Kilometrina?

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Radovednost je bila povod, da sem poiskala sestavek omenjene založbe. In kaj sem ugotovila?

Velikokrat se zgodi, da sestavek preberemo preveč površno in si zato stvar pač razlagamo po svoje. Tudi v omenjenem sestavku je bil odgovor - mnenje razdeljeno na dva dela:

- kilometrina, ki se izplača študentu, ki je na počitniški praksi (zato tudi navaja:...če ga slednji potrebuje za opravljanje praktičnega izobraževanja) : in v tem delu avtor citira določbe zakona o dohodnini in uvršča dohodke (nagrada za opravljeno počitniško prakso) kot dohodke iz zaposlitve, pri katerih se davčna osnova ne poveča za povračila stroškov do višine iz Uredbe. Ta del odgovora se pravzaprav nanaša tudi na vprašanje aknelab
Del tega zapisa je potem veljal tudi za nadaljevanje prispevka in seveda vplival na zmotno obravnavo upoštevanja/neupoštevanja v davčno osnovo;

- kilometrina, ki je izplačana študentu, ki opravlja delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije (zadnji trije odstavki prispevka): ta dohodek se šteje kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, zato povračila stroškov povečujejo osnova za dohodnino. Študent pa lahko uveljavlja pri letni dohodninski napovedi dejanske stroške.

Torej: če dela študent preko napotnice, se mu lahko izplača kilometrina (povračilo stroškov), vendar mu le-ta povečuje osnovo za davčni odtegljaj - dohodnino. Na koncu leta lahko uveljavlja dejanske stroške, kolikor ti presegajo 10% normiranih stroškov (4. odstavek 41. člena Zakona o dohodnini).

LP
eskejp
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a eskejp »

pozdravljeni,

najlepše hvala za pomoč!!

lp
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Če prav razumem, mora biti znesek za morebitne dnevnice, kilometrine, prevoz na delo, malico vključen v znesku na napotnici in ne more biti izplačilo direktno na račun študenta, ki dela preko Študentskega servisa. Torej povečuje osnovo enako kot njegovo delo. Ali je še kakšna druga varianta?
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Lepo prosim, a sem neumno vprašala?
verica5
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a verica5 »

Ampak prehrana in stroški prevoza na delo tukaj ne pridejo v poštev. Študentom preko napotnic lahko povrneš le kilometrino in nočitve, kot je zapisano v 4.odstavku 44.člena Zakona o dohodnini?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Kilometrina?

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Iz vsega odgovorjenega torej lahko sklepam, da podjetnik lahko povrne tudi letalska karta. Stranka je namreč zaradi odličnega znanja tujega jezika v tuijno z namenom iskanja poslovnih sitkov, iskanje morebitnih poslov (vem, da je to lahko malce "iz trte zvito" - a to navzezadnje zadeva mojo stranko, katero sem na to opozoril).

Zanima pa me, ali je v redu, da je karta naslovljena kar na podjetje - za "prilogo" kot kritje davčnega priznanja tega računa, sem mu svetoval, da naj ima poleg študentsko napotnico in izpolnjen potni nalog z vsemi potrebnimi prilogami.

Podjetnik si želi na tak način poenostaviti poslovanje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori