še enkrat dodatek k plači
Moderator: Mirko Zbačnik
Prosim ne me narobe razumet. Nisem jezna, ker mi niste odgovorili kot bi jaz želela. Opazke gredo zakonodajalcu, ker pišejo tako ... saj veste kaj mislim, krivi pa bomo mi, ker ne znamo "brati zakonov". Čez nekaj let (do 10 imajo čas naštudirat) pa bodo prišli vsi pametni razlagat kako in kaj bi morali naredit.
Brez zamere, in lep pozdrav. Še enkrat hvala.
Brez zamere, in lep pozdrav. Še enkrat hvala.
-
n/a
Kaj naj naredim, če ima firma dva zaposlena in pri plačah za mesec maj so obema povečali plačo, enemu za 2%, drugemu za 12%. Ali morata dobiti dodatek 5.000 sit, enemu se je plača povečala ravno za 5.000 sit, drugemu pa za 22.000 sit. Ali bi morali takšna povečanja plač za nekaj % kje opredeliti, ali že v osnovni pogodbi navesti, da se plače povečujejo za rast cen življenjskih potrebščin ali kako drugače.
Prosim za odgovor!
Damjana
Prosim za odgovor!
Damjana
Včeraj sem sklenila, da bom za nekaj časa "pozabila" na forum (redno delo trpi), pa evo, ne gre. Samo pogledala bom, nič pisala
.
Damjana, kakršnokoli povečanje mora biti nekje zapisano, najboljše je Aneks ali sklep.
Ko gre za splošno povečanje velja sklep, pri vas pa je pri obeh različno zato bi bil Aneks primeren.
Mislim, da dodatka vam ni treba obračunati saj je minimalno povečanje doseglo 5000 SIT pri enem, drugi pa imas še več.
Ločiti je potrebno:
1. povišanje plače posameznemu delavcu zaradi splošnega povišanja plače vsem
2. povišanje posamezniku zaradi premestitve na drugo del. mesto in s tem višja plača.
V prvem primeru se splošno povišanje odšteje od zneska dodatka po zakonu.
V drugem primeru pa delavcu pripada dodatek po zakonu.
LP
Damjana, kakršnokoli povečanje mora biti nekje zapisano, najboljše je Aneks ali sklep.
Ko gre za splošno povečanje velja sklep, pri vas pa je pri obeh različno zato bi bil Aneks primeren.
Mislim, da dodatka vam ni treba obračunati saj je minimalno povečanje doseglo 5000 SIT pri enem, drugi pa imas še več.
Ločiti je potrebno:
1. povišanje plače posameznemu delavcu zaradi splošnega povišanja plače vsem
2. povišanje posamezniku zaradi premestitve na drugo del. mesto in s tem višja plača.
V prvem primeru se splošno povišanje odšteje od zneska dodatka po zakonu.
V drugem primeru pa delavcu pripada dodatek po zakonu.
LP
Ali mi lahko kdo potrdi pravilnost t trditve:
Delavci, ki so se pri delodajalcu prvič zaposlili avgusta 2004 in tisti, ki so avgusta 2004 zamenjali delodajalca so opravičeni najmanj do višine minimalne plače (117.500 sit). V tem primeru je celotni znesek dodatka, ki je določen z Zakonom ali ustrezno kolektivno pogodbo dejavnosti, že vključen v znesku minimalne plače.
Torej, ta novi, ki dosegajo minimalca, ne dobijo obračunanega Dodatka po zakonu?
Delavci, ki so se pri delodajalcu prvič zaposlili avgusta 2004 in tisti, ki so avgusta 2004 zamenjali delodajalca so opravičeni najmanj do višine minimalne plače (117.500 sit). V tem primeru je celotni znesek dodatka, ki je določen z Zakonom ali ustrezno kolektivno pogodbo dejavnosti, že vključen v znesku minimalne plače.
Torej, ta novi, ki dosegajo minimalca, ne dobijo obračunanega Dodatka po zakonu?
Pozdrav!
Pravilen izračun dodatka, če je plača tako nizka:
Osnova 111.484,00 + dodatek po zakonu (najmanj 5.000 Sit, poglejte pa, v katero dejavnost (KP) spadate, ker so nekateri dodatki višji) + dodatek do 117.500,00 Sit.
Če se podjetje ne mora opredeliti v kakterokoli kolektivno pogodbo, ki velja, potem izbere SKPgd (sploš.kolek.pogodba za gosp.) in izplača najmanj 5.000 Sit bruto (za ostale, npr.KP za trgovino izplača 7.500 Sit dodatka).
Vsi dodatki, vključno z dodatkom na del.dobo se izplačajo dodatno.
Lep pozdrav!
Irena
Pravilen izračun dodatka, če je plača tako nizka:
Osnova 111.484,00 + dodatek po zakonu (najmanj 5.000 Sit, poglejte pa, v katero dejavnost (KP) spadate, ker so nekateri dodatki višji) + dodatek do 117.500,00 Sit.
Če se podjetje ne mora opredeliti v kakterokoli kolektivno pogodbo, ki velja, potem izbere SKPgd (sploš.kolek.pogodba za gosp.) in izplača najmanj 5.000 Sit bruto (za ostale, npr.KP za trgovino izplača 7.500 Sit dodatka).
Vsi dodatki, vključno z dodatkom na del.dobo se izplačajo dodatno.
Lep pozdrav!
Irena
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: