Inventura-vsi konti?NUjno

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

Re: Inventura-vsi konti?NUjno

Odgovor Napisal/-a uni »

..nima kaj iskati v poslovnih knjigah (ne glede na zastaranost) in jo boste morali odpisati z neposrednim odpisom...
Saj uradno ni navidezna terjatev...torej zastarala je že in lahko naredim direktno knjižbo po sklepu na 721/120(brez popravka na 129)?

Odgovor sem že našla, vendar po mnenju vodstva ne ustrezen, zato me je zanimalo,če kdo vidi kakšno ugodnejšo rešitev (večji znesek, torej ne pride v poštev izpolnjevanje pogoja,da so večji stroški izterjave...).

Kaj pa mislite o inventuri-izpisih za te konte:."..Mislila sem bolj na te konte, npr.130,132,133, 230, in konte ddv -ja ,na katerih je še stanje konec leta (1601,1602...), pa konti plač 251,253,254..."

Hvala za vaša razmišljanaj,pojasnila...
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Inventura-vsi konti?NUjno

Odgovor Napisal/-a slovan »

Za vse odpise terjatev velja tudi pogoj: da bi bili stroški izterjave večji od osnovne terjatve, kar dokazujete z !!!

Uni, tudi na omenjenih kontih lahko imate neusklajena stanja z dejanskim stanjem: npr. na 130 - dani predujmi iz preteklih let, ki ste jih plačali pa ni prišlo do realizacije posla ali pa ste morebiti pozabili zapirati obveznosti do dobavitelja; podobno je na kontu 230, na raznih kontih, ki so povezani z DDV-jem, pa se tudi lahko skriva marsikaj (konkretno takrat, ko vam na te konte "priletijo" knjižbe avtomatsko iz drugih obdelav - in bi stanje na koncu leta praviloma lahko izkazovalo le postavke DDV-ja, ki se nanašajo na naslednje leto - prejete fakture v naslednjem letu, strošek koledarskega leta). Skratka preverjanje stanj na koncu leta je še kako pomembno. Odličitev, kako boste to izvedli je na vaši strani.

lp
Odgovori