Stroški firme in stroški gospodinjstva

Moderator: Mirko Zbačnik

orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: Stroški firme in stroški gospodinjstva

Odgovor Napisal/-a orljek »

" Kakorkoli, stroj lahko daste v dejavnost. Lahko kot stvarno premoženje ob samem pričetku, kot prinos stvarnega premoženja. "

Dvomim - razen če stoji stroj v frizerskem salonu in služi izključno za pranje frizerskih tekstilij (pa še v tem primeru ne vem, kako bi o tem prepričali davkarje na obisku.)
lp

PS Glede tuširanja se strinjam z malijem

("5.)-Ali lahko dam kot strošek na s.p. tudi vodo, saj se tuširam za potrebe s.p.-ja kar!!! vsak dan?"
Kaj če ne bi bil sp, bi se tuširal enkrat na mesec, pa če bi bilo potrebno ali pa tudi ne?)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Brez dvoma je pogoj za mojo trditev, da stroj tudi dejansko uporabljate za dejavnost, pri tem pa se pridružujem pomislekom Orljeka. Odgovoril sem le preveč načelno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
dk05
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dk05 »

Spoštovani,
sem s.p. , enostavno knjigovodstvo, ddv nezavezanec.
Nerazumljiva mi je knjižba v s.p. glede stroškov sedeža firme v gospodinstvu v nekaj % od celote .

Primer: kam se knjiži v KPO (Iz obrazca prenosa sredstev iz podjetja v gospodinstvo 3500 eur, iz gospodinstva v podjetje 1400 eur)

SRS 39.22 navaja da se sestavi za knjiženje stroškov ločeno za firmo in za gospodinstvo.

kam in kako se knjiži za firmo in kam za gospodinstvo.

Na x so mi povedali da vkolikor nimam poslovnih prostorov da lahko priznavam nekaj % od celote stroškov gospodinstva kjer je sedež da lahko se priznava kot strošek npr. elektrika,kurjava ,ipd.

Glede tuširanja na sedežu glede pa vse to je v vodi v stroških gospodinstva na sedežu firme kjer ni poslovnega prostora.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Popravljam prejšnjo preveč papeško trditev : "Dvomim - razen če stoji stroj v frizerskem salonu in služi izključno za pranje frizerskih tekstilij (pa še v tem primeru ne vem, kako bi o tem prepričali davkarje na obisku.)"

Po zgledu osebnega avta bi lahko tudi pralnik dali v OS, amortizacijo pa bi upoštevali v stroške samo v ustreznem deležu uporabe za sp, za kar bi morali voditi nekako evidenco "pralnih kilometrov" - za sp in za gospodinjstvo. lp
SCALE10
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SCALE10 »

Knjiži se kot pretok med gosp. in podjetjem oz. obratno (vsi gotovinski pretoki se knjižijo v enost.knjig. v evidenci pretokov) pri dvost.knjig pa preko konta 9200...
inšpektorica mi je razložila, da sorazmeren delež določimo sami, na neki osnovi, ki dokazuje dejanski % stroškov podjetje- domači (fizični) stroški....primer: hiša 150 m2, pisarna velika 30 m2, - delež smo določili 20 % (glede na sorazmerni del) in je bilo vse ok....naj bo realno!!!
dk05
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dk05 »

SCALE10 napisal/-a:Knjiži se kot pretok med gosp. in podjetjem oz. obratno (vsi gotovinski pretoki se knjižijo v enost.knjig. v evidenci pretokov) pri dvost.knjig pa preko konta 9200...
1.) Torej sklepam da se knjižijo samo v evidenci pretokov in nič v knjigi prihodkov in odhodkov v enostavnem knjigovodstvu ?
2.) A se morda kam drugam knjiži npr. bilanci stanja, bilanci uspeha ?
Odgovori