novi vplačilni računi za dajatve

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

kompotelka
Računovodja
Računovodja

Re: novi vplačilni računi za dajatve

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

vesnak napisal/-a: Pa me zanima, če pravilno razumem to novo plačevanje: po 1.10.2011 boš lahko npr. davke in prispevke od plač plačal vse na en TRR; lahko se pa odločiš, da plačuješ na en trr zpiz, na drugega zdravstvo in na tretjega dohodnino in ostalo; ali pravilno razumem? ne razumem pa, zakaj bi plačevali na tri račune, če lahko samo na enega?
Obstaja tehten razlog za plačevanje na 3 račune namesto na enega. Če plačujemo dohodnino in prispevke za starševsko varstvo in zaposlovanje z enim plačilnim nalogom, uporabimo splošen sklic DŠ-99996 za vse davke in dajatve. V tem primeru se bodo s plačilom pokrivale najstarejše zapadle obveznosti, torej se bodo v primeru kakršnih koli drugih zamud s plačili davkov (DDV, akontacija davka od dobička ipd.) najprej pokrile te obveznosti, ne pa dohodnina in prispevki.

Če želimo, da se s plačilom pokrijejo dejansko te obveznosti, ki smo jih plačali, moramo uporabiti ustrezne sklice in tri plačilne naloge:

DŠ-40002 za dohodnino
DŠ-43001 za prispevke za starševsko varstvo
DŠ-42005 za prispevke za zaposlovanje

Sprašujem se še, ali lahko združimo plačilo prispevkov za s.p. in njegove zaposlene???
Prispevki za lastnika poslovodjo, tudi če jih družba obračuna in plača v njegovem imenu grejo v sklicu na drugo davčno številko (osebno davčno številko poslovodje, ne pa na davčno številko firme)... :?
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

danes sem zasledila na spletni strani računovodje.com dodatna navodila za plačaevanje dajatev po novem;

[b]zbegalo pa me je sledeče:
Pri plačevanju javnofinančnih prihodkov na prehodne podračune davčnih organov (podračune, ki imajo na šestem do osmem mestu oznako 846 in se uporabljajo za plačevanje javnofinančnih prihodkov fizičnih oseb in samostojnih podjetnikov) se vplačila z uporabo reference - model 09 izvajajo do 31. 12. 2012.[/b]

Davčna uprava zavezancem, ki plačujejo svoje obveznosti na podračune davčnih organov, pošlje obvestilo, plačilni nalog obr. BN 02, plačilni nalog obr. UPN oziroma upravni akt (sklep, odločbo), s katerim jih obvesti, katere podatke morajo vpisati na nalog za plačilo.

Podatke o številki konta za plačilo obveznih dajatev lahko dobite pri pristojnem davčnem uradu na oddelku za davčno knjigovodstvo.

torej ne plačujejo sp. in zaposleni pri njih na iste vplačilne račune in sklice kot je za d.o.o.? sedaj pa mi čisto nič več ni jasno ??
ali torej še vedno veljajo kontrolne številke za zapsolene pri sp in za same s.p ?

:?:
kompotelka
Računovodja
Računovodja

:?: :?: :?:

Res ne vem.

Odkod izvira ta informacija?

Pri pristojnem davčnem uradu na oddelku za davčno knjigovodstvo prav tako o tem nič ne vedo. Trdijo da velja tako, kot je objavljeno na DURSU, torej nov sistem ZA VSE. Po njihovem mnenju lahko združujemo plačilo za zaposlene in s.p., nam bodo pa zelo hvaležni, če bi vsaj na začetku plačevali ločeno, da se bodo lažje znašli, kaj in kako je plačano. :lol:

Saj veste, tudi za njih je vse novo... :wink:
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Sem našla.

To je navedeno v uradnem listu 103/2010

P R A V I L N I K
o podračunih ter načinu plačevanja obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov

7. člen

(1) Na podračune JFP, ki imajo na šestem do osmem mestu številke podračuna oznako 846, se lahko vplačila z uporabo modela 09 izvajajo do 31. decembra 2012.

Se pravi, da je ta "se lahko" olajšava za tiste, ki se ne bodo uspeli tako hitro prilagoditi, lahko pa vsi plačujejo po novem. :!:
skorpjon
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a skorpjon »

Mene pa zanima, kaj je s kodo namena plačila, ali za vse skupaj - plačila po REK- obrazcih in za DDV in za akontacijo DDPO je lahko koda TAXS?

Kakšno je vaše mnenje, boste uporabljali en sklic za vse ali boste plačevali posamično?

Jaz se kar ne morem še odločiti.

lp
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Ceneje je nakazati vse skupaj.
Primerno za vse z dobro plačilno disciplino :spomezik:
Težje je razknjižiti tako plačilo, lahko pride do odstopanja (kaj smo knjižili mi, kaj so knjižili na Dursu).

Kar pa se tiče kode namena, se mi zdi, da je tam zato, ker je pač v standardu in tega podatka iz plačilnih nalogov še nobeden ne uporablja, zato lahko tam piše karkoli. (samo moje mnenje).

Če bodo želeli na osnovi kode namena karkoli preverjati ali analizirati, bodo morali dati uporabnikom kakšna konkretna navodila, kaj hočejo imeti tam napisano...

Za same prispevke LBRI
Za vse davke skupaj TAXS
skorpjon
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a skorpjon »

HVALA ZA POJASNILA.

PA LEP SONČEK ŽELIM IN TUDI KAJ PEČENEGA KOSTANJA.
nikolas
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nikolas »

Spremljam debato, a mi vseeno ni jasno, kako se z vplačilnimi podračuni pri s.p.-jih.

Ali svoje prispevke nakazujejo na iste račune in z isto referenco kot za svoje zaposlene? In (ker sem nov), kam sploh nakazuje s.p. svoje prispevke (na "glavni" DURS ali na kak občinski podračun?

Hvala.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Na obrazcih, ki jih bomo oddajali na edavke bo moralo biti vse napisano kam nakazovati, tako kot sedaj.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
HELI
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a HELI »

Novi podračuni

Mene pa zanima kam se nakazujejo prispevki v breme delodajalca v d.o.o. Za poškodbe pri delu in poklicne bolezni za zavarovance (razen kmetov). Jih ne najdem v novih prehodnih podračunih.
Nazadnje spremenil Nina, dne 29 Sep 2011, 11:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Urejene same velike črke
HELI
luca13
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a luca13 »

Kaj pa plače s.p. trr, sklici? Tudi ti vsi plačujejo na en podračun in enak sklic?

Hvala.

LP
go-andreja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a go-andreja »

Vpršanje: kako izpolniti namen plačila v primeru DŠ - 99996 ?
In kako poimenovati prejemnika (DURS?)
Odgovori