Res prosim- pomagajte mi - PLAČA V RAČUNOVODSTVU
Moderator: Mirko Zbačnik
Se strinjam, da je višina plače odvisna od kraja kje se izplačuje, naprimer sama delam v računovodstvu sem odgovorna za sestavitev vseh obračunov in bilanc, pa nimam 180.000,00 sit bruto plače. Vendar glede na razmere pri nas: malo delovnih mest, veliko brezposelnih imajo tudi tisti z nižjo stopnje nižje plače in potem tudi jaz ne morem dosegati večje. Tako, da je o višini plače in ali je dovolj ali ne zelo relativno razpravljati.
Zlati
Vam kar priporočam! Ministrstvo za šolstvo je pripravljeno dati za plačo računovodja s srednjo izobrazbo, ki mora znati in delati vse -knjiženje, saldakonti, finančni tok, OS DI, plače, obračune DDV, kalkulacije cene prehrane, vrtca ... obenem mora biti povsem samostojen! 275.000 - to je drugi bruto s vključeno prehrano, prevozi, regresom, božičnico, izobraževanjem ...PRLEK27 napisal/-a:Hvala vsem za odgovore.
Malo za šalo: Iz tega sledi, da je najbolje zapreti s.p. in se zaposlit nekje v "državni" službi!! Ali pa raje zaposlit kje v kakem večjem računovdksem servisu!
Lep dan vsem!
Glede enostavnejših in bolj zahtevnejših del v računovodstvu pa bi dodala samo še tole. Pišete, da so kontiranje, vnos podatkov in ostala dela, ki naj bi spadala pod enostavnejša dela manjvredna ostalim, kot so obračun DDV, plače ipd. Ne vem od kje vam, da je obračun DDV-ja nekaj kompleksnega, prav tako pa menim glede obračuna plač, saj danes na trgu obstajajo taki programi, da ti takoj vse sami izračunajo, samo uporabljati jih moraš znati. Prav tako glede končnega poročila, vedet moraš katere konte je treba kam postavit, drugo vse naredi program. Zato menim, da je vsako delo v delovnem procesu pomembno, tako začetno kot končno in če je nekdo zadovoljen z delavko, ki svoje delo opravlja odgovorno in dobro, potem ne vidim razloga, zakaj je nebi mogla nagradit z višjo plačo.
Iz vaših pisanj pa sem zasledila, da se ne strinjate glede višine plače. Napisala sem vam neto plače za osebe, ki jih poznam in ki delajo ali pri d.o.o. ali pri s.p., nobeden pa ne dela v državnih ustanovah, saj so le tam nizke plače.
Koliko pa imate vi plače? Ne vem no, ampak meni se zdi 125.000 neto plače nemogoči znesek da preživim mesec, glede na vse stroške.
lp
Iz vaših pisanj pa sem zasledila, da se ne strinjate glede višine plače. Napisala sem vam neto plače za osebe, ki jih poznam in ki delajo ali pri d.o.o. ali pri s.p., nobeden pa ne dela v državnih ustanovah, saj so le tam nizke plače.
Koliko pa imate vi plače? Ne vem no, ampak meni se zdi 125.000 neto plače nemogoči znesek da preživim mesec, glede na vse stroške.
lp
Draga Dormana imaš prav, vsako delo tudi kontiranje je lahko zahtevno delo oz. ga mora delavec opraviti z vso dogovornostjo.
Navedel bom primer:
Tovarna BMW iz Nemčije prizvaja avtomobile. Avtomobile sestavljajo delavci. Vsak pritrjen del zahteva odgovorno delo. Že samo načrtovanje avtomobila zahteva odgovornost. Končni izdelek je avtomobil. V končni izdelek (avtomobil) se vsede inženir, ki je odgovoren za končni izdelek. Avtomobil pregleda in s svojim podpisom jamči, da je izdelek pregledan in brezhiben.
Ta oseba ima zagotovo večjo odgovornost kot oseba (enake izobrazbe) ki je šef oddelka v sami proizvodnji.
Tako je tudi v računovodstvu.
Delavec ki dela v računovodstvu knjiži, kontira, kontrolira. To je vse. Za končni izdelek pa ne odgovarja oz. odgovarja interno. To delo imenujemo knjigovodstvo. Računovodstvo pa je malenkot širši pojem. V računovodstvu se s številkaki ki jih dobijo iz knjigovodstva "igrajo", na koncu naredijo izdelek pod katerega se podpišejo in tudi odgovarjajo.
Dormana lep vikend ti želim, prav tako vsem ostalim. S PLAČAMI JE VEDNO BIL KRIŽ, DELAVCI BI RADI VISOKE PLAČE, DELODAJALCI PA NE. Temu ne bo nikdar konca! Lp pleckod
Navedel bom primer:
Tovarna BMW iz Nemčije prizvaja avtomobile. Avtomobile sestavljajo delavci. Vsak pritrjen del zahteva odgovorno delo. Že samo načrtovanje avtomobila zahteva odgovornost. Končni izdelek je avtomobil. V končni izdelek (avtomobil) se vsede inženir, ki je odgovoren za končni izdelek. Avtomobil pregleda in s svojim podpisom jamči, da je izdelek pregledan in brezhiben.
Ta oseba ima zagotovo večjo odgovornost kot oseba (enake izobrazbe) ki je šef oddelka v sami proizvodnji.
Tako je tudi v računovodstvu.
Delavec ki dela v računovodstvu knjiži, kontira, kontrolira. To je vse. Za končni izdelek pa ne odgovarja oz. odgovarja interno. To delo imenujemo knjigovodstvo. Računovodstvo pa je malenkot širši pojem. V računovodstvu se s številkaki ki jih dobijo iz knjigovodstva "igrajo", na koncu naredijo izdelek pod katerega se podpišejo in tudi odgovarjajo.
Dormana lep vikend ti želim, prav tako vsem ostalim. S PLAČAMI JE VEDNO BIL KRIŽ, DELAVCI BI RADI VISOKE PLAČE, DELODAJALCI PA NE. Temu ne bo nikdar konca! Lp pleckod
Saj v bistvu je res, da je pri 125.000 mesečne plače treba obvladati tudi nekaj čarovniških trikov, da preživiš, ampak tako je... to je čisto normalna (niti ne slaba!) plača za knjigovodjo. Moji znanci na podobnih del.mestih imajo od 100 do največ 150.000 neto, zato sem se vaši navedbi tako čudila. So pa seveda velike razlike med regijami...meni se zdi 125.000 neto plače nemogoči znesek da preživim mesec
Se mi zdi, da je dala Anjos še najboljši nasvet...
Če je dobra delavka velja razmisliti o dvigu zahtevnosti in s tem tudi plače, kar pa je seveda odvisno od ambicij vaju dveh - delodajalca in delojemalca.