Pelias in Fineus
Moderator: Mirko Zbačnik
-
računalničar
- Nov član

S HelpDeska:
Tiskanje je bilo najprej namenjeno le temu, da se osnovni obrazec podpiše in žigosa ter odda skupaj z disketo. Zaradi velikega povpraševanja po tiskanju prilog je zdaj v delu tudi to. Ne vem pa, če lahko od tu izpišeš in oddaš tako izpisane obrazce.
V popravkih bodo tudi zadnje vrstice preračunane v evre. Bodo pa sprejemali te obrazce kot prilogo diskete tudi, če bo v tolarjih.
Zahtevek - pomembno je, kaj je na disketi - papir je namenjen le potrditvi istovetnosti s podpisom in žigom.
Ni treba spremljati, kdaj bodo dopolnitve na voljo, ker aplikacija ob vsakem zagonu to preverja in se avtomatično posodablja.
Stopnja za akontacijo - to ni napaka; v uradnem listu 10/2007 je obrazec, kjer je v metodoligiji napisana stopnja 25%. In taka je bila tudi zahteva naročnika za izdelavo programa. Popravljeno bo le, če bo DURS tako naročil.
Tole pa ni s helpDeska - Fineus je tale:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phineas
Tiskanje je bilo najprej namenjeno le temu, da se osnovni obrazec podpiše in žigosa ter odda skupaj z disketo. Zaradi velikega povpraševanja po tiskanju prilog je zdaj v delu tudi to. Ne vem pa, če lahko od tu izpišeš in oddaš tako izpisane obrazce.
V popravkih bodo tudi zadnje vrstice preračunane v evre. Bodo pa sprejemali te obrazce kot prilogo diskete tudi, če bo v tolarjih.
Zahtevek - pomembno je, kaj je na disketi - papir je namenjen le potrditvi istovetnosti s podpisom in žigom.
Ni treba spremljati, kdaj bodo dopolnitve na voljo, ker aplikacija ob vsakem zagonu to preverja in se avtomatično posodablja.
Stopnja za akontacijo - to ni napaka; v uradnem listu 10/2007 je obrazec, kjer je v metodoligiji napisana stopnja 25%. In taka je bila tudi zahteva naročnika za izdelavo programa. Popravljeno bo le, če bo DURS tako naročil.
Mislim, da iztiskane priloge potrebujemo predvsem zase in za svoj arhiv, durs bo itak vse dobil na disketi. Če zaradi drugega ne, že zato, ker en komplet oddanega pač moraš imeti. In če je na papirju drugače, kot na ekranu in nato na disketi, v svojem arhivu tako ne bomo imeli kompleta, identičnega oddanemu. In prav vsi ne moremo čakati na zadnjo verzijo, ki bo morda zadnji teden v marcu, da "polovimo" vse stranke, da vnovič vse podpisujejo. Larisa, prav dobro razumem vašo dilemo. Tudi jaz imam nekaj že zaključenih, poročila lepo spravljena na disketah in papirju, vse že podpisano in žigosano, ter pripravljeno za oddajo.
Kar se 25% akontacije za leto 2007 tiče, je program OK: Taka so metodološka navodila. In teh verjetno ne bodo spreminjali; gotovo so že izračunali, koliko bo to zneslo. Na moje vprašanje, zakaj 25%, če je stopnja za leto 2007 že znana in nižja, sem dobila odgovor, da zato, ker obračun sestavljamo po starem zddpo, ko velja ta stopnja. Morda pa mati država misli malce vnaprej in skrbi, da prihodnje leto ne bomo v situaciji, ko nas bi doplačilo davka, če bi akontirali po nižji stopnji (glede na ukinitev dela olajšav, kar bo morda komu dvignilo osnovo za davek) spravilo v negativno stanje na trr.....
Kar se 25% akontacije za leto 2007 tiče, je program OK: Taka so metodološka navodila. In teh verjetno ne bodo spreminjali; gotovo so že izračunali, koliko bo to zneslo. Na moje vprašanje, zakaj 25%, če je stopnja za leto 2007 že znana in nižja, sem dobila odgovor, da zato, ker obračun sestavljamo po starem zddpo, ko velja ta stopnja. Morda pa mati država misli malce vnaprej in skrbi, da prihodnje leto ne bomo v situaciji, ko nas bi doplačilo davka, če bi akontirali po nižji stopnji (glede na ukinitev dela olajšav, kar bo morda komu dvignilo osnovo za davek) spravilo v negativno stanje na trr.....
