Če račun ni bil zaveden na kontu 220, ga plačilo ni moglo zapreti, ampak je ostalo odprto. Svetujem vam, ker pravite, da ni veliko vknjižb, da si magari v excelu(uups, reklama) naredite končno stanje 2003, kot ga imate po vknjižbah in kot bi po vašem moralo biti. Namreč, če izpišete (ali pogledate) vsako kartico za 2003, je končno stanje tisto, ki mora biti v otvoritvi. Ne morete kar reči, program je spustil račun, če hočete imeti točno stanje, vas bo to stalo nekaj časa in truda, ampak verjemite, da se splača.
Razliko morate izravnati tam, kjer je nastala. Potem pa isto še za 2004. Kako boste pa kdaj dokazovali zneske iz bilance stanja, če nimate zaključka in otvoritve.
Bom poskusila povedati drugače. V dvostavnem knjigovodstvu mora biti seštevek knjižb glavne knjige v breme in v dobro v kateremkoli trenutku enak (razen seveda ko knjižite in ste ravno na sredi temeljnice).
Popravilo ugotovljene napake na kontu 220 iz konca leta 2003
Moderator: Mirko Zbačnik
Razumem, da ste račun sicer knjižili, vendar ga nikjer ni. Če je bil knjižen po datumu, ko ste oddali davčne evidence in bilanco, je enako, kot da ga sploh ne bi knjižili. Očitno imate saldakonte ločene od glavne knjige, oziroma tega dokumenta niste prenesli iz saldakontov v glavno knjigo. Pomeni, da ne manjka samo na 220, temveč tudi na stroških (če je bil račun za stroške). V saldakontih vam je plačilo uspelo knjižiti, saj ste ga knjižili, le prenesli ga niste. Preverite še, kako se je plačilo preneslo v glavno knjigo. Morda imate v glavni knjigi saldo v napačni smeri, ker obveznosti niso bile prenešene iz saldakontov, plačilo pa. Morda ste zaradi tega tudi našli omenjeno napako. Če doknjižite stroške in obveznost, se bo izšlo. Za tehniko knjiženja vprašajte avtorja programa. Vendar je vse to zgolj ugibanje. Jaz bi vsekakor skušala izslediti že nastale knjižbe v letu 2003. Pri tem vam morda lahko pomaga vaš programer; moj nekje vedno vidi prav vse, tudi to, kdaj je bilo kaj knjiženo in kam je bilo usmerjeno. Prav tako si lahko pomagate z dnevnikom knjiženja in kontnimi karticami. Tako nekako jaz iščem. Ko boste ugotovili, kje kaj manjka, boste lahko napravili ustrezne knjižbe.
Jaz bi te popravke delala v tekočem letu, po temeljnici, ki bi ji priložila fotokopijo računa in zapisnik z ugotovitvami; ddv-ja si ne bi odbijala, prav tako stroške ne bi evidentirala med davčno priznanimi.
Jaz bi te popravke delala v tekočem letu, po temeljnici, ki bi ji priložila fotokopijo računa in zapisnik z ugotovitvami; ddv-ja si ne bi odbijala, prav tako stroške ne bi evidentirala med davčno priznanimi.