Izdelava bilance - zaključni račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Pettra5
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Pettra5 »

Pozabite, da sem Vas sploh kaj vprasala..te stvari se lahko zgodijo samo v Slo. Mogoce,pa samo jaz napacno postavljam vprasanja.Naty...ti si pa res negativno nastrojena in se enkrat hvala lepa za lepe odgovore.

Ne vprasam vec tukaj nic vec!!!!
Pettra5
Začetnik
Začetnik

Hocem samo rect, da nikoli se nisem imela za racunovodjo in ne vem kaj..ti Naty se pa skos nekaj jezis name..kok neumne stvari sprasujes..sem osebam ki se zelim cimvec sama naucit ce je le mogoce in sigurna sem da bom nesla vse skupaj, ampak zelim zadevo tudi sama razumet.

To je vse.

Lep dan se naprej in vsem hvala za odgovore.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Sej vidim da nima smisla, tudi če hočeš komu pomagat, ampak Petra tukaj poglejte, kako smo vam nekaj časa nazaj že zelo prijazno pomagali

http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ht=#103201

pa hvala za prijaznost, Petra. Sploh se ne jezim na nobenga, me pa jezi določeno mišljenje in to tudi povem. Res vam želim veliko sreče pri izdelavi zaključnega računa.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Podpora Naty, za slovo pa še:

»Pettra: …te stvari se lahko zgodijo samo v Slo…ti se pa skos nekaj jezis name..kok neumne stvari sprasujes..«

Nehvaležnost in očitki – »brez komentarja« bi bil ustrezen zaključek.

Si ne morem kaj, da ne bi zabelil s tisto iz prejšnje skupne domovine, ko so prišli »nerazviti« k nam, pa smo jim skušali dopovedati, da so zdaj cajti taki, da jim ne moremo več dati toliko kot prej.
»No, naj bo za zdaj. Ste nam pa toliko več dolžni za naprej!«
lp
Pettra5
Začetnik
Začetnik

No Naty ..to sem osvojila in da placam vsak mesec in izpolnim obrazec res ne bi rabila servisa..to zdaj vidim..za bilanco pa nikoli nisem trdila..je pa res ja da ste mi pomagali ja..ampak hocem vsako stvar pac razumet..taka pac sem in to je cist ok.
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

ajnos napisal/-a:
...
:idea: :?: Vsem ostalim se res čudim zakaj ste tako zelo negativno nastrojeni. Včasih je bil ta forum namenjen za pomoč in sodelovanje vsem ki so to potrebovali. Za ogroženost nimam časa in tudi na tale forum hodim vsemanj, ravno zaradi takšnih izpadov (Strači in ostali...)

LP
A
poglejte, ne morem, da ne bi napisala nekaj besed. forum je namenjen pomoči, se strinjam, ni pa namenjen temu, da se nekdo iz foruma nauči računovodstva. računovodstva se brez VSAJ seminarjev/delavnic/tečajev/šole NE DA naučit. poleg tega je "zraven" jasno še en kup literature. ogromno ljudi misli, da ... "tamle malo zmečeš v tistele kolonce pa bo. na koncu nesem računovodji, da mi pogleda, se zgrozim nad ceno in to je to". NE, TO NI TO. dejstvo je, da smo ga./gdč. pred dvema meseca (no, so ji) razložili, kaj in kako. po dveh mesecih sprašuje, kaj dam kam v KPO????? kaj pa ažurno evidentiranje???? ne predstavljam si, kako bo, ko se bo na vratih pojavil inšpektor. dejstvo je tudi, da ogromno (vsaj 90%) ljudi na forumu še ni slišalo za tipko "išči". potem se ne čudim, da ima starči včasih malo "čudne" odgovore, ampak tak je, ignoriraš in gremo dalje. res pa je, da v večino njegovih odgovorov ne dvomim.

