Najprej povezava na brošuro področje izogibanja dvojnega obdavčevanja:
http://www.durs.gov.si/si/mednarodno_ob ... bdavcitev/
Sporazum o izogibanju dvojnega obdavčenja od dohodkov in premoženja med RS Slovenijo in Nemčijo je objavljen v Ur.l.RS 129/06 (mednarodne pogodbe)
V tej brošuri je pri dohodkih iz avtorskih pravic = prenosa premoženjskih pravic navedeno, da so obdavčeni v državi, ki izplačuje ta dohodek. To bi za vas pomenilo, da bi morali biti obdavčeni že v Nemčiji po njihovi stopnji - konkretno 5% (to izhaja iz konvencije oziroma iz sporazuma). Ker pa plačujete davke po načelu svetovnega dohodka, bi dohodki bili vključeni tudi v napoved ali letno napoved, pri čemer bi vam upoštevali davek plačan v tujini. Na kakšen način vam pravne osebe iz Nemčije to izplačujejo, se boste morali posvetovati z njimi. A dohodek opredelijo kot avtorsko pogodbo ali kakšno drugo vrsto dohodka? Od opredelitve dohodka je tudi odvisno, kje je ta dohodek obdavčen in po kakšni stopnji....
1) lahko je tudi generalna avtorska pogodba, na podlagi katere boste izdajali račune.
2) obrazec se oddaja za dohodke prejete v preteklem mesecu in ne navaja minimalnega zneska do katerega ne bi bilo potrebno vlagati napovedi.
3) Priloga 6: se nanaša na slovenske izplačevalce dohodkov fizičnim osebam, ki niso rezidenti Slovenije (ali se ne smatrajo za rezidente Slovenije) in prejemajo dohodke od slovenskih pravnih oseb so pa davčni zavezanci v svoji matični državi.
4; 5) kako se bo davčni organ obnašal je težko vnaprej napovedati: lahko, ni pa nujno. Ni vsaka bolniška bolniška, odvisno je, kaj ne smete početi. Če vam je zdravnik predpisal, da ne smete sedeti za računalnikom in da ne smete naprezati možganov, potem res ne smete prevajati. DURS prav gotovo ne bo šel preverjati ali ste v bolniški prevajali in tudi dvomim, da bodo oni prijavljali delovni inšpekciji. Boleznina do 30 dni gre v breme delodajalca in njega "zanima" ali ste sposobni delati ali ne, ne pa delovne inšpekcije.
Torej, že iz samega uvoda vidite, da se boste morali "še pozabavati" preden boste ugotovili, kje ste zavezanec za plačilo akontacije davka. Za to pa potrebujete tudi vašega izplačevalca iz tujine.
Sicer, pa lahko postavite tudi pisno vprašanje davčnemu organu, kjer navedete vaše dileme in jih prosite naj vam pojasnijo način prijave dohodkov doseženih v tujini (in ne bojte se, da vas bodo zaradi tega preganjali). V končni fazi imate na razpolago še vedno institut samoprijave.
LP
Neodvisno prevajanje in dohodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Imam isti primer - dohodki iz tujine in oblika sodelovanja
Lepo pozdravljeni.
Zanimajo me podobne zadeve, ki ste jim omenili na tem forumu.
v dogovoru sem z podjetjem iz tujine, da bom mesečno za njih opravljal online ocenjevanje internetnih strani, ter njim pošiljal mesečna poročila oz. analize. Oni bi mi naj potem mesečno nakazovali na moj TRR med 200 in 400 EUR.
Problem je v tem, da so mi že naprej povedali, da edini dokument ki ga bomo podpisali je "NDA agreement", kjer piše vse o konkurenčni klavzuli, postopkih dela in odpovedi, plačilu, itd. Potem naj bi jim tudi na njihovo željo pokazal obrazec, ki dokazuje da sproti plačujem tudi vse potrebne davke. Jaz pa bi jim naj mesečno pošiljal račune? Kako pa, če sem fizična oseba?
Naj omenim, da je to firma iz Severne IRske in je globalna, in ima po svetu že okrog 1500 ljudi, ki delajo takšno delo.
Zato zdaj ne vem sploh kakšna oblika sodelovanja je to za razmere Slovenije. Ne bi rad odpiral s.p. zaradi tega, ker ne vem kako dolgo bo to trajalo med nami, avtorsko pogodbo tudi ne morem podpisati, ker je ne bodo, zato sem v slepi ulici glede tega. Rad pa bi delal vse tako, da bo za davčni urad vse OK.
Kaj mi svetujete?
Res najlepša hvala in LP,
Domadenik Robi
Zanimajo me podobne zadeve, ki ste jim omenili na tem forumu.
v dogovoru sem z podjetjem iz tujine, da bom mesečno za njih opravljal online ocenjevanje internetnih strani, ter njim pošiljal mesečna poročila oz. analize. Oni bi mi naj potem mesečno nakazovali na moj TRR med 200 in 400 EUR.
Problem je v tem, da so mi že naprej povedali, da edini dokument ki ga bomo podpisali je "NDA agreement", kjer piše vse o konkurenčni klavzuli, postopkih dela in odpovedi, plačilu, itd. Potem naj bi jim tudi na njihovo željo pokazal obrazec, ki dokazuje da sproti plačujem tudi vse potrebne davke. Jaz pa bi jim naj mesečno pošiljal račune? Kako pa, če sem fizična oseba?
Naj omenim, da je to firma iz Severne IRske in je globalna, in ima po svetu že okrog 1500 ljudi, ki delajo takšno delo.
Zato zdaj ne vem sploh kakšna oblika sodelovanja je to za razmere Slovenije. Ne bi rad odpiral s.p. zaradi tega, ker ne vem kako dolgo bo to trajalo med nami, avtorsko pogodbo tudi ne morem podpisati, ker je ne bodo, zato sem v slepi ulici glede tega. Rad pa bi delal vse tako, da bo za davčni urad vse OK.
Kaj mi svetujete?
Res najlepša hvala in LP,
Domadenik Robi