Račun - DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rina »

Moje razmišljanje:
Klepar vam izstavi račun 70.000. 60.000 vrata, 10.000 njegovo delo. Ker ni zavezanec za DDV, vam le tega ni obračunal.
Strošek ki ga knjiži klepar je 60.000, ker pač DDV ne more odšteti.
Vaš strošek je 70.000. To da je DDV že vračunan ni pomembno. Vi izstavljate račun in na vrednost 70.000 dodaste še vašo dodano vrednost, recimo 10.000.Vi morate obračunati DDV od zneska 80.000 SIT. Mislim da ne morete samo "prefakturirati" ker je bil DDV za vrata enkrat že plačan. Ne vem kakšne evidence bi lahko imeli če bi vse račune od malih davčnih zavezancev prefakturirali. Mislim da bi bilo preobsežno in prekomplicirano.
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Od marsičesa je odvisno, če prefakturiraš ali ne. Vsak pač mora za sebe razmisliti in se odločiti, temu primerni morajo biti potem ceniki, pogodbe,...:)

lp
Irene
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Irene »

Sem klicala na OZS in so mi rekli, da moram na celoten kleparjev račun prišteti 20% DDV (tako kot pravi rina). Bi se mi pa zdelo veliko bolj pravično do stranke narediti tako, kot pravi matina.

Hvala še enkrat za vaša mnenja!

Lp, Irena
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Za to trditev nimajo zakonske podlage. Mi lahko poveste, kdo na katerem OZS-ju je to rekel?

lp
sara
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sara »

Matina,
nisem mislila, da klepar ne more izstavit računa, ampak sem hotela povedati, da ne more izstavit računa z DDV, tako kot sem prikazala v nadaljevanju, saj vendar ni davčni zavezanec. Najbrž sem se slabo izrazila. Se opravičujem!

LP
Irene
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Irene »

OZS, Svetovalni center, Celovška 71, 1000 Ljubljana

Da vam pa svetujejo pa rabite kartico obrtnik oz. številko te kartice.

Za ime svetovalke sem pa na žalost pozabila vprašat in tudi za zakonsko podlago.

Lp
Odgovori