NORMIRANEC - Obračun prispevkov za 2014

Moderator: Mirko Zbačnik

helianthus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: NORMIRANEC - Obračun prispevkov za 2014

Odgovor Napisal/-a helianthus »

tonija napisal/-a:Zdaj sem spet zmedena, ko to berem. To, da si izbereš, da si normiranec, nima nobene zveze s tem, da si npr. izstopil iz sistema DDV, ker pričakuješ manj prihodkov kot 50.000?
DDV in obdavčitev dohodkov po normiranih odhodkih nimata nič skupnega. DDV in davek od dohodka sta dva različna davka.
tonija napisal/-a: 1. Glede DDV ni potrebno nič? Samo v primeru, da bi v obdobjuod 1. 4. 2013 (ko si izstopil iz sistema) do 31. 3. 2014 ugotovil prihodke nad 50.000, bi moral ponovno vstopiti v sistem (oddati obračun DDV in ga plačati)? Kako pa se vnaprej gleda na teh 50.000? Novo obdobje šteti od 1. 4. 2014 do 31. 3. 2015 ali vsak mesec gledati nato kot zadnjih 12 mesecev (npr. stalni pomik za 1 mesec; prvi mesec po enem letu od 1. 5. 2014 do 30. 4. 2015)?
Če dosežete 50.000 eur prometa v katerihkoli 12-ih zaporednih mesecih (lahko tudi v obdobju od 1.8. do 31.7.), morate pred izdajo računa, s katerim boste presegli 50.000 eur, oddati zahtevek za vstop v DDV sistem.
tonija napisal/-a: 2. Glede upoštevanja normiranih stroškov ni potrebno upoštevati višine 50.000?
Pogoj, da se lahko nekdo odloči za obdavčitev po normiranih odhodkih je tudi ta, da ne zaposluje drugih delavcev, torej da dela sam. Zato ni prav veliko možnosti, da bo tak, ki dela sam, dosegel promet 50.000 eur. Če pa doseže promet 50.000 eur, ker ima tudi visoke stroške, se mu ne splača biti normiranec, ampak je zanj bolje, da je obdavčen po dejanskih prihodkih in odhodkih. Zato se mi zdi tista omejitev 50.000 za normirance nesmiselna.
tonija napisal/-a: Višina dohodnine se izračuna na osnovi ugotovljenega dobička za obdobje od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2013? Odda se davčni obračun kot vsako leto prej in na osnovi poslovnega izida za s. p. začne plačevati nova akontacija za dohodnino?

To velja za navadne s.p.-je in za normirance, le da se za normirance izračuna dobiček na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, ti pa so 70% prihodkov.
tonija napisal/-a: Je potrebno oddati dohodninsko napoved, če nimaš nobenih drugih dohodkov?
Vsak s.p. odda napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodkov iz dejavnosti. Razlika je v tem, da se navadnemu s.p.-ju obračuna dohodnino po lestvici, normirancu pa brez lestvice (6% od prihodkov, in to je dokončna dohodnina).
tonija napisal/-a: Višina prispevkov se določi kot ste navajali predhodno? (ob upoštevanju 70 %, pa prispevke je potrebno prišteti ali ne?) Davek od dohodka pravnih oseb se plača kot se ti izračuna pri oddaji davčnega obračuna?
Davek od dohodka pravnih oseb nima nobene zveze z s.p.-ji. S tem davkom so obdavčeni dohodki d.o.o.-jev.
tonija napisal/-a: In pri oddaji poslovnega izida oziroma davčnega obračuna se bo tudi v prihodnjem letu vzelo obdobje od 1. 1. do 31. 12. 2014 (ne glede na to, da si izstopil iz sistema obračuna DDV 1. 4. 2013 in je za DDV zamaknjeno obdobje)?
DDV nima nobene zveze z davkom od dohodka, zato niti z obdobjem, za katerega oddajamo obračune za davek od dohodka.
tonija napisal/-a: Lepo prosim, če mi kdo pomaga razčistiti pojme?
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Mi bomo podlago in pravilnost tega izračuna preverili - sporočimo v kratkem.

