"Fizična oseba, ki nima registrirane dejavnosti oz. ne opravlja dejavnosti NE MORE IZDATI RAČUNA in ne more obračunati in plačevati davka (DDV)" - Anka (ali kdo drug), lahko prosim navedete pravno podlago za to, kateri predpis, kateri člen? Strinjam se glede DDV, ampak kaj pa izdaja računa brez DDV?
Vem, da je velika večina računovodij ali pa kar vsi proti temu, da bi fizična oseba lahko izdala račun, in vem tudi, da je sklenjena pogodba zadostna podlaga za plačilo fizični osebi, ampak vseeno me zelo zanima, ali fizična oseba res NE SME izdati računa ali pa to zgolj ni praksa, noben predpis pa tega ne prepoveduje?
Račun fizične osebe
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Račun fizične osebe
"ampak vseeno me zelo zanima, ali fizična oseba res NE SME izdati računa ali pa to zgolj ni praksa, noben predpis pa tega ne prepoveduje?"
Moje mnenje: vsakdo lahko izda račun (*), samo v zgoraj obravnavanem primeru tak račun nima nobenega pomena - je papir brez vrednosti in ne more biti podlaga za izplačilo niti za knjiženje. lp
* Saj se spomnite iz osnovne šole prilike o sinku, ki je dal mami račun za svoja opravila, mama pa njemu
račun za svoja - s samimi ničlami (sodobno bi rekli ničelni račun!)?
Moje mnenje: vsakdo lahko izda račun (*), samo v zgoraj obravnavanem primeru tak račun nima nobenega pomena - je papir brez vrednosti in ne more biti podlaga za izplačilo niti za knjiženje. lp
* Saj se spomnite iz osnovne šole prilike o sinku, ki je dal mami račun za svoja opravila, mama pa njemu
račun za svoja - s samimi ničlami (sodobno bi rekli ničelni račun!)?
Pravna podlaga za to, da je tak račun samo papir brez vrednosti, pa je ...?
tacenska napisal/-a:Pravna podlaga za to, da je tak račun samo papir brez vrednosti, pa je ...?
...da fizična oseba brez dejavnosti nima pravne podlage za to, da bi tak račun pomenil obveznost za naslovnika. lp
SRS, ZDDV-1, ZDavP-2, ... ?
Ali drugače: ko bo inšpektor odkril, da sem plačal račun, ki ga je izdala fizična oseba, ki nima registrirane dejavnosti in me bo kaznoval, bo v odločbo moral napisati neko pravno podlago. Katera bo to?
Ali še drugače: če mi je dovoljeno plačati storitev, ki jo na podlagi sklenjene pogodbe izvede fizična oseba brez dejavnosti, zakaj mi ni dovoljeno plačati iste storitve isti fizični osebi na podlagi izdanega računa?
Orjlek, hvala ker vztrajate z mano; res bi rad stvari enkrat za vselej prišel do dna.
Ali drugače: ko bo inšpektor odkril, da sem plačal račun, ki ga je izdala fizična oseba, ki nima registrirane dejavnosti in me bo kaznoval, bo v odločbo moral napisati neko pravno podlago. Katera bo to?
Ali še drugače: če mi je dovoljeno plačati storitev, ki jo na podlagi sklenjene pogodbe izvede fizična oseba brez dejavnosti, zakaj mi ni dovoljeno plačati iste storitve isti fizični osebi na podlagi izdanega računa?
Orjlek, hvala ker vztrajate z mano; res bi rad stvari enkrat za vselej prišel do dna.
Jaz bi se pa na tisto malo obregnilka:
...fizična oseba, ki ne opravlja dejavnosti, ne sme izdati računa...
Zakaj ne? Lahko npr.izstavi račun pravni osebi za najemnino. (pa čeprav je dolgoročno sklenjena pogodba, se mi zdi boljše knjiženje mesečno ,letno...na podlagi računa).
Kje piše oz.iz kje izhaja, da se ne sme?
...fizična oseba, ki ne opravlja dejavnosti, ne sme izdati računa...
Zakaj ne? Lahko npr.izstavi račun pravni osebi za najemnino. (pa čeprav je dolgoročno sklenjena pogodba, se mi zdi boljše knjiženje mesečno ,letno...na podlagi računa).
Kje piše oz.iz kje izhaja, da se ne sme?