Odpravnina poslovni razlog kolektivna pogodba
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Odpravnina poslovni razlog kolektivna pogodba
Res je, nisem še v celoti prebrala novega ZPIZ-a. Vendar vseeno menim, da se s prispevki in dohodnino obdavči samo razlika (če je višja odpravnina dovoljena s panožno p.). Tako je bilo do sedaj namreč za dohodnino in novi ZPIZ se sklicuje na dohodninski datum, češ, da se sedaj osnova za obdavčitev izenači. Ali tudi vi tako sklepate?
LP, TONIJA
To je del pojasnila DURS-a , ki se nanaša na njihovo mnenje kaj se smatra ali ne smatra za neobdavčen znesek v primeru izplačila odpravnine v skladu s panožno kolektivno pogodbo. In tukaj nastopi vsa dilema. Iz samega stavka je mogoče sklepati, da je celoten znesek odpravnine obdavčen, ker pač ni izračunan na način iz 2. odstavka 109. člena. Pri tem še ni dodatnega kriterija ali presega 10kratnik delavčeve osnove ali 10kratnik povprečne plače (recimo da pri osvetlitvi te dilema tega ne potrebujemo).Lutama napisal/-a:Iz navedenega sledi, da za z dohodnino neobdavčen znesek ne velja znesek odpravnine, ki ga delodajalec izplača skladno s panožno kolektivno pogodbo ali skladno s svojimi splošnimi akti, kateri določajo pravico do zadevne odpravnine v višjem znesku, kot je določen z drugim odstavkom 109. člena ZDR.
Če pa "preberemo", da v primeru izračuna po 109. členu in izračuna po kolektivni pogodbi, je neobdavčen tisti iz 109. člena; je potem obdavčena le razlika med tema dvema zneskoma (saj pravijo da ne velja znesek iz panožne pogodbe, ampak tisti iz 109. člena).
Groza zadnje čase še samo premetavamo stavke in člene!
Saj ni dileme kateri del je obdavčen z dohodnino in prispevki (znesek, ki presega 10 kratnik povprečne plače RS ali 10kratnik delavčeve osnove oziroma osnove iz kolektivne pogodbe). Ampak v primeru, če odpravnina ni izplačana v skladu s 109. členom ZDR pa je obdavčena cela odpravnina. Gornje pojasnilo je dvoumno in zato se iz njega lahko sklepa, da je odpravnina izračunana na podlagi panožne pogodbe obdavčena v celoti... in ZPIZ-2 pravi, da gre v osnovo za plačilo prispevkov tisti del od katerega se plača dohodnina. Logično bi bilo, da je obdavčen z dohodnino in prispevke le tisti del, ki presega znesek izračunan na podlagi kriterijev iz 2. odstavka 109. člena, vendar logika velikokrat odpove. Zato pa moj predlog "lutami" naj postavi pisno vprašanje DURS-u.tonija napisal/-a:Res je, nisem še v celoti prebrala novega ZPIZ-a. Vendar vseeno menim, da se s prispevki in dohodnino obdavči samo razlika (če je višja odpravnina dovoljena s panožno p.). Tako je bilo do sedaj namreč za dohodnino in novi ZPIZ se sklicuje na dohodninski datum, češ, da se sedaj osnova za obdavčitev izenači. Ali tudi vi tako sklepate?
In ker več glav več ve, bodo forumaši napisali še svoje izkušnje!
lp
lp
Tudi jaz se strinjam da bi bilo logično, da je obdavčena samo razlika med 109.členom in kolektivno pogodbo, vendar pojasnilo DURS-a govori drugače. In novi ZPIZ razumem tako, da se prispevke plačač od tistega zneska, ki je obdavčen.
Slovan ali imaš kakšne izkušnje, koliko časa traja da dobiš odgovor od DURS-a? NIkoli jih anmreč še nisem spraševala za mnenje. Kaj to vprašaš kar na krajevno pristojnem DURS-u ali kako?
Slovan ali imaš kakšne izkušnje, koliko časa traja da dobiš odgovor od DURS-a? NIkoli jih anmreč še nisem spraševala za mnenje. Kaj to vprašaš kar na krajevno pristojnem DURS-u ali kako?
Lutama, kaj pa dela vaš sindikat. Tudi oni bi vam morali odgovoriti na to vprašanje.
Kar se tiče DURS-a je zelo različno. Določene stvari lahko urejate preko vašega referenta, kolikor pa pri njem ne boste dobili odgovora, pa je potrebno "potrkati" na druga vrata. Na spletni strani DURS-a imate spletne naslove, kamor lahko pošljete vaše vprašanje.
lp
Kar se tiče DURS-a je zelo različno. Določene stvari lahko urejate preko vašega referenta, kolikor pa pri njem ne boste dobili odgovora, pa je potrebno "potrkati" na druga vrata. Na spletni strani DURS-a imate spletne naslove, kamor lahko pošljete vaše vprašanje.
lp
Imam kar nekaj odgovorov DURS-a glede tega (Pojasnilo 4210-115/2010, Pojasnilo DURS, št. 4210-236/2012-1...) Glede dohodnine so nedvoumno odgovarjali, da se obdavči samo razlika. Glede prispevkov pa nikoli nisem dobila nedvoumnega pisnega odgovora. (Če se z različnimi primeri odpravnin srečuješ pogosto, niso tako preproste.) Odgovarjajo kar nekaj časa, ti pa moraš vmes zadevo zaključiti...
LP, TONIJA
In kako si razlagate pojasnilo 4210-236/2012, ki je s svojim delom tudi zgoraj izpostavljen!
