Plačilo-blaga pa ne
Moderator: Mirko Zbačnik
Jz bi na vašem mestu knjižila samo plačilo in vračilo plačila, predračuna pa ne, ker ga je tako in tako potem treba strnirati, vse pa se je dogajalo v enem mesecu.
Knjižite:
1. Dano plačilo dobavitelju 1300/1100 ali namesto 1300 pač 2200, ker ne knjižite posebej avansov
2. Vračilo plačila 1100/
-1300/ (oz.v vašem primeru -2200)
LP VSEM
Knjižite:
1. Dano plačilo dobavitelju 1300/1100 ali namesto 1300 pač 2200, ker ne knjižite posebej avansov
2. Vračilo plačila 1100/
-1300/ (oz.v vašem primeru -2200)
LP VSEM
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Anka vi ste pa kar malo trmasta. Ne zamerite. Če ste nekomu plačali po predračunu to pomeni, da ste mu dali avans in vsekakor je pravilno da knjižite na konto skupine 13/11, ko pa boste dobili izpisek kjer je na najem napisano vračilo pa knjižite 11/13. Tako je pravilno. Tako kot nameravate poknjižiti vi pa ni pravilno. Ker konto skupine 22 pomeni obveznost do dobavitelja torej tisto kar ste že prejeli pa še niste plačali. Pa lep teden vam želim in čim manj takšnih zapletov s kniženjem.
Lidija
Lidija
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Knjiženje dokumentov
Ali se lahko tudi knjiži tako:
MESEC: JANUAR
Prejeti računi, Izdani računi, TRR, blagajna ....
FEBRUAR .....
MESEC: JANUAR
Prejeti računi, Izdani računi, TRR, blagajna ....
FEBRUAR .....
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Če prav razumem, anka, vi krajšate postopek in kljub temu, da kakšno reč plačate po predračunu, plačilo knjižite kar na 220, ne glede na to, kdaj prejmete račun. Vi pač najprej poknjižite vse prejete račune za neko obdobje in potem greste knjižiti še izpisek. In ko knjižite izpisek z datumom danega predplačila (npr. 2.8.06), imate v glavni knjigi že knjižen račun za to blago (npr. z dne 18.8.06) in s plačilom gladko zaprete račun. Temu se reče "bližnjica" in kontne kratice potem gledajo malo čudne, saj še vedno ostane dejstvo, da ste plačilo izvršili 2.8.2006, račun pa ima datum 18.8.06. Da bi bil tak način knjiženja blazno napačen za glave rezati, ne moremo reči, ni pa po standardih.
Pravilen način knjiženja bi bil tak:
2.8.06 : 132/110
18.8.06: 220/132 (temeljnica)
Pravilno se knjiži vsak dan sproti in ne po sklopih in ker seveda, v praksi to vedno ne gre, se pa lahko potrudimo, da je iz glavne knjige razvidno pravilno časovno sosledje dogodkov in dokumentov. Sama uporabljam konto 132 prav zato, da lahko takoj vem, kateri dobavitelj nam še ni dostavil blaga ali opravil storitve in da ima kartica 220 ob vsakem času vedno pravilen saldo (predvsem na pravi strani).
In ja, se mi je že zgodilo, da dobavitelj ni opravil storitve ali dobavil blaga, vrnil pa je denar. Takrat sem TRR preprosto poknjižila 110/132. Četudi vi kar takoj mečete na 220, dajte vsaj v tem primeru uporabiti 132, ker bodo v tem primeru knjižbe na 220 precej smešno izgledale.
Pravilen način knjiženja bi bil tak:
2.8.06 : 132/110
18.8.06: 220/132 (temeljnica)
Pravilno se knjiži vsak dan sproti in ne po sklopih in ker seveda, v praksi to vedno ne gre, se pa lahko potrudimo, da je iz glavne knjige razvidno pravilno časovno sosledje dogodkov in dokumentov. Sama uporabljam konto 132 prav zato, da lahko takoj vem, kateri dobavitelj nam še ni dostavil blaga ali opravil storitve in da ima kartica 220 ob vsakem času vedno pravilen saldo (predvsem na pravi strani).
In ja, se mi je že zgodilo, da dobavitelj ni opravil storitve ali dobavil blaga, vrnil pa je denar. Takrat sem TRR preprosto poknjižila 110/132. Četudi vi kar takoj mečete na 220, dajte vsaj v tem primeru uporabiti 132, ker bodo v tem primeru knjižbe na 220 precej smešno izgledale.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Knjižbe
Hvala za vaše mnenje.
Če je blago plačano po predračunu dne 3.1.2006, blago dobavljeno 3.1.2006, račun izstavljen 3.1.2006, račun prejet 3.1.2006. Kako pa knjižite v tem primeru?
P.S. (1) Ali je narobe, če knjižiš dokumente po mesecih, tako kot sem že napisala?
2. Malo čudno, ampak vseeno, še nekaj v zvezi s predplačili.
31.7.2006 - plačano po predračunu
2.8. 2006 - prejet račun in blago
18.8.2006 - prejet avansni račun.
ali je nujno knjiženje avansnega računa?
