delo po pogodbi- podjemna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

A bi bil kdo toliko prijazen, da bi mi napisal vplačilne račune. V zbirki Zveze računovodij pod vplačevanje dajatev računov nimam, sicer pa imam tako slab računalnik, da mi vsako iskanje po internetu vzame res veliko časa.
hvala že vnaprej za pomoč.
Pa še nekaj - ali moraš prijaviti podjemno pogodbo že pred izplačilom in ali moraš posredovati tudi kopijo pogodbe?
LP :)
oxib
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a oxib »

PIZ 01100-2001395504; 19+DŠ-06378
Zdravstvo 01100-3008640594; 19+DŠ-06505
Dohodnina 01100-8441403402; 19+DŠ-06009
25% posebni davek 01100-1001106963; 19+DŠ-06742

Pogodbe je treba prijaviti ob sklenitvi. Ni potrebno pošiljati pogodb. Prijava avtorskih je možna tudi prek spletne strani Zavoda.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Najlepša hvala za račune. Vseeno me zanima, če kdo ve, po katerem Zakonu je potrebno prijaviti Podjemno pogodbo? Se mi zdi, da sem tudi jaz to nekje brala.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Delodajalec je zavodu dolžan posredovati obvestilo o sklenitvi avtorske pogodbe na podlagi Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti - 9 člen, Pravilnika o postopku prijave in objave prostega delovnega mesta ter načinu sporočanja podatkov Zavodu RS za zaposlovanje - 16. člen in Navodila o načinu sporočanja podatkov o sklenjenih avtorskih pogodbah Zavodu RS za zaposlovanje.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Tisdno, sem se tudi osebno pozanimala na Zavodu za zaposlovanje. Na podlagi tega zakona bi morali biti sprejeti tudi podzakonski akti, pravilnik o posredovanju teh podatkov in obrazci, vendar tega ministrstvo ni pripravilo (polletni rok je potekel januarja 2007!). Gospa na Zavodu mi je svetovala, da naj pošljemo kar kopijo podjemne pogodbe in s tem smo svoje opravili.
Hvala vsem za pomoč. :)
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

LOTICA jaz sem to samo prekopirala z njihove strani, kjer lahko pošlješ preko njihove spletne strani te stvari. Sama pa še nisem potrebovala teh uslug, tako da.... pri nas pa je velikokrat tako, da nekdo sprejme Zakon, potem mora nekdo drug sprejet obrazce, ki jih seveda ni in ni, potem misliš, da nekaj velja, pa ne velja, ko pa pride inšpektor, pa moraš bit zelo dobro podkovan, da te ne kaznujejo, ker seveda eni kot konji gledajo samo zakon, ki začne npr. veljat s 01.01. če pa greš gledat predhodne določbe, pa vidiš, da mora še nekdo drug nekaj sprejet, a zakon v bistvu velja. AH....škoda besed. Lep dan še naprej.
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Rek 2

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Kam vpišem 25% posebni davek v obrazcu REK 2 ?
oxib
Začetnik
Začetnik

To ne gre na REK ampak na en drug obrazec - obr. PDDP št. 1
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Ali to pomeni, da pri podjemni pogodbi izpolnim dva obrazca?
oxib
Začetnik
Začetnik

Jap :evil:
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Podjemna pogodba z upokojencem

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Mimogrede:

podjemno pogodbo z upokojencem lahko sklenete SAMO V PRIMERU:

- da gre za enkraten posel

- da v nobenem primeru ne bo opravljal kakšnega dela, ki je v kakršnikoli povezavi z dejavnostjo vašega podjetja.

- obvezno morate o podjemni pogodbi obvestiti tudi zavod.

Smo namreč tudi mi želeli zaposliti upokojenca, vendar ga pod temi pogoji ne moremo, inšpektorji pa pridno hodijo okrog in kazni so res velike. Kamorkoli sem poklicala, so mi pojasnili, da ni v interesu države, da podjetja zaposlujejo upokojence: če si tako zelo želijo delati, naj pač ostanejo na svojem delovnem mestu in naj ne hodijo v penzijo.

Torej: upokojenca lahko zaposlite, da vam naprimer prepleska delavnico ali pisarno, in to samo enkrat - potem mu to storitev plačate in to je to. Ljudje namreč podjemno pogodbo zamenjujejo s pogodbo o delu.

Srečno... :spomezik:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Kaj ni podjemna sedaj "moderen" izraz za prejšnjo pogodbo o delu?
Odgovori