Hvala za razumevanje,
Nina
tonija
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tonija »

Hvala. Vse drugo mi je zdaj jasno, razen tole na koncu glede oddaje 31. 3. vsako leto - vsi izkazi se torej tudi vnaprej oddajajo za obdobja od 1. 1. do 31. 12.? In to - tudi za normirance je prag 50.000 in ta je od 1. 1. do 31. 12. (se pravi nanj se gleda drugače kot na DDV)?
LP, TONIJA
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

helianthus napisal/-a:Pogoj, da se lahko nekdo odloči za obdavčitev po normiranih odhodkih je tudi ta, da ne zaposluje drugih delavcev, torej da dela sam. Zato ni prav veliko možnosti, da bo tak, ki dela sam, dosegel promet 50.000 eur. Če pa doseže promet 50.000 eur, ker ima tudi visoke stroške, se mu ne splača biti normiranec, ampak je zanj bolje, da je obdavčen po dejanskih prihodkih in odhodkih. Zato se mi zdi tista omejitev 50.000 za normirance nesmiselna.
Takšen pogoj je bil v "starem" 48. členu Zakona o dohodnini. S spremembo 48. člena, ki velja od 01.01.2013 dalje, za ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov tega pogoja ni več (ostal je pogoj o doseženih prihodkih....).

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Nina napisal/-a:Mi bomo podlago in pravilnost tega izračuna preverili - sporočimo v kratkem.

Hvala za razumevanje,
Nina
Enostavno - 30% odbitka je sicer upoštevano, samo avtor je spregledal, da se po novem sistemu tudi pri normirancih k dobičku prištejejo obračunani PRISPEVKI (NE SAMO TISTI, KI JIH PLAČA DRŽAVA, AMPAK TUDI TISTI, KI JIH PLAČA SAM. LP

PS Hvala, heli... - zeleni gumb se mi je prej skril!!!
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

helianthus napisal/-a:
slovan napisal/-a:...
* upoštevam ta podatek, čeravno bo primerljiv dobiček manjši glede na to, da so v letu 2013 normirani stroški v višini 70% prihodkov. K tako izračunanemu dobičku se prištejejo prispevki in nato sledi zmanjšanje za 30%

lp
Gospa "slovan",
je to, kar sem zgoraj podčrtala, sigurno tako? Na enem seminarju sem namreč slišala, da se pri normirancih za izračun zavarovalne osnove dobičku ne prištejejo prispevki in nato sledi zmanjšanje za 30%, ampak da se samo dobiček zmanjša za 30%, da dobimo zavarovalno osnovo. Tudi tale izračun to potrjuje: https://www.racunovodja.com/izracuni/iz ... Normiranci
Zdaj pa sem v dilemi, ker ne vem, kje je napaka oz. kdo ima prav.
Meni osebno se zdi bolj logična tale vaša trditev, a vseeno malo dvomim, da bi se motili na seminarju in hkrati da bi bil podan izračun napačen. Kaj menite?
Kot že povedano - tale izračun ne računa pravilno. Popravili ga bomo v najkrajšem možnem času.
Tejc007
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Tejc007 »

Ali se za dobiček tekočega leta upošteva vse izdane račune, ali samo tiste, ki so bili dejansko plačani v tem letu?
Kolikor vem, je bilo lani tako, da se je upoštevalo le dejansko izplačane v tekočem letu. Kaj če sem račun izdal v letu 2012 december, plačan pa je bil v januarju 2013? Lani ga nisem upošteval, torej ga moram letos?
Letos pa torej ušpoštevam tudi že tiste, ki sem jih izdal v decembru 2013 in bodo plačani v januarju 2013 - upam :).