no sem se morala malo "skašljat" ampak sem jezna nad spoznanjem, da je poklic računovodje veliko premalo cenjen ZA KAR SMO KRIVI KAR SAMI. saj je še vedno preveč računovodij, ki delajo za par eurov, stranke so zadovoljne, ampak žal samo do takrat, ko jih obišče inšpektor.

vam pa draga petra, tako kot prvič. verjemite, da je cenejši računovodski servis kot, da to delate sami. jasno je, da določene stvari boste morali delati sami kljub računovodskemu servisu, ampak brez, da boste odprli kakršnokoli literatuo NE BO ŠLO, forum je PREMALO.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Še nekaj: ta IŠČI ... stem imam tudi jaz probleme, pa sem že kar nekaj časa na tem forumu.
Ko dam nekaj besed ali naslov, ki se ga spomnim, v temo, mi to iskanje poišče ogromno različnih tem, za katere pogosto ne najdem niti enega vzroka, zakaj je v tem sklopu-niti ena sama beseda v vseh odgovorih ni skladna z besedami iz iskalnika.
Torej še ena neumna...dajte mi kakšen praktični nasvet o uporabi iskalnika na tem forumu.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Menim, da je ta debata že šla malo predaleč. O tem kako se ceni računovodski poklic je bilo že veliko povedanega, pa tudi na prvi strani portala so rezultati ankete sekcije računvodskih servisov pri gospodarski zbornici o tem, kako so podjeta zadovoljna z njimi. Po moje nič kaj vzpodbudno.

In zakaj se ravno začetniki oglašajo na forumih z svojimi vprašanji? Razumljivo, da se podajajo v poslovne vode, še s strokovno nedodelanimi vprašanji in predvsem z zelo slabim finančnim ozadjem. In se samozaposlijo, ker se bili toliko in toliko časa na zavodu, kjer so se sicer lahko udeležili določenih seminarjev, delavnic itd. Recimo, da so se naučili nekaj teorije (enako kot se naučijo teorije fakultetno izobraženi ekonomisti in ko se zaposlijo je z njimi na začetku prav hudo), ki pa v večini primerov ni uporabna, ko začnejo z dejavnostjo. Eno so učni primeri poslovnih dogodkov, drugo pa je kruta realnost. In kaj zdaj? Slučajno so slišali za zelo dober portal: računovodja. com, kjer skušajo to svojo začetno znanje oplemenititi z odgovori/mnenji bolj izkušenih forumašev, ki se tudi poklicno ukvarjajo z računovodenjem, knjigovodenjem in še čem. Tudi sama sem velikokrat odgovarjala začetnikom, pa smo prišli do faze, ko zaradi nerazumevanja vsebinskega področja (predvsem davčnega) to ni bilo več mogoče (vsaj meni se je tako zdelo). In takrat sem jih napotila po pomoč k usposobljenemu računovodji. Pa so me nekateri prav presenetili (odziv na ZS), saj so prve računovodske izkaze izdelali sami, jih dali preveriti računovodjem in ti so lahko le ugotovili, da so dejansko "posrkali" potrebno znanje in pri njihovi izdelavi ni bilo pomembnih napak. Vendar tudi pri tem velja pravilo: ena lastovka še ne prinese pomladi. Več pa!!!!

Prav zaradi slabega finančnega stanja na začetku opravljanja dejavnosti, predstavlja za začetnika tudi strošek za računovodjo obremenitev, ki jo velikokrat ne zmore. Tu bi lahko nastopili računovodski servisi: brezplačno svetovanje v začetku dejavnosti in prenos stroška svetovanja v obdobje drugega leta....tretjega leta itd.

To kar sem zapisala ni teoretično "bluzenje", ampak dolgoletne poslovne izkušnje pri računovodenju za take ali drugačne poslovne subjekte.

