DONACIJA

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Mislim, da zadostuje tudi potrdilo prejemnika donacije, da je registriran za v zakonu opredeljene dejavnosti, ki jih lahko podpiramo z donacijami, da se priznajo kot odhodek in da lahko zagotovimo upravičenost med davčno priznane.

Vsa velika podjetja s katerimi smo sodelovali prav tako niso bila zadovoljna le z izjavo da smo registrirani za te namene ampak so želei STATUT - kopijo.
Ampak če za to uspemo dobiti donacijo... zakaj pa ne.

Ampak z veliki podjetji je resnično težje poslovati, kot z manjšimi.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Pamps, mislim da je potrebna pogodba. Tu se navede vrsta donacija, priloži se registracija, ki opravičuje davčno olajšavo,... Po Obligaciskem zakoniku, ki razlag predmet darilne pogodbe, pa bi rekla, da je pogodba neke vrste pisen dogovor. Ali misliš, da preveč kompliciram?
Navajam ti linke in Oblig. zakonik, glede darila.
Lp, irenca

http://www.ooz-celje.si/fobvestila/Spon ... nacija.doc
http://www.*****.si/?highlighttext=donacij&cid=338
http://www.*****.si/?highlighttext=donac&cid=95
OZ
IV. poglavje: DARILNA POGODBA
I. oddelek: SPLOŠNO
Pojem
533. člen
(1) Z darilno pogodbo se ena oseba (darovalec) zaveže na drugo osebo (obdarjenca) neodplačno prenesti lastninsko ali drugo pravico ali na drugačen način v breme svojega premoženja obogatiti obdarjenca, obdarjenec pa izjavi, da se s tem strinja.
(2) Za darilno pogodbo se šteje tudi odpoved pravici, če se s tem zavezanec strinja.
(3) Odpoved pravici, glede katere ni zavezanca in ki se ne odstopi drugemu, se ne šteje za darilno pogodbo.
Darilo iz hvaležnosti
534. člen
Za darilno pogodbo se šteje tudi pogodba, ki jo je sklenil darovalec iz hvaležnosti ali kakšne druge moralne obveznosti, če obdarjenec ni imel pravice s tožbo zahtevati darila.
Mešano darilo
535. člen
Če je po isti ali drugi pogodbi tudi obdarjenec dolžan obogatiti darovalca, gre za darilno pogodbo le glede presegajoče vrednosti.
Občasne izpolnitve
536. člen
Če darovalčeva obveznost obsega občasne izpolnitve, ugasne z darovalčevo smrtjo.
Odškodninska odgovornost darovalca
537. člen
(1) Kdor vedoma podari tujo stvar in obdarjencu to okoliščino zamolči, odgovarja za škodo.
(2) Če ima podarjena stvar napake ali nevarne lastnosti, zaradi katerih nastane škoda obdarjencu, darovalec odgovarja za škodo, če je za napako oziroma za nevarno lastnost vedel ali bi bil moral vedeti in ni opozoril obdarjenca.
2. oddelek: OBLIKA
Oblika
538. člen
(1) Če darovalec podarjeno stvar ali pravico ni takoj prenesel na obdarjenca tako, da ta lahko z njo prosto razpolaga, mora biti darilna pogodba sklenjena v pisni obliki.
(2) Če darilna pogodba ni sklenjena v obliki iz prejšnjega odstavka, obdarjenec ne more s tožbo zahtevati njene izpolnitve.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Do prejšnjega meseca sem bila tudi jaz trdno prepričana, da pogodba mora biti. Neka moja stranka pa se je pretekli mesec z nekim društvom dogovarjala o donaciji v naravi. Ko sem zahtevala pogodbo, je to društvo poslalo mnenje, ki so ga pridobili:
"Če je donator pravna oseba ali samostojni podjetnik, se donacije priznajo kot odhodek, če so izplačane osebam, ki so v skladu s posebnimi predpisi organizirane za opravljanje dejavnosti, vendar največ v višini 0.3% ustvarjenih prihodkov. Da bi lahko zagotovili upravičenost uvrščanja tovrstnih izdatkov med davčno priznane odhodke, mora donator vedno pridobiti potrdilo, da so prejemniki donacije registrirani za v zakonu opredeljene dejavnosti." Poleg tega mnenja so priložili še dopis, s katerim potrjujejo svojo dejavnost, obvestilo Ajpesa o dejavnosti in kopijo statuta.
Pravnik te moje stranke je bil s poslanim zadovoljen in nisem več drezala v to.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

o.k.,
lp, irenca
Odgovori