Nova osnova za prispevke
Moderator: Mirko Zbačnik
Se pridružujem tej debati.
Jaz sem imela tudi takšen primer in sem prispevke za mesec marec že znižala glede na novo osnovo po novem davčnem obračunu in me je seveda referentka iz dursa poklicala in zahtevala popravek.
o.k. vse lepo in prav.
Vendar če pa pomislim kaj je bilo lani pa smo morali prispevke plačati po novi osnovi že za mesec marec.
Se pravi, da smo v bistvu plačali 13 mesecev in ne 12.
Zdaj imam pa še eno vprašanje glede akontacije davka.
Lani smo imeli predpisano akontacijo 15.000,00 sit mesečno. Se pravi, da smo letos bili še dolžni plačati januar in februar.
Po novem obračunu pa imamo 3 mesečno akontacijo (vsake 3 mesece 22,00 eur).
Kaj pa se zgodi z tistimi 30.000,00 tisočaki (januar in februar)?
Kdaj se pa ti obračunajo oz. vrnejo ali kakor koli?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav,
Valerija
Jaz sem imela tudi takšen primer in sem prispevke za mesec marec že znižala glede na novo osnovo po novem davčnem obračunu in me je seveda referentka iz dursa poklicala in zahtevala popravek.
o.k. vse lepo in prav.
Vendar če pa pomislim kaj je bilo lani pa smo morali prispevke plačati po novi osnovi že za mesec marec.
Se pravi, da smo v bistvu plačali 13 mesecev in ne 12.
Zdaj imam pa še eno vprašanje glede akontacije davka.
Lani smo imeli predpisano akontacijo 15.000,00 sit mesečno. Se pravi, da smo letos bili še dolžni plačati januar in februar.
Po novem obračunu pa imamo 3 mesečno akontacijo (vsake 3 mesece 22,00 eur).
Kaj pa se zgodi z tistimi 30.000,00 tisočaki (januar in februar)?
Kdaj se pa ti obračunajo oz. vrnejo ali kakor koli?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav,
Valerija
Valery: kar se prispevkov tiče za lani (torej po davčnem obračunu za leto 2005) je veljal še stari Pravilnik (spremenil se je šele v maju 2006 - Ur.l.RS 49/2006)), ki je določal, da se spremeni zavarovalna osnova že v mesecu oddaje davčnega obračuna.
Pri spremembi višine predhodne akontacije za leto 2007, upoštevamo 6. odstavek 298. člena Zakona o davčnem postopku: Če je višina predhodne akontacije na podlagi novega davčnega obračuna manjša, se obroki predhodne akontacije, ki bodo dospeli v plačilo do konca leta, sorazmerno zmanjšajo. Pri vas je nova predhodna akontacija: 4X 22 EUR, kar pomeni skupaj za leto 2007 = 88 EUR. In ker ste poravnali akontacijo za januar in februar v višni 125,19 EUR, do konca leta ne plačate nobene akontacije več. Presežek predhodne akontacije se med letom ne vrača, kar pomeni, da bo vrnjena/poračunana šele z davčnim obračunom za leto 2007. Na žalost!
LP
Pri spremembi višine predhodne akontacije za leto 2007, upoštevamo 6. odstavek 298. člena Zakona o davčnem postopku: Če je višina predhodne akontacije na podlagi novega davčnega obračuna manjša, se obroki predhodne akontacije, ki bodo dospeli v plačilo do konca leta, sorazmerno zmanjšajo. Pri vas je nova predhodna akontacija: 4X 22 EUR, kar pomeni skupaj za leto 2007 = 88 EUR. In ker ste poravnali akontacijo za januar in februar v višni 125,19 EUR, do konca leta ne plačate nobene akontacije več. Presežek predhodne akontacije se med letom ne vrača, kar pomeni, da bo vrnjena/poračunana šele z davčnim obračunom za leto 2007. Na žalost!
LP