3. Ali se lahko konto 1320, 1330 opredeli kot saldakonto?
4. Kdaj se zapira konto 2200?
LP [/b]
Če je blago plačano po predračunu dne 3.1.2006, blago dobavljeno 3.1.2006, račun izstavljen 3.1.2006, račun prejet 3.1.2006. Kako pa knjižite v tem primeru?
P.S. (1) Ali je narobe, če knjižiš dokumente po mesecih, tako kot sem že napisala?
2. Malo čudno, ampak vseeno, še nekaj v zvezi s predplačili.
18.8.2006 - prejet avansni račun.
ali je nujno knjiženje avansnega računa?
3. Ali se lahko konto 1320, 1330 opredeli kot saldakonto?
4. Kdaj se zapira konto 2200?
LP [/b]
Anka, nihče do sedaj vam ni dal drugačnega zaporedja knjiženja, saj je to normalno. Standard govori - po časovnem zaporedju.
Normalno je, da knjižiš dnevno.
Standardi 22 govori:
• Vpisi v poslovne knjige si morajo slediti po časovnem zaporedju ter biti urejeni, popolni, pravilni in sprotni.
To pomeni, da za vse d.o.o.-je ne morete knjižiti skupaj mesečno vse račune, ......
Standard 39 za s.p. govori:
• vpisi si morajo slediti po časovnem zaporedju ter biti urejeni, popolni, pravilni in sprotni;
• knjiži se praviloma v osmih dneh od dneva, ko so listine, ki izpričujejo nastanek poslovnega dogodka, izdane oziroma prejete na mesto, kjer se vodijo poslovne knjige, najmanj pa enkrat mesečno; še ne knjižene knjigovodske listine morajo biti na voljo na kraju, kjer se vodijo poslovne knjige;
Kot ste sami napisali: res čudna in nelogična vprašanja. Če je avansni račun prejet 18. 8. 2006 za plačilo, ki ste ga izvršili 31. 7. 2006 in za prejet račun in blago z dne, 2. 8. 2006, je to s strani dobavitelja napačno, saj bi moral biti avansni račun datiran z dne, 31. 7. 2006. Ali pa ste to spregledali? In čeprav ste ga po vašem datumu sprejeli šele 18. 8. 2006.
Ali lahko različne konte na aktivi (12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19) ali na pasivi (22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 in pa tudi na 9) označite kot saldakonte, morate vedeti samo vi, če vam to programska oprema to omogoča in če imate potrebo po takšnem vodenju. Če vas zanima, meni potreba to narekuje, da za vse takšne konte, imam tudi saldakonte.
In zadnje vaše šolsko vprašanje: Konto 22 se zapira s plačilom. Če pa ste svojo obveznost poravnali po predračunu in prejeli avansni račun, se zapre takoj s knjižbo 22/13. Če vam program ne omogoča avtomatizacije, napišite na roko temeljnico in jo poknjižite.
Ne mi zamerit, ampak priporočam vam, da si pridobite kakšno knjigo o najpogostejših načinih knjiženja (v davnih časih prejšnje Jugoslavije je imel to TEB), skoraj letno izdajo tudi v IKS-u, sedaj pa najdete tudi na naslovu:
http://www.*****.si/?section=2&layer ... b5f2d7b79d
in
preberite si, naučite se jih in uporabljajte SRS. Marsikateri odgovor boste našli v njih.
Lp
Normalno je, da knjižiš dnevno.
Standardi 22 govori:
• Vpisi v poslovne knjige si morajo slediti po časovnem zaporedju ter biti urejeni, popolni, pravilni in sprotni.
To pomeni, da za vse d.o.o.-je ne morete knjižiti skupaj mesečno vse račune, ......
Standard 39 za s.p. govori:
• vpisi si morajo slediti po časovnem zaporedju ter biti urejeni, popolni, pravilni in sprotni;
• knjiži se praviloma v osmih dneh od dneva, ko so listine, ki izpričujejo nastanek poslovnega dogodka, izdane oziroma prejete na mesto, kjer se vodijo poslovne knjige, najmanj pa enkrat mesečno; še ne knjižene knjigovodske listine morajo biti na voljo na kraju, kjer se vodijo poslovne knjige;
Koda: Izberi vse
Malo čudno, ampak vseeno, še nekaj v zvezi s predplačili.
18.8.2006 - prejet avansni račun. Ali lahko različne konte na aktivi (12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19) ali na pasivi (22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 in pa tudi na 9) označite kot saldakonte, morate vedeti samo vi, če vam to programska oprema to omogoča in če imate potrebo po takšnem vodenju. Če vas zanima, meni potreba to narekuje, da za vse takšne konte, imam tudi saldakonte.
In zadnje vaše šolsko vprašanje: Konto 22 se zapira s plačilom. Če pa ste svojo obveznost poravnali po predračunu in prejeli avansni račun, se zapre takoj s knjižbo 22/13. Če vam program ne omogoča avtomatizacije, napišite na roko temeljnico in jo poknjižite.