Pettra:
- najprej v roke računovodski standard SRS 39, ki velja za podjetnike;
- zakon o dohodnini (obdelajte vsaj tiste člene, ki se nanašajo na obdavčitev dohodka iz dejavnosti);
- če vodite poslovne knjige po načelu enostavnega knjigovodstva morate voditi: knjigo prihodkov in odhodkov; knjigo terjatev do kupcev in obveznosti do dobaviteljev; knjigo drugih terjatev in obveznosti ter register osnovnih sredstev (vse to vam piše v SRS 39);
- v knjigo prihodkov in odhodkov vpisujete odhodke in prihodke po vrstah le-teh. Podlaga za vpis v knjigo so: prejete fakture dobaviteljev (strošek materiala, strošek pomožnega materiala, strošek storitev....), obračuni prispevkov za socialno varnost zasebnika, stroški plačilnega prometa (stroški so razvidni iz izpiska poslovnega računa). Listine, ki so podlaga za vpis prihodkov pa so: izdani računi za opravljene storitve, izpisek poslovnega računa, če vam je banka pripisala pozitivne obresti...... V knjigo pa ne vpisujete plačane akontacije davka iz dejavnosti, ker davek ni strošek podjetnika;
- v knjigo terjatev do kupcev verjetno ne boste vpisovali ničesar, saj je narava vaših storitev takšna, da so računi poravnani bodisi gotovinsko ali pa s plačilno kartico;
- v knjigo obveznosti do dobaviteljev boste vpisovali prejete fakture (na drugi strani je potreben vpis tudi v knjigo odhodkov, če se fakture nanašajo na stroške/odhodke) in plačilo obveznosti, za kar bo podlaga prejeti izpisek TRR - poslovnega računa;
- v knjigo drugih terjatev in obveznosti boste vpisovali npr.: obveznost do davčnega organa za plačilo prispevkov za socialno varnost, terjatev do davčnega organa za preplačilo davka iz dejavnosti.....;
- v register osnovnih sredstev boste vpisali nabavo osnovnih sredstev, obračunali amortizacijo teh sredstev in vpisali strošek amortizacijo v knjigo prihodkov in odhodkov.....

Pravilno vodena knjiga prihodkov in odhodkov je tudi osnova za izdelavo poslovne bilance: izkaz poslovnega izida, ne pa davčne bilance. Kaj se upošteva tudi kot davčni odhodek pa poglejte v Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (npr. stroški reprezentance so davčno priznani le 50%...; stroški, ki so povezani z gospodinjstvom podjetnika niso davčno priznani odhodki; obračunana amortizacija, ki upošteva višje stopnje kot so davčno priznane - davčno priznan strošek le do višine davčno priznanih stopenj iz 33. člena Zakona o davku od dohodka pravnih oseb......). Pri tem uporabite tudi strokovno literaturo, ki se nanaša na sestavljanje bilanc, ki so sestavni del Obrtnika (tisti rumeni listi, ki vam jih je predlagal Starči - pa ste ga napačno razumeli/morda so po novem tudi v drugi barvi); ali pa davčni obračun podjetnika, ki ga najdete v E-gradivih našega portala. Njihova cena ni tako velika, da si gradiva kot začetnik ne bi mogli privoščiti.

To je le nekaj "napotkov", pa veliko sreče na vaši "trnovi" poslovni poti.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pridružujem se mnenju ge. Slovan, čeprav je vmes malce reklame :spomezik: . Z voljo se marsikaj doseže, včasih tudi na prvi pogled nemogoče.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

uni napisal/-a:Še nekaj: ta IŠČI ... stem imam tudi jaz probleme, pa sem že kar nekaj časa na tem forumu.
Ko dam nekaj besed ali naslov, ki se ga spomnim, v temo, mi to iskanje poišče ogromno različnih tem, za katere pogosto ne najdem niti enega vzroka, zakaj je v tem sklopu-niti ena sama beseda v vseh odgovorih ni skladna z besedami iz iskalnika.
Torej še ena neumna...dajte mi kakšen praktični nasvet o uporabi iskalnika na tem forumu.
Uni, na hitro:

http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=19669
Odgovori