Kulturno društvo

Moderator: Mirko Zbačnik

zuti
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a zuti »

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kje piše, da društvo lahko izplača nagrade svojim članom, in sicer do 200.000,00 SIT letno na osebo. Pa še nekaj, npr. društvo namesto vstopnine za neko prireditev, ki jo organizira pobira prostovoljne prispevke in ne vstopnine, zato ne napiše računa in nič podobnega.
Kako pa je v primeru, da drugo društvo npr.gasilci opravijo nekaj za upokojence in jim upokojenci izstavijo račun za njihov prostovoljni prispevek.

Hvala za pojasnilo.

Zima
Pikca
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Pikca »

To piše v 101. členu Zakona o dohodnini. 200.000 letno oziroma posamezni prejemek ne več kot 30.000 mesečno. Ampak tu ne gre za nagrado, ampak zakon ne pravi, da je to nagrada, ampak prejemek - po mojem mnenju recimo sejnina in podobni prejemki. Pa še to samo za tiste, ki sodelujejo v dejavnostih društev zaradi uresničevanja ciljev, zaradi katerih je društvo ustanovljeno, ne pa v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti.
Pikca
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Pikca »

Po mojem mnenju bi v primeru takega računa po vsebini šlo za račun za opravljeno storitev, ne pa za prostovoljni prispevek. No, vsaj malo čudno je, da ti nekdo izstavi račun za prostovojni prispevek!?
amai
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amai »

Za Svetlano: da, davčno nepriznani odhodki se predhodno izvzamejo.

Za Pikco: a je kakorkoli, kjerkoli potrebno poročati o teh prejemkih po 101. členu?
Odgovori