Ne mi zamerit, ampak priporočam vam, da si pridobite kakšno knjigo o najpogostejših načinih knjiženja (v davnih časih prejšnje Jugoslavije je imel to TEB), skoraj letno izdajo tudi v IKS-u, sedaj pa najdete tudi na naslovu:
http://www.*****.si/?section=2&layer ... b5f2d7b79d
in
preberite si, naučite se jih in uporabljajte SRS. Marsikateri odgovor boste našli v njih.
Lp
P.S. Glede avansnega računa in datumov je tako kot sem napisala. Račun in blago je je bilo prejeto 2.8.2006, avansni račun prejet 18.8.2006, datum AR je 31.7.2006.
Glede zapiranja konta 2200 me je samo zmotilo, ker se je v prejšnem odgovor konto 2200 nekam "izgubil".
Zelo dobro poznam osnove knjiženja.
Pa brez zamere, zaradi mojih čudnih vprašanj
Kaj pa če je račun in blago prejeto na isti dan kot je bilo izvršeno plačilo po predračunu, ali še vedno uporabite konto za predplačila? Avansni račun v takem primeru ni potreben.
Brez zamere.
Glede zapiranja konta 2200 me je samo zmotilo, ker se je v prejšnem odgovor konto 2200 nekam "izgubil".
Zelo dobro poznam osnove knjiženja.
Pa brez zamere, zaradi mojih čudnih vprašanj
Kaj pa če je račun in blago prejeto na isti dan kot je bilo izvršeno plačilo po predračunu, ali še vedno uporabite konto za predplačila? Avansni račun v takem primeru ni potreben.
Brez zamere.
Nisem vam odgovorila na prvo vprašanje:
Ponudbe ali predračunov ne knjižimo. To je dokument, ki nas ne zavezuje, da blago ali storitev tudi sprejmemo. Vi ste to sprejeli in se dogovorili z dobaviteljem in plačali še isti dan. Verjetno ste dobavitelju odnesli dokazilo o plačilo, na osnovi katerega vam je izstavil blago z računom.
Knjžbe so osnovne - če zanemarim DDV:
prejeto blago: 66/22 na dan prejema blaga in računa 3. 1. 2006
plačilo po izpisku TRR: 22/11 na dan plačila 3. 1. 2006
Na ta datum AR sem vas opozorila in je zelo važen za obračun DDV, saj imate takrat pravico do odbitka plačanega DDV.
Da še dopolnim ta odgovor, ker vam v njem nekaj manjka: v programski opremi imam (tri) datume: datum nastanka-spremembe dogodka, datum DDV in datum plačila DDV. V primerih, da nimam knjiženih že drugih AR, ki sem jih s strani dobaviteljev prejela pravočasno (pred v vašem primeru 18. 8. 2006), ta AR knjižim tako, da je datum dogodka 31. 7. 2006, datum DDV prav tako 31. 7. 2006 in datum plačila DDV tudi 31. 7. 2006 in to ne glede na datum prejema.
V primeru pa, da imam že knjižene AR, pa knjižim kot datum dogodka na dan 18. 8. 2006, ostali datumi pa so 31. 7. 2006. Tako knjižim za to, da je zaporedje datumov in zaporednih številk prejetih AR. V glavni knjigi mi v vsakem primeru knjiži v tem primeru s pravilnim datumom, to je z datumom dogodka, ki je 31. 7. 2006.
Lp
Če je blago plačano po predračunu dne 3.1.2006, blago dobavljeno 3.1.2006, račun izstavljen 3.1.2006, račun prejet 3.1.2006. Kako pa knjižite v tem primeru?Knjžbe so osnovne - če zanemarim DDV:
prejeto blago: 66/22 na dan prejema blaga in računa 3. 1. 2006
plačilo po izpisku TRR: 22/11 na dan plačila 3. 1. 2006
avansni račun prejet 18.8.2006, datum AR je 31.7.2006.Da še dopolnim ta odgovor, ker vam v njem nekaj manjka: v programski opremi imam (tri) datume: datum nastanka-spremembe dogodka, datum DDV in datum plačila DDV. V primerih, da nimam knjiženih že drugih AR, ki sem jih s strani dobaviteljev prejela pravočasno (pred v vašem primeru 18. 8. 2006), ta AR knjižim tako, da je datum dogodka 31. 7. 2006, datum DDV prav tako 31. 7. 2006 in datum plačila DDV tudi 31. 7. 2006 in to ne glede na datum prejema.
V primeru pa, da imam že knjižene AR, pa knjižim kot datum dogodka na dan 18. 8. 2006, ostali datumi pa so 31. 7. 2006. Tako knjižim za to, da je zaporedje datumov in zaporednih številk prejetih AR. V glavni knjigi mi v vsakem primeru knjiži v tem primeru s pravilnim datumom, to je z datumom dogodka, ki je 31. 7. 2006.
Lp
Zadnjič spremenil Zoris, dne 31 Avg 2006, 06:51, skupaj popravljeno 1 krat.