Izhodni (obračunani) ddv se obračuna v juniju 2007 in se vpiše v ustrezen stolpec oz. vrstico (zapor. št. 36 oz. 37) za obdobje junij oz. zadnje 3-mesečno obdobje in v KPR-EU se vpiše samo v stolpec obračunani ddv, vstopni ddv pa vpišeš v naslednjem davčnem obdobju.
Ker pa je račun prišel v juliju smem vstopni ddv upoštevati šele v naslednjem davčnem obdobju.
Draga Anka, glede na povzetek vaših podatkov, poslovni dogodek v celoti knjižite v juliju oz. 3. trimesečju, ker ste prejela blago in račun v juliju 2007. Ni mogoče izstopni DDV knjižiti v juniju le zaradi tega ker je datum računa iz EU - Nemčija 28.06.2007. Niti en pogoj ni izpolnjen v juniju temveč šele v juliju oz. 3. trimesečju - odvisno ali ste mesečni ali trimesečni zavezanec za DDV. Oba pogoja sta izpolnjena v juliju, prejem blaga in prejem računa.
Upam, da sem vam bila od pomoči. Lep pozdrav in pogumno naprej!
TITA
Tukaj bi jaz le dodala, da preverite še klavzulo na računu, če niste morda prevzeli blago v juniju, vendar je zaradi daljšega transporta k vam v podjetje prispelo julija. V tem primeru bi nastala obveznost za obračun DDV v juniju.
Minček, tudi jaz sem imela že podoben primer, da je bil račun za storitev izdan v recimo maju, prejet pa v juniju po zaključku ddv. In sem naredila enako kot vi - samoobdavčitev v juniju. Vem, da to ni prav. Naj pa kdo pove za boljšo rešitev. Glede na to, da se pravzaprav ne plača ddv-ja, menim, da država ni prav nič oškodovana.
LP
Ena znanka mi je povedala, da je glede na datum računa, ki je v juniju, ne glede na to, da je prišlo blago v juliju, potrebno izstopni ddv obračunati še za obdobje junij. Je to možno?
Samoobdavčitev - obdobje junij
Obračunani ddv- kam vpisati znesek obračunanega ddv-ja ter kam znesek brez ddv-ja- nabava EU - 20% DDV
Draga Anka, ugotovila sem, da sem vam dne 26.06.2007 v odgovoru, navedla en podatek, ki je napačen in sicer pri samoobdavčitvi pri (obračunanem) izstopnem DDV, osnove za obračun DDV pri samoobdavčitvi NE VPISUJEMO pod zap.št. 11/DDV-O obrazca - oz. niti pod katero drugo ( od 11 do 17) - tukaj vpisujemo le dobave in ne pridobitve. Seveda pod zap.št. 36 in 37 vpišemo le znesek obračunanega 8,5% ali 20% DDV od osnove prejetega računa iz EU
(samoobdavčitev). Za nehote podano napačno interpretacijo se vam opravičujem. Iz istega prispevka, je zap.št. 26 pravilna- vpišete osnovo za samoobdavčitev (vrednost računa dobavitelja iz EU) ter obračunani vstopni DDV ( zap.št. 47 ali 48 ), za katerega imate pravico do odbitka.
Na vaše vprašanje od 28.06.2007, menim, da vaš poslovni dogodek glede, na podatke, ki ste jih navedla: datum rač. 28.6.2007 - prejem blaga in računa v JULIJU 2007 , vsekakor nastal v JULIJU 2007 (izpolnjena sta oba pogoja) neglede na to, da je datum računa dobavitelja 28.6.2007: iz vaših podatkov je razvidno, da v juniju 2007 niste prejeli ne računa ne blaga, in ne vidim razloga, da bi si v JUNIJU 2007 obračunali izstopni DDV, ter ga vključili v junijski DDV-O.
Res bi rada prebrala še kakšen komentar na to temo.
Lep dan vam želim. S spoštovanjem TITA!
V tem primeru pod zap. 26 nič ne vpišete, le 20% DDV pod zap. 38 - junij 2007 , katerega prištejete ostalim izstopnim zneskom DDV in odštejete priznani vstopni DDV - razliko plačate ( obdobje - junij 2007 );
ko prejmete račun vpišete pod zap. 26 ( osnovo oz. vrednost blaga po računu dobavitelja) ter priznani vstopni DDV pod zap. 48 in si ga odbijete ( obdobje - julij 2007);
Takole knjižimo račun prejet iz tujine:
4040 v breme 300 €
16001 v breme 60 €
26001 v dobro 60 €
2210 v dobro 300 €
2210 v breme 300 €
1330 v dobro 300 €
Ob obračunu DDV-O pa zapirate po temeljnice kto 16001 v dobro in 26001 v breme - preko prehodnega kto pri obračunu DDV ! Vse dobro in obilo zdravja, veselja in uspeha v letu 2008! LP - TITA
Blago je kupljeno v Sloveniji in je namenjeno nadaljnji prodaji v tujino. Kateri konto je pravilen za nadaljno prodajo v Tujino za prejem blaga - račun dobavitelja v Sloveniji.