Hvala vsem za brain stormanje pri razumevanju naše zakonodaje. saj čez 2 leti bo vsem vse jasno
Dobropisi -39.člen ZDDV-1E
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Dobropisi -39.člen ZDDV-1E
@Žaklina: točno to sem naredila
Hvala vsem za brain stormanje pri razumevanju naše zakonodaje. saj čez 2 leti bo vsem vse jasno
Na seminarjih nekateri predavatelji pravijo, da je še vedno dobro dobiti nazaj od kupca potrjen dobropis (tudi zaradi davkarije).
Tako da zdaj na dobropise nekateri dajejo:
"Skladno z določili 39. člena ZDDV-1 vas obveščamo, da za izkazan znesek DDV na tem dobropisu nimate pravice do odbitka DDV.
Potrjujemo prejem dobropisa: ___________________
(podpis in štampiljka)"
"Skladno z določili 39. člena ZDDV-1 vas obveščamo, da za izkazan znesek DDV na tem dobropisu nimate pravice do odbitka DDV.
(podpis in štampiljka)"
Če pa naj bi ta novost ZDDV-1 ravno to omogočala, da ni potrebno čakati na podpise kupca !!!jurek napisal/-a:Na seminarjih nekateri predavatelji pravijo, da je še vedno dobro dobiti nazaj od kupca potrjen dobropis (tudi zaradi davkarije).
(podpis in štampiljka)"
Pač pošlješ priporočeno s povratnico in imaš prav tako dokaz, da se poslal dobropis.
Lp
Lp
To mi pa je sedaj še manj logično. Naj bi si tako zakomplicirali življenje, da bi vse dobropise pošiljali s povratnicami. Mi vsak dan izdamo kakšnih dvajset dobropisov ali več, potem je pa že boljši stari sistem potrjevanja. Menim, da namen zakona ni bil tak. Povejte mnenje še ostali, prosim.
Pozdravljeni
Pri nas pošljemo dobropis priporočeno brez navedbe člena ZDDV. Če bi davkarija hotela imeti dokaz glede dobropisa, imamo dokazilo "priporočena pošta" v oddajni knjigi.
lp
Pri nas pošljemo dobropis priporočeno brez navedbe člena ZDDV. Če bi davkarija hotela imeti dokaz glede dobropisa, imamo dokazilo "priporočena pošta" v oddajni knjigi.
lp
Saj ni treba čakat na potrdilo, odbijaš si lahko DDV takoj, le za morebitno naknadno inšpekcijo naj bi biklo dobro imeti potrdilo, da je kupec prejel dobropis (in je kupčev problem, da tega ni upošteval pri svojem DDVju).bojča napisal/-a:Če pa naj bi ta novost ZDDV-1 ravno to omogočala, da ni potrebno čakati na podpise kupca !!!jurek napisal/-a:Na seminarjih nekateri predavatelji pravijo, da je še vedno dobro dobiti nazaj od kupca potrjen dobropis (tudi zaradi davkarije).
(podpis in štampiljka)"
Res smešna kolobicija bo sedaj nastala iz tega.
Na seminarjih seveda želijo čim bolj varno delati (seveda tudi kateri seminar, na nekaterih nam želijo tudi olajšati življenje), ampak se strinjam, da sedaj s tem čisto nič ne pridobimo.
Tudi priporočeno ne bomo pošiljali vsakega dokumenta (stroškovno neučinkoviti). Mi si vodimo knjigo izhodne pošte. Tako, da lahko kadarkoli dokažemo, kdaj je bil dokument odposlan. Seveda se bo našel kakšen predavatelj na seminarju, ki bo rekel, da je to premalo, pa vendar smo se odločili, da ne gremo v strošek priporočene pošte. Lahko pa hkrati pošljete dokument po mailu, če imate kontakte.
Na seminarjih seveda želijo čim bolj varno delati (seveda tudi kateri seminar, na nekaterih nam želijo tudi olajšati življenje), ampak se strinjam, da sedaj s tem čisto nič ne pridobimo.