19.814,99 € je bilo vseh izdanih računov (torej tudi tisti, ki so bili izdani decembra 2012 in plačani v januarju 2013 in tudi tisti, ki so bili izdani decembra 2013 in bodo plačani januarja 2014)
7073,95 € je bilo plačanih prispevkov
Osnova za prispevke je torej 13018,45 € letno
Zmanjšana osnova za 30% je 9112,91 € : 12 = 759,41€

Kako iz tega izračunam, kakšne prispevke se plačuje?
+ tega je potrebno iz tega plačevati še mesečne obroke akontacije 99,07€ = (19.814,99 x 0,06)/12
Kdaj se začne plačevati te obroke? Ali v mesecu aprilu plačam 3x99,07€ ali se že v februarju?

Hvala
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Lani ga nisem upošteval, torej ga moram letos? - ja
Letos pa torej ušpoštevam tudi že tiste, ki sem jih izdal v decembru 2013 in bodo plačani v januarju 2013 - ja

- prispevki: plačeval boš od MP (763,06 eurov.) - razen za ZZ od 60% PP.

Ker sedaj plačuješ več, se ti splača obračun DDD oddati v januarju, tako da boš že za februar plačeval po novem.
Tudi nova akontacija je vezana na datum oddaje obračuna. lp
Tejc007
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Tejc007 »

Hvala za pojasnila.

Še tole: obrazec za obračun ddd se odda preko e-davkov ali je kje kak obrazec? E davki zahtevajo neko xml datoteko...

HVALA
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Obračun davke od dejavnosti se odda za leto 2013 in 2014 izjemoma v papirnati obliki. Sam obrazec je objavljen v Ur.l. 109/2013. Povezava:
http://www.uradni-list.si/1/content?id= ... dejavnosti

lp
robertopi
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a robertopi »

Pozdravljeni,

ali lahko prosim za pojasnilo še jaz. Sem namreč normiranec, lani sem imel cca 12.000 EUR prihodkov. Ali se mi izplača še vedno biti normiranec ali ne, saj sem pri nekom slišal, da se mi splača delati po obračunanih stroških (enostavno knjigovodstvo).
Pri izracunu pri prihodkih 12.000 EUR in predpostavki, da imam 4500 EUR davcno priznanih odhodkov (to so po mojem tudi prispevki, kajne), je pri upostevanju dejanskih stroskov dohodnine za cca. 1100 EUR, pri normirancu pa 720 EUR. V letu 2013 sem plačeval po 85 EUR davka na 3 mesece, saj so bili moji prihodki v letu 2012 še precej nižji kot letos.

Je pa potem menda razlika v tem, da pri dejanskih stroskih napovedi dohodnine obracunajo, da si placal dohodnino v visini 1100 EUR, pri normirancu, pa teh 720 EUR placila dohodnine ne upostevajo. V prvem primeru dobis dohodnino nazaj, pri normirancu pa ne, ker se pri normirancu izracunana dohodnina ne uposteva v izracunu dohodnine. Nisem pa 100%, da je to res, napisal sem to, kar sem slisal in zato bi rad preveril, ce moje trditve drzijo.

Pa še nekaj me zanima: kako si izračunam znesek za plačilo prispevkov v letu 2014. Izračun https://www.racunovodja.com/izracuni/iz ... Normiranci mi pokaže 2612 EUR dobička za razvrstitev v zavarovalno osnovo. Če prav razumem, bom plačeval prispevke za minimalno plačo, tako kot letos.
ash
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ash »

Pozdravljeni,

Rada bi samo preverila, ali je naša računovodja pravilno izračunala davčno osnovo (sem normiranka). Imam 32.000 prihodkov, k tem pa je prištela še nekaj malega obresti (0,20€) ter odštela davčne izravnave pri obračunih za DDV (okoli 1,5€) - vse se sicer nanaša na poslovne prihodke. Moje mnenje je, da se upoštevajo le teh 32.000€. Vesela bom, če me lahko usmerite na del zakonodaje, da se prepričam o njeni pravilnosti.

Najlepša hvala.
Odgovori