Nadomeščanje

Moderator: Mirko Zbačnik

tekilica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a tekilica »

Odpiram staro temo, ker imam identičen problem kot ga je imela Quentin....

Nadomeščam delavko, ki je odšla na porodniško...sklenjeno imam pogodbo za čas enega leta, v pogodbi imam drugačen naziv kot ga je imela ona - ona je bila saldakontistka jaz pa sem administrator......delam pa dejasnko isto delo kot ga je delala sodelavka - tudi delo mi je ona predala in me je v delo uvajala....moja plača pa je 50% njene - smešno nizka in sicer netto 450€....Sicer gre za mojo prvo zaposlitev - a se lahko delodajalec izgovarja prav na to, da gre za mojo prvo zaposlitev??? Kaj lahko storim, ker se s to plačo komaj prebijem skozi mesec???....pa še to, na pogodni nikjer ne piše, da gre za nadomeščanje...
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

tekilica, to kakšen naziv imate mislim da ni glavni problem.
Problem je višina plače, ampak saj ste sama sprejela to plačo pri podpisu pogodbe?
tekilica
Novinec
Novinec

Ja to je povsem res, sama sem kriva, da sem podpisala pogodbo s tako plačo....vendar takrat še nisem vedela, da moja plača je le 50% plače delavke, ki jo nadomešča - prepričana sem bila, da je bila tudi njena plača taka, saj so mi na razgovoru rekli, da bom imela iste pogoje kot ona.......a mislite, da bi kaj pomagalo, da sedaj kaj potožim šefu in seveda, če mislite, da imam pravico do višje plače glede na to, da delam isto delo kot sodelavka, izobrazbo imam tudi isto kot ona.....
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Pravno podlago nimate, vendar vsekakor pa poizkusite. Verjetno vam ne bo dal enako plačo, a vsaj kakšno povišico lahko iztržite.
tekilica
Novinec
Novinec

Kaj pa glede tega, da mi je na razgovoru šef obljubil, da me bo vzel kot pripravnika (zato pač taka plača) nato pa mi je dal za podpisat pogodbo v kateri ni nič pisalo da bom pripravnik (sama takrat nisem vedela, da bi mogla imeti prav pripravniško pogodbo in sem mislila, da je to prav).....nato ko sem se malo pozanimala pa sem ugotovila, da bi to v pogodbi moralo pisati, morala bi imeti mentorja in na koncu izpit....jaz od vsega naštetega nimam nič, le plača je pripravniška....
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

No, torej imamte pripravništvo, tudi če se formalno ne imenuje tako. Nimate izkušenj tako, da je logično v prvi fazi imeti nižjo plačo. Vendar do šefa stopite po parih mesecih in takrat lahko zahtevate več denarja.
tekilica
Novinec
Novinec

Ja ampak a mi bo kdo v prihodnosti to pripravništvo sploh upošteval glede na to, da ne bom opravljala na koncu izpita in ne bom dobila nobenega potrdila?? Nekje sem prebrala, da če pripravništvo ni uradno priznano (in meni ne bo), da bo naslednji delodajalec lahko od mene zahteval, da ga ponovno opravljam.....se pravi je to, da opravljam pripravništvo le izgovor za opravičeno nižjo plačo?

Po kolkih mesecih pa bi bilo priporočljivo stopiti do šefa in ga prositi za povišnico namreč eno leto s tako plačo ne bom mogla živeti, saj si res ne morem nič privoščiti.
Odgovori