Obračun že delamo po starem. Samo, akontacija v letu 2007 ne more iti po stopnjah iz prejšnjih let, če gre za akontacijo davka po novih predpisih. Imate kakšno bolj oprijemljivo razlago, ker tole ni nič ?pamps napisal/-a:Mislim, da iztiskane priloge potrebujemo predvsem zase in za svoj arhiv, durs bo itak vse dobil na disketi. Če zaradi drugega ne, že zato, ker en komplet oddanega pač moraš imeti. In če je na papirju drugače, kot na ekranu in nato na disketi, v svojem arhivu tako ne bomo imeli kompleta, identičnega oddanemu. In prav vsi ne moremo čakati na zadnjo verzijo, ki bo morda zadnji teden v marcu, da "polovimo" vse stranke, da vnovič vse podpisujejo. Larisa, prav dobro razumem vašo dilemo. Tudi jaz imam nekaj že zaključenih, poročila lepo spravljena na disketah in papirju, vse že podpisano in žigosano, ter pripravljeno za oddajo.
V obrazcu se sklicujejo na 53.člen ZDAVP-1 ( Davek se plačuje po stopnji 25% od davčne osnove ), ki po 31.12.2006. ne velja več.
Če nisem kaj spregledal, seveda.
lp
Ne, druge razlage, kot sem jo dobila telefonsko, nimam. Obračun davka od dohodka pravnih oseb za leto 2006 je po starem zakonu in tam je stopnja 25%, so mi dejali, ne glede na to, da je za leto 2007 veljaven že novi zddpo.
To tolmačenje sem sprejela, a še vedno trdim in to sem zapisala že v nekaterih drugih temah, da mi je nelogično in tudi ne čisto fer. A tako piše tudi v metodološkem navodilu za izpolnjevanje obrazca.
Morda na Zvezi vedo kaj več, saj so v svojem zgledu uporabili novo stopnjo.
To tolmačenje sem sprejela, a še vedno trdim in to sem zapisala že v nekaterih drugih temah, da mi je nelogično in tudi ne čisto fer. A tako piše tudi v metodološkem navodilu za izpolnjevanje obrazca.
Morda na Zvezi vedo kaj več, saj so v svojem zgledu uporabili novo stopnjo.
Kaj pa med delom, ko je že enkrat zagnana ? Ne dela nobenih preverjanj ? Nam se občasno dogajajo čudne napake, tudi obrazec, ki je zanesljivo že vseboval podatke smo danes najdli prazen..računalničar napisal/-a:S HelpDeska:
lp
Oddal sem že enega Fineusa preko E-davkov.Vse je šlo brez problemov,lahko si izpišeš tudi priloge,ki jih drugače v programu ne moreš.Toda na koncu oddaje šok.Zahtevane so vse tiste priloge,ki so veljale do leta 2004,izračun amortizacije,popisni listi zalog,odprtih postavk...
Problem pa bo morda še nekje drugje,za vse tiste,ki jih ne bomo mogli vnesti preko E-davkov.Program namreč izdela samo xml datoteko,ki jo je možno uvoziti v E-davke,ne vem pa če bo ta datoteka prava,če bo na mediju(CD ali disketa),ker v pravilniku piše,da mora datoteka nositi ime DDD.dat.
Problem pa bo morda še nekje drugje,za vse tiste,ki jih ne bomo mogli vnesti preko E-davkov.Program namreč izdela samo xml datoteko,ki jo je možno uvoziti v E-davke,ne vem pa če bo ta datoteka prava,če bo na mediju(CD ali disketa),ker v pravilniku piše,da mora datoteka nositi ime DDD.dat.
V navodilih, ki so sestavni del Fineusa, piše:
Podatke obračunov, ki ste jih vnesli lahko pripravite v elektronski obliki in jo dostavite na DURS. Podatke v elektronski obliki shranite na v skladu s pravilnikom primeren medij in medij odnesete na pristojno izpostavo oziroma jo pošljete preko E-davkov.
Kaj to ne pomeni, da klikneš na ikono "Prenos na DURS", shraniš, na primer, na disketo in jo priporočeno s povratnico pošlješ 30.3. DURS-u, ne da bi te od skrbi, ali ima ta datoteka pravo ime, bolela glava?
Podatke obračunov, ki ste jih vnesli lahko pripravite v elektronski obliki in jo dostavite na DURS. Podatke v elektronski obliki shranite na v skladu s pravilnikom primeren medij in medij odnesete na pristojno izpostavo oziroma jo pošljete preko E-davkov.
Kaj to ne pomeni, da klikneš na ikono "Prenos na DURS", shraniš, na primer, na disketo in jo priporočeno s povratnico pošlješ 30.3. DURS-u, ne da bi te od skrbi, ali ima ta datoteka pravo ime, bolela glava?
Če se držim tega, kar si napisal je možno samo dvoje:pamps napisal/-a:V navodilih, ki so sestavni del Fineusa, piše:
1. Zapišeš na medij in odneseš na DURS
2. Pošlješ na DURS skozi E-davke
Opcije pošiljanja po pošti tukaj ni videti. Razen, če si narobe ( prosto po spominu ) citiral pravilnik.
lp