Regres in akontacija dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Mojca3333
Nov član
Nov član

Re: Regres in akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a Mojca3333 »

Podatki so:

Glavni delodajalec:
Dohodek 5.648,40 eur
Prispevki 1.248,26 eur
Akontacija 0
Regres 395,37 eur
Akontacija 98,84 eur

Drugi delodajalec:
Dohodek 4.742,84
Prispevki 1048,18
Akontacija 62,70

To je to
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Spoštovana:
Iz teh vaših podatkov izhaja, da sta oba upoštevala dohodninsko lestvico in celotno splošno in dodatno olajšavo.
Prvi-glavni delodajalec vam zato ni obračunal nobene dohodnine; drugi delodajalec pa vam ni obračunal dohodnine po stopnji 25% ampak je prav tako upošteval dohodninsko lestvico???. Od kod mu obračunan dohodnina v višini 62,70€ pa sam "bog" ve.
Od regresa pa vam je prvi delodajalec obračunal dohodnino po stopnji 25% od regresa (pravilno je po povprečni stopnji).
In zato boste dejansko doplačali dohodnino 153,72€.

Preostane vam razgovor z vašima delodajalcema o načinu obračuna oziroma upoštevanja davčnih olajšav, da boste vsaj za leto 2016 imeli pravilne obračune plače pri obeh: glavni delodajalec upošteva splošno olajšavo in dohodninsko lestvico, drugi delodajalec pa obračuna dohodnino po stopnji 25%. Pri takšnem načinu pa boste na žalost prejeli manj neto izplačila in na koncu leta boste imeli preplačilo dohodnine (cca 707€).

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Še vedno nejasno:

drugi : 62,70 eur mesečna ali letna akontacija??? (poglej tudi mesečne plačilne liste!)

Ali nisi terjala regresa (pol!) tudi od drugega delodajalca? (Še imaš čas!)
lp
Mojca3333
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Mojca3333 »

Šele zdaj sem videla, da so odgovori še na strani 2.
Tudi jaz ne vem od kje je ta številka pri drugem delodajalcu. Zdaj so popravili, vendar je malo prepozno, saj bom morala plačati. To se vrjetno ne da kako drugače urediti?

Hkrati pa imam še eno novo vprašanje: če imaš sklenjeno pogodbo za polovični delovni čas. To je 20 ur/teden in 80 ur/na mesec in pride v mesecu dejansko več ur kot 80. Recimo 88 ur. Ali se to šteje pod nadure?
Odgovori