ZALOGA MATERIALA-BLAGO
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Gost
Se opravičujem spregledala sem, da ste društvo. Žal nimam nobenega kontnega plana za društva, mislim, da so malo drugačni od tistih za družbe. Če se ne motim, tukaj razreda 6 sploh ne uporabljajo, 7 pa je rezerviran za prihodke. Prosim, najdite nekje pravilen kontni plan in se še oglasite!
Sicer je princip enak, samo konti so drugi.
Nabavo pijače knjižite na 310 (?, preverite kontni plan - če se ne uporablja 6, je to prav) v breme in 220, 260 v dobro. Porabo knjižite 310 (spet ?) v dobro in 400 v breme na osnovi podatka o prodani pijači.
Na koncu vam bo ostal saldo, in to ostane na 3 (ali6?). Ker prejšnja ni upoštevala zaloge, vam bo hodil višek, ki ga boste morali dati v izredne prihodke.
Morda pa boste dobili bolj natančen odgovor od koga, ki vodi društva. LP!
Sicer je princip enak, samo konti so drugi.
Nabavo pijače knjižite na 310 (?, preverite kontni plan - če se ne uporablja 6, je to prav) v breme in 220, 260 v dobro. Porabo knjižite 310 (spet ?) v dobro in 400 v breme na osnovi podatka o prodani pijači.
Na koncu vam bo ostal saldo, in to ostane na 3 (ali6?). Ker prejšnja ni upoštevala zaloge, vam bo hodil višek, ki ga boste morali dati v izredne prihodke.
Morda pa boste dobili bolj natančen odgovor od koga, ki vodi društva. LP!
-
Gost
Lilijana, predvidevam, da v bifeju ne prodajate po nabavnih cenah. Normalno knjiži prodajo na 76 in v breme 120 ali 100 (blagajna), vendar po prodajnih cenah. Odpis v dobro na 3 (ali 6) in v breme 400 (mislim, da za društva tako) pa gre po nabavni ceni. Razlika med 76 in 400 ti pokaže, koliko ste zaslužili (maržo).
Če boš dala začetno zalogo na dan 1. 1. 2004, moraš dati v izredne prihodke - ker je bilo 31. 12. 2003 prikazanih preveč stroškov. LP!
Če boš dala začetno zalogo na dan 1. 1. 2004, moraš dati v izredne prihodke - ker je bilo 31. 12. 2003 prikazanih preveč stroškov. LP!
Anka, knjiženje je pravilno, samo res bi morala poznati proizvodno ceno za knjiženje 600/490 in naprej. Že jaz malo preveč poenostavljam (teoretično), ker nimam posebej ovrednotenih cen za nedokončano proizvodnjo in polizdelke. Ampak pri ta malih je proizvodni ciklus dolg tudi en dan, zato menim, da to ni preveč narobe. Upam, da bo na to temo še kdo pridal svoje izkušnje.
Konec leta boš pa 4 zaprla, seveda. Vse konte R 4 v dobro, 490 v breme, ostanek pa 491 v bremein v dobro in na 7 v breme. LP!
Konec leta boš pa 4 zaprla, seveda. Vse konte R 4 v dobro, 490 v breme, ostanek pa 491 v bremein v dobro in na 7 v breme. LP!
-
Gost
Tole pa nekaj ne štima. Zaloga 31. 12. 2004 se ne bo knjižila v izredne prihodke. Tja bi poknjižili samo zalogo 1. 1. 2004, če bi jo naknadno dodali, kot ste omenili. No. jaz jo ne bi, ker nimate inventure na dan 31. 12. 2003, torej tisti izredni prihodki odpadejo. Predlagala sem jih zgolj zato, ker ste rekli, da boste zalogo na dan 1.1.2004 naknadno vknjižili.
Upam, da se razumeva. Vse leto knjižite prodano pijačo 400/310, nabavo pijače pa 310, 160/220. Konec leta vam ostane na 310 saldo, ki mora biti enak inventurnemu popisu. To je vse. LP!
Upam, da se razumeva. Vse leto knjižite prodano pijačo 400/310, nabavo pijače pa 310, 160/220. Konec leta vam ostane na 310 saldo, ki mora biti enak inventurnemu popisu. To je vse. LP!
-
Gost
Mogoče sem bila malo nejasna z vprašanje. Bom malo bolj natančna.
Sredi leta sem prejela v vodenje poslovne knjige. Prejšnja računovodkinja je nabavo pijače za bife, ki ga ima društvo, knjižila direktno med stroške in prodajo direktno na prihodke.
Ker pa bi rada jaz z 1.1.2005 vodila preko zalog, me zanima, kam poknjižim inventuro pijače, ki je ostala v začetno stanje 1.1.2005.
Prosim za odgovor.
Pozdrav
Lilijana
Sredi leta sem prejela v vodenje poslovne knjige. Prejšnja računovodkinja je nabavo pijače za bife, ki ga ima društvo, knjižila direktno med stroške in prodajo direktno na prihodke.
Ker pa bi rada jaz z 1.1.2005 vodila preko zalog, me zanima, kam poknjižim inventuro pijače, ki je ostala v začetno stanje 1.1.2005.
Prosim za odgovor.
Pozdrav
Lilijana
Liljana, tista pijača, ki vam je ostala, bo razvidna iz salda na kontu 310 (torej jo nikamor posebej ne boste knjižili). Pazite samo, da bo saldo na 310 enak kot inventurni popis (po nabavnih cenah!) Če prejšnja računovodkinja ni vodila zalog, pomeni, da je imela v stroških tudi tisto kupljeno pijačo, ki jo dejansko še niste prodali, in ni imela prav. Če vam bo po inventuri kazalo, da imate zaradi tega inventurni višek, boste pa tega poknjižili 310/izredni prihodki. To boste lahko dokončno vskladili šele pri inventuri, ki jo morate narediti konec leta. Upam, da sva se sedaj dokončno razumeli in lep vikend!
-
Gost
Očitno je blago nabavljeno za prodajo-okrepčevalnica, in če se je prodajalo po isti ceni kot je nabavljeno, je računovodkinja knjižila direkt na stroške, sicer pa je konto za blago nabavljeno za prodajo-okrepčevalnica 4060. V kolikor se je prodajalo z maržo, imate pridobitno dejavnost in je potrebno za nabavljeno blago delati prevzeme. Priporočam vam (ni reklama), ker uporabljate kontni plan za GD, da si nabavite kontni plan in izdelavo letnega obračuna društev od FIPOSOR d.o.o, Ormož, tel.02/740-24-51, ni drago, je pa koristno in uporabno.LP
diana
diana