Poslovna darila in ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

A potem darila, ki jih dajete poslovnim partnerjem ob koncu leta (npr. koledarja, kemične svinčnike ipd) in imajo logotip podjetja knjižite večinoma vsi na reprezentanco? Jaz sem do sedaj knjižila kar na reklamo.
LP :)
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

V Zakonu ZDDPO-2 piše: 31.člen (2.odstavek): Za stroške reprezentance se štejejo stroški za pogostitev, zabavo ter darila (z logotipom ali brez) ob poslovnih stikih zavezanca s poslovnimi partnerji.
Zato jih knjižimo med reprezentanco.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

grah napisal/-a:V Zakonu ZDDPO-2 piše: 31.člen (2.odstavek): Za stroške reprezentance se štejejo stroški za pogostitev, zabavo ter darila (z logotipom ali brez) ob poslovnih stikih zavezanca s poslovnimi partnerji.
Zato jih knjižimo med reprezentanco.
Hvala, hvala, hvala!
Še sreča, da do zdaj nisem imela darila z logotipom, ker bi ga avtomatsko knjižila na reklamo. Saj lani je to bilo še prav, ne?
Od letos potem reklama skoraj ne obstaja več - vsaj v obliki predmetov ne.

Mirjana
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Nekaj časa nazaj je ga.Romana iz Zveze računovodij na nekem seminarju povedala, da se za reklamo štejejo stvari, ki so na voljo vsem v enakih količinah. To pomeni, da naprimer podjetje nekje na javnih mestih deli brezplačno svinčnike , razne vzorčke krem, kakšne bombone in podobno. Kar se pa nekomu podari, tudi če vsebuje logotip, ne more biti reklama.
aida
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a aida »

Ali ste prepričani, da je tako? Mi smo dobili odgovor s strani priznane davčno-revizijske hiše, da si DDV pri darilih, manjših od 20 € lahko odbijamo. Res pa je, da nismo dobili odgovora, ali je važno, za kakšne vrste darila gre (npr. ali gre za darila z logotipom, ki se podarjajo množično ali pa za npr. osebna darila).

Samo kolikor berem, si DDV-ja potem ne bi smeli odbijati od nobenih daril?
V ZDDV-1 piše, da si DDV ne sme odbijati od reprezentance, pri čemer so stroški reprezentance zgolj stroški za pogostitev in zabavo ob poslovnih in družbenih stikih. TU DARIL NI OMENJENIH.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Res me zanima kje piše, da so darila reprezentanca..Bolj ko se poglabljamo v to, več je komplikacij...Jaz sem tudi vedno mislila, da sem spadajo v glavnem gostilniški ipd. računi...ne pa majčke,vžigalniki itd.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
yanna1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a yanna1 »

Imam dokaj explicitno opredeljeno literaturo na temo reprezentanca, poslovna darila, reklama, sponzorstva, donacije, itd...kaj je kaj, kdaj je kaj , itd...

Tisti, ki vas zanima, kontaktirajte me preko ZS.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdaj sem res v dvomih. Prebrala sem gradivo, ki mi ga je poslala Yanna1, vendar je iz decembra 2006 - na podlagi tega gradiva naj bi imela darila (svinčniki, rokovniki, ...) na katera podjetje odtisne svoj logotip in ga podari strankam, funkcijo reklame.
Vendar pa od 01.01.2007 dalje velja nov zakon, ZDDPO-2, ki pa to opredeljuje, da so darila (z logotipom ali brez), ki se poklonijo poslovnemu partnerju, reprezentanca - kot je napisal(a) Grah.
Kaj pa če poklonimo darilo z logotipom bodoči stranki ali pa nekomu, ki sploh ne bo naša stranka, bo pa delala s tem reklamo za nas?
LP :)
Odgovori