Dvig plač za Avgust 2005

Moderator: Mirko Zbačnik

metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Mogoče sem pozna pa vendarle. Novo povečanje, nove polemike, gre pa za isto zadevo, le da zakonodajalci in razlagalci še bolj zapletajo.
Prav ste naredili, kot ste v odgovorih zapisali: obračunate plačo, prištejete dodatka in če ne dosega 122.600, mu prištejete še razliko do minimalne plače.
Ali novozaposlenim pripada ali ne, koz s lani govorili, ignorirajte razlage.
Upoštevajte za vse po kolektivni pogodbi ker je edino to pravilno. Po nekaterih KP so ta dodatkek po zakonu sedaj preoblikovali v povišanje osnovne plače (pač gre v osnovo za izračun vseh dodatkov tekočega meseca) in mislijo da so s tem povišanje vključili v sistem plač, celo je bilo nekje zapisano, da delodajalec mora z vsakim delavcem skleniti Aneks o povišanju plače. LARI-FARI. Še kaj drugega je potrebno narediti, da lahko govorimo o sistemu plač.
lp
Lep pozdrav.
metalica
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ali se k minimalni plači 122.600 prišteje dodatek, ki znaša najmanj 5.100 sit ali ne?
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Poglejte v zadnji IKs št.1-2 na strani 265,266 in 267. Tam je dokaj dobro razloženo. Jaz sem enostavno vsem delavcem v višini 10.419 sit prišela k bruto osnovni plači in ta znesek povečala še za 1%. Tako sem dobila novo osnovo za bruto plačo in posledično novo urno postavko.
Tako na plačilni listi imajo delavci za ta znesek povečano urno postavko, dodatka po zakonu v bruto pa s tem odpade.

upam, a sem pravilno naredila.

komentarje, prosim!
8)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Capa1, to je samo za podjetja, ki uporabljajo Kolektivno pogodbo za kovinsko industrijo, elektroindustrijo in dejavnost kovinskih materialov in livarn. Za ostale pa je drugače. :)
petra555
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a petra555 »

z obračunom plač je sedaj ena sama velika zmešnjava, ali vam je kaj znano, kdaj bo dodatek uskaditve vključen v sistem obračuna pri KP za drobno gospodarstvo?
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

RAVNOKAR PREBIRAM OBRTNIK IN SEM ZASLEDILA ,DA SE USKLADITEV PLAČ ZA 2006 PRIČNE ŽE V JANUARJU. OČITNO SPIM ZIMSKO SPANJE, KER DO SEDAJ NISEM TEGA ZASLEDILA. :? ALI STE VSI NAREDILI USKLADITVE V JANUARJU?
LP
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

BREZ PANIKE. NI NOVA USKADITEV, TEMVEČ SEŠTEVEK ZA LETO 04 IN 05. SAMO NEVEM ZAKAJ SO NAPISALI, DA SE UPORABLJA KOMAJ OD JANUARJA 2006, ČE PA SE SEŠTEVEK OBEH USKADITEV UPORABLJA ŽE OD AVGUSTA 2005 :?:
ČEPRAV PA NE BI IMELA NIČ PROTI NOVI USKLADITVI :ssirok:
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Mene pa glede te tematike zanima sledeče:

Če zaposlimo novega delavca ali je potem potrebno pri plači posebej navesti uskladitveni dodatek ali moramo samo