amortizacija

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: amortizacija

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko, se strinjam, da je osnova za amortizacijo lahko tudi knjigovodska/sedanja vrednost. In to ste dali tudi za primer. Ampak glede na način izračuna stopnje amortizacije, pa vaša "teorija" več ne vzdrži. Vzamiti v roke svinčnik in papir in izračunajte:
Jaz vam bom dala za primer zgolj za prvo, drugo in tretje leto..
- 1leto = osnova 1.000 X 10% = 100, nova sedanja vrednost po pripisu amortizacije na popravek vrednosti= 1.000 - 1.000 = 900
-2 leto = 900 X 10% = 90, sedanja vrednost po 2 letu je 900 -90 = 810
-itd, itd. in če boste speljali celoten postopek do leta n= 10, bo sedanja vrednost takrat 348.

Sedanja vrednost je osnova za amortizacijo v primeru, ko uporabimo tako imenovano geometrično-degresivno odpisovanje in se stopnja izračuna po malo bolj kompliciranem obrazcu - in gre za padajočo časovno amortiziranje (zneski amortizacije so največji v prvem letu, potem pa padajo glede na manjšo sedajo vrednost) - in to seveda ne ustreza pojmu enakomernega časovnega amortiziranja, kjer so letni zneski amortizacije ves čas obračunavanja enaki.

In kar je najpomembneje: učinek ni enak ali vzamemo nabavno vrednost po stopnji 4% ali sedanjo vrednost po stopnji 10%.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: amortizacija

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz sem vsako leto izračunal novo mortizacijsko stopnjo, po metodi kot v prvem. Vem, da je to malce "iz trete izvito".. Prvo leto je stopnja 10 %, drugo 11,11 %, tretje 12,50..., ker se tudi osnova niža. Znesek amortizacije je enak skozi vse obdobje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori