DDV OD PREVOZOV PO 02.04.2010!!!

Moderator: Mirko Zbačnik

vztrajnost
Začetnik
Začetnik

Re: DDV OD PREVOZOV PO 02.04.2010!!!

Odgovor Napisal/-a vztrajnost »

Pogovarjala sem se s carino, špediterji, nobeden mi ni znal pojasniti... Vsi se sklicujejo, da je prevoz vključen v carinsko osnovo, ko pa rečeš za dokazilo - svet se ustavi.
Včeraj sem napisala vprašanje na Davčni urad Celje - moram pohvaliti gospo, ki je v pomoč nam, zavezancem! :D
Namreč, prevozniki obračunavamo prav - če je uvoznik že prevoz vključil v carinsko osnovo, prevoznik ne zaračuna DDV, drugače smo ga dolžni zaračunati... V primeru pregleda, je dolžan prevoznik predložiti dokazilo, na podlagi česa se je skliceval na oprostitev. Tu nastopijo dobri poslovni odnosi in komunikacija - moram reči, da se je kar nekaj podjetij s tem že sprijaznilo in razumejo nastalo situacijo - posredujejo carinske dokumente na faks, mail, da lahko tudi mi krijemo naše poslovanje v primeru pregleda.
Vendar, kot sem že navedla, jaz imam na EUL pod oznako prevoza 300eur, zaračunat ga moram pa 400eur. Kaj je razlika? Na carini so mi pojasnili (ukvarjamo se samo s storitvami, tako da z carino, uvozom nimam pojma) da oni pod to postavko vpišejo prevoz do prve carine z mejo EU. Kaj je potem s to razliko, ker če se tu sklicuješ na prevoz vkjučen v carinsko osnovo, je torej bil obračunan malo premalo??? Ima kdo tu kakšno mnenje?

Zdaj pa primer... Prevoz na relaciji Beograd - Ljubljana zaračunaš davčnemu zavezancu iz tretjih držav. Katera klavzula - 1 odstavek 25 člena ali 50 člen, ker je prevoz vključen v carinsko osnovo?
žaklina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a žaklina »

ojoj, da človek kar znori od teh prevozov :twisted: :twisted:

Še nekaj me zanima: Kam se v obrazec DDV-O vpiše oproščen prevoz po 52/1e čl ZDDV-1 ( prevoz slov.dav.zav. za slov.dav.zav. iz SLO-SRBIJO????
Pod katero zaporedno št.v obrazec DDV-O gre ta prevoz oz. če se ga sploh kam vpiše???
Dobila sem namreč različna tolmačenja s strani DURS-a!!

lp
dacer
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dacer »

V polje 11.
Kaj so vam pa na dursu predlagali drugega?
lp
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Če prevoznik opravi prevoz npr. iz Karlovca do Lj, do meje carina poveča fakturno vrednost blaga.
Prevoznik izstavi račun za prevoz slovenskemu uvozniku:
Karlovac-meja: prevoz brez DDV /50. člen ZDDV-1/, 3V020 na uvoznih dokumentih
MEJA - LJ:prevoz +20%

Če pa uvoznik sam s svojim kamionom /prevoz za lastne potrebe/ pripelje blago iz Karlovca v Ljubljano, /uvozni dokumenti 3V020 -fakturna vr. blaga povečana za prevoz do meje kot davčna osnova/ pa ta uvoznik ki je hkrati uvoznik sam sebi ne bo zaračunaval prevoz od meje do Lj, ker je prevoz za lastne potrebe, torej uvoznik vozi z lastnim kamionom.
Je torej to tako?
vztrajnost
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vztrajnost »

Na MRN obrazcu - znaka 3V020 je za prevoz do meje, oznaka 3V096 je oznaka za prevoz do prvega namembega kraja.
Odvisno, kakšen podatek da uvoznik.
Kaj pa, ko nimaš nobenih uvoznih dokumentov, imaš pa na CMR incoterms klavzulo? Ali je iz te klavzule kakšen podatek, ki ti zagotavlja, da je bil DDV od prevoza vključen v carinsko osnovo?
karmensita
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a karmensita »

no mene pa zanima sledeče.
prevoznik iz 3 države, je za nas opravil prevoz po EU. kaj naredim samo samoobdavčitev ?
hvala
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Mi lahko kdo pomaga, dobili smo račun, ki se sklicuje na 27.člen, pa ne vem če je pravilno.
Smo šola in prevoznik je za nas opravil prevoz otrok v IHrvaško, smo zavezanec za DDV in ali ne bi morali dobiti računa z DDV-jem v tem primeru? Ker ni uvoz, ampak prevoz otrok?

In če je pravilno kaj zdaj? Moramo naresti samoobdavčitev? kaj drugega?
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Kaj res nihče ne ve?
Odgovori