564.400 SIT in te NIHČE NE UVELJAVLJA KOT VZDRŽEVANEGA DRUŽINSKEGA člana. Priporočljivo jo je oddati, če ti je bila med letom odvedena akontacija dohodnine, saj akontacijo dohodnine le tako dobiš povrnjeno" - konec citata (Glej tudi 105. člen Zakona o dohodnini. Kaj v njem piše poglej odgovor Cipresi).
V primeru, da imajo starši olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, študentu avtomatsko ne pripada splošna olajšava, kar pomeni, da mora oddati napoved. Napovedi ne oddajo tisti, katerih dohodki ne presegajo splošne olajšave, ki pa je pri študentu 0.
DIANA...Sm poiskala na strani od Zavoda za zaposlovanje navodila za izpolnjevanje obrazca za pridobitev republiške štipendije in tam piše tako:
Prav tako ni potrebno prilagati dokazil za prejemke od občasnih in začasnih del dijakov in študentov,izplačanih preko pooblaščenih agencij,ki ne presegajo 51% povprečne letne plače v RS,ker se do tega zneska ne vštevajo v dohodek družine...
Ne vem,zakaj si vpisovala tistih 150.000 sit,ker je bilo nepotrebno!Če pa lažejo na Zavodu pa skoraj dvomim.
Prav tako ni potrebno prilagati dokazil za prejemke od občasnih in začasnih del dijakov in študentov,izplačanih preko pooblaščenih agencij,ki ne presegajo 51% povprečne letne plače v RS,ker se do tega zneska ne vštevajo v dohodek družine...
Ne vem,zakaj si vpisovala tistih 150.000 sit,ker je bilo nepotrebno!Če pa lažejo na Zavodu pa skoraj dvomim.
RE:dohodnina
Essa se opravičujem, sem šla preverit še enkrat odločbo za štipendijo, pa res ni upoštevano, čeprav sem znesek ŠŠ vpisala. 
diana
Sem prebral vsa vaša mnenja in po napisanem sklepam da je za mojega sina ki ima edini dohodek( in od katerega je plačal nekaj dohodnine in dohodek ne presega splošne olajšave) iz dela preko ŠS vseeno če dohodnine sploh ne napiše samostojno saj se v primeru da sam uveljavljam olajšavo za vzdrževanega člana njemu ni povrnjena niti tista dohodnina ki jo je med letom plačal. To sem videl ko sem vnesel njegov dohodek v izračun in sem odštel splošno olajšavo - stanje na koncu je bilo 0.
Če nimam prav naj me kdo popravi!!!
Če je to res potem je bolje da se študentom za delo preko ŠS med letom sploh ne plačuje dohodnina saj jim bo ta vsaj prišparana v takih situacijah ko jih starši uveljavljajo kot vzrževane družinske člane.
Če nimam prav naj me kdo popravi!!!
Če je to res potem je bolje da se študentom za delo preko ŠS med letom sploh ne plačuje dohodnina saj jim bo ta vsaj prišparana v takih situacijah ko jih starši uveljavljajo kot vzrževane družinske člane.