Tudi priporočeno ne bomo pošiljali vsakega dokumenta (stroškovno neučinkoviti). Mi si vodimo knjigo izhodne pošte. Tako, da lahko kadarkoli dokažemo, kdaj je bil dokument odposlan. Seveda se bo našel kakšen predavatelj na seminarju, ki bo rekel, da je to premalo, pa vendar smo se odločili, da ne gremo v strošek priporočene pošte. Lahko pa hkrati pošljete dokument po mailu, če imate kontakte.
Davčni zavezanec lahko v skladu s spremenjeno določbo drugega odstavka 39. člena ZDDV-1 popravi (zmanjša) znesek obračunanega DDV, če pisno obvesti kupca o znesku DDV, za katerega kupec nima pravice do odbitka DDV.
Tako lahko davčni zavezanec zmanjša davčno osnovo že v davčnem obdobju, v katerem pisno obvesti kupca o znesku DDV, za katerega le ta nima pravice do odbitka in ne šele v davčnem obdobju, v katerem prejme pisno obvestilo kupca, da je popravil odbitek DDV.
Dobropisov torej nI več potrebno potrjevati, potrebno pa je kupca obvestiti o znesku DDV ( lahko kar na samem dobropisu ) za katerega kupec nima pravice do odbitka.
lp
Tako lahko davčni zavezanec zmanjša davčno osnovo že v davčnem obdobju, v katerem pisno obvesti kupca o znesku DDV, za katerega le ta nima pravice do odbitka in ne šele v davčnem obdobju, v katerem prejme pisno obvestilo kupca, da je popravil odbitek DDV.
Dobropisov torej nI več potrebno potrjevati, potrebno pa je kupca obvestiti o znesku DDV ( lahko kar na samem dobropisu ) za katerega kupec nima pravice do odbitka.
lp
Jaz bi pa vprašala sledeče: kupcu, ki je v stečaju, smo izstavili dobropis in ga o tem obvestili. Stečajna upraviteljica pa je odgovorila, da tega dobropisa ne bodo knjižili, ker bi bilo preveč stroškov (le kakšnih stroškov, če smo stornirali račun!!!) in da se s tem strinja tudi davčna svetovalka. Sedaj sem nekoliko v dvomih ali si lahko zmanjšamo izstopni DDV ali ne. Je pa znesek DDV akr konkreten, in sicer 37.000 EUR, kar bi sevedali zahtevali kot vračilo od DURSa. Dobropis je bil izstavljen v novembru.
kaj menite? Jaz se kljub dvomu še vedno nagibam k temu, da si DDV lahko popravljamo, kupec pa naj naredi kar hoče, mi smo ga obvestili in imamo celo potrjeno povratnico ter dopis stečajne upraviteljice.
LP
kaj menite? Jaz se kljub dvomu še vedno nagibam k temu, da si DDV lahko popravljamo, kupec pa naj naredi kar hoče, mi smo ga obvestili in imamo celo potrjeno povratnico ter dopis stečajne upraviteljice.
LP
Po moje si lahko, ker zakon zahteva, da vi kupca obvestite, da si DDV-ja ne sme odbivat, o čemer imate dokaze; če pa oni ne bodo popravljali DDV-ja iz kateregakoli razloga, pa ni vaš problem. Vi ste predpisom zadostili.
Za vsak slučaj pa še postavite pisno vprašanje na davčno - mogoče bo odgovor razumljiv.
Za vsak slučaj pa še postavite pisno vprašanje na davčno - mogoče bo odgovor razumljiv.
Adut, hvala. Točno tako sem naredila. DDV sem zmanjšala, v obrazcu označila, da zahtevamo vračilo preplačanega DDV (cca 50.000 EUR). Na DURS pa že 14 dni nazaj postavila pisno vprašanje preko njihovega portala in sedaj čakam odogvor.
Me pa zanima ali morda veste ali je potrebno posredovati knjigo izdanih računov za 1 mesec ali za celo leto? Ker sem prepričana, da je kaj potrebno poslati.
LP
Me pa zanima ali morda veste ali je potrebno posredovati knjigo izdanih računov za 1 mesec ali za celo leto? Ker sem prepričana, da je kaj potrebno poslati.
LP