Glede prispevkov pa je z ZPIZ-2 prenehal veljati Pravilnik o določitvi odpravnin zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov za namene izvajanja zakona o dohodnini in zakon o prispevkih za socialno varnost (Uradni list RS, št. 114/02, 54/04 – ZDoh-1 (56/04 – popr., 62/04 – popr., 63/04 – popr.). in velja neposredno zakon. Splošno pravilo je, da se prispevki plačajo od tiste osnove, ki je po Zakonu o dohodnini obdavčena.
lp
Glede prispevkov pa je z ZPIZ-2 prenehal veljati Pravilnik o določitvi odpravnin zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov za namene izvajanja zakona o dohodnini in zakon o prispevkih za socialno varnost (Uradni list RS, št. 114/02, 54/04 – ZDoh-1 (56/04 – popr., 62/04 – popr., 63/04 – popr.). in velja neposredno zakon. Splošno pravilo je, da se prispevki plačajo od tiste osnove, ki je po Zakonu o dohodnini obdavčena.
lp
Hmmm, na sindikat nisem niti pomislila...
Tonija iz katerega dela pojasnila ti razumeš, da se obdavči samo ralika med odpravnino izračunano po 2.odstavku 109.člena in odpravnino po KP? Meni vsekakor ni jasno.... mi je pa jasno, da z novim ZPIZ-om velja, da tisti del ki je obdavčen, se od njega plačajo tudi prispevki - saj prav razume, da oboji a ne - delojemalca in delodajalca?
Tonija iz katerega dela pojasnila ti razumeš, da se obdavči samo ralika med odpravnino izračunano po 2.odstavku 109.člena in odpravnino po KP? Meni vsekakor ni jasno.... mi je pa jasno, da z novim ZPIZ-om velja, da tisti del ki je obdavčen, se od njega plačajo tudi prispevki - saj prav razume, da oboji a ne - delojemalca in delodajalca?
Jaz bi se navezala na tole s konkretnim primerom. Delavec je bil odpuščen iz poslovnega razloga. Iz računana odpravnina v skladu s 109. členom ZDR je 2.000 EUR, izplačano bo dobil 5.000 EUR.
Torej če prav razumem, v tem trenutku še ni jasno ali je 2.000 EUR neobdavčeno, od 3.000 EUR pa obračunam tako akontacijo dohodnine kot tudi prispevke delojemalca 22,1% in prispevke delodajalca 16,1%? Ali je celotni znesek obdavčen? Me prav zanima, če bo to v kratkem jasno ali bomo morali kar nekaj narediti. Zoprno je, če napačno obračunaš, saj zahtevati vračilo od nekoga, ki ni več zaposlen v podjetju, ni ravno enostavno.
LP
Lotica
Torej če prav razumem, v tem trenutku še ni jasno ali je 2.000 EUR neobdavčeno, od 3.000 EUR pa obračunam tako akontacijo dohodnine kot tudi prispevke delojemalca 22,1% in prispevke delodajalca 16,1%? Ali je celotni znesek obdavčen? Me prav zanima, če bo to v kratkem jasno ali bomo morali kar nekaj narediti. Zoprno je, če napačno obračunaš, saj zahtevati vračilo od nekoga, ki ni več zaposlen v podjetju, ni ravno enostavno.
LP
Lotica
Pri primeru odpravnine 5.000,00 morate prispevke obračunati od celotnega zneska, zato ker odpravnina ni izračunana v skladu z ZDR (vsaj ničesar niste napisali, da je dovoljena takšna višina po panožni).
Če je višja odpravnina določena v panožni, je izplačana v skladu z ZDR (saj o tem govoril 4. točka 109. člena ZDR) in se obdavči samo razlika v primeru preseganja 10 republiških povprečij.
Če je višja odpravnina določena v panožni, je izplačana v skladu z ZDR (saj o tem govoril 4. točka 109. člena ZDR) in se obdavči samo razlika v primeru preseganja 10 republiških povprečij.
LP, TONIJA
Ne, to ni v skladu s KP ampak čisto individualni dogovor med delavcem in delodajalcem.
Sem pa ravnokar govorila s svetovalko na DURSu in njeno tolmačenje je, da se del, ki je izplačan v skladu s 109. členom torej 2.000 EUR ne obdavči in se ne obračunajo prispevki. Vse ostalo pa je obdavčeno oziroma se obračunajo prispevki enako kot pri plači. Tako bom naredila, čeprav je to samo ustno pojasnilo in se lahko spremeni.
Lp
Sem pa ravnokar govorila s svetovalko na DURSu in njeno tolmačenje je, da se del, ki je izplačan v skladu s 109. členom torej 2.000 EUR ne obdavči in se ne obračunajo prispevki. Vse ostalo pa je obdavčeno oziroma se obračunajo prispevki enako kot pri plači. Tako bom naredila, čeprav je to samo ustno pojasnilo in se lahko spremeni.
Lp
Očitno potem različne izpostave DURS-a to tolmačijo različno (imam tudi shranjen njihov pisni odgovor).
LP, TONIJA
Jaz pa njihovo pojasnilo z dne 27.12.2012, 4. odstavek, razumem tako, kot mi je tolmačila davčna svetovalka. Torej del odpravnine, ki je v skladu z ZDR, 109. člen, se ne obdavči in se zato tudi ne obračunajo prispevki. Tisti del, ki je nad zakonskim minimumom, pa zapade v obdavčitev in zato se obračunajo tudi vsi prispevki (delojemalca in delodajalca).
Lp
Lotica
Lp
Lotica