elektrik napisal/-a:Če je dobitnik preplačila dobro ozaveščen, se bo sam pobrigal in nakazal znesek v tekočem mesecu, kajti sicer mora odvesti DDV za predplačilo!

Mirko, z vami se običajno povsem strinjam. V tem primeru pa ne

Sem že nekaj revizij prestala in še nikoli nisem slišala za takšno početje. Namreč znesek preplačila nima pogodbene osnove - predplačilo in preplačilo sta dva ločena pojma. Predplačilo je zmeraj za neko blago ali storitev - takrat ni dvoma o avansnem računu, ker je to definitivno obdavčljiv promet. Preplačilo je pa stvar pomote in ni obdavčljiva transakcija in kakšen DDV (stopnja) je lahko potemtakem stvar ugibanja...če ne ve nekdo zakaj je prejel denar, a ni tako (lahko bi tudi rekli, da je to preplačilo oproščeno DDV, ker pač skepamo, da je to denar za to in to stvar, ki je oproščena? In kako bi nam npr. davkar lahko dokazal da ni to tako, če pa ni enega dokumenta zakaj je ta denar na našem trr in kaj je un ta drug s tem hotel kupiti. Ni logično, kar trdite, se opravičujem. V bivši firmi se je zgodilo, da je bilo na račun ene firme v blokadi oz. stečaju ali nekaj pomotoma nakaznih skoraj 2mio sit. In tega denarja dokler sem jst bila tam ni bilo mogoče izterjati nazaj in ga verjetno tudi nikoli ne bo mogoče. Torej si naj odbijejo vstopni ddv? po kateri stopnji pa? Tisti srečnež, ki je s pomočjo našega nakazila uspel pokriti nekaj svojega dolga (davčnega) torej mora firmi izdati avansni račun? Za kaj pa natanko? Za napačno nakazan denar ni mogoče izdati niti predračuna, niti avansnega računa, prav tako računa ne - ker to pač ni posel. Bivša firma s to osebo nikoli ni imela nobenega posl.odnosa in ga tudi ne bo nikoli, ker pač ima dejavnost oz. je nima več, s katero si bivša firma nima kaj početi. Ponavljam še enkrat, ni logike. Moj primer je popolnoma enak tistemu o katerem se je začela debata - preplačilo in napačno plačilo je vsebinsko enaka stvar.
Če kje v ZDDV piše drugače, pa vas prosim za razsvetlitev.
Brez zamere in lep pozdrav.