Odpravnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Spet se mi je zataknilo. Računam opravnino, v 109. čl. ZDR piše, da je osnova povprečna mesečna plača, zdaj pa dvomim, ali je to bruto ali neto, glede na to, da ni
nič davkov. Drug problem pa, delavka je bila zaposlena 33 let, torej 33% osnove x 33 let, in presega 10 kratnik osnove. Ali je obdavčena samo razlika? Ali se obračuna samo
davek ali vse dajatve enako kot pri plači? Lepo prosim za pomoč. Hvala in lep dan.
Gordana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

http://www.gov.si/durs/print.php/durs/i ... h_048.html

Gordana, kot jaz razumem pojasnilo DURSaje potrebno akontacijo dohodnine izračunati samo od razlike, ki presega deset povprečnih mesečnih plač zaposlenih v SLO. Kar pa se tiče prispevkov, se morajo obračunati v tem primeru od celotnega zneska. :)
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Hvala Lotica za pojasnilo Dursa, sem ga kar nekajkrat prebrala. Vendar, kot jaz razumem,
imamo spet dvojnost in sicer, kar se tiče davka, je neobdavčeno do višini 10 povp.mesečnih plač v Sloveniji, glede prispevkov pa do višine 10x osnove iz 109. čl. ZDR, kar pa nikakor ni isto. S tem, da bi bi se v primeru preseganja, davek obračunal
samo od razlike, prispevki pa od celotnega zneska. V vsakem primeru govorimo o bruto znesku, samo da delavec potem dobi manj. Ali pravlino razumem zadevo?
Gordana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ja, odpravnine se računajo na podlagi bruto plače, za lažje razumevanje bi lahko tisti, ki pišejo zakone, to tudi napisali :!: :)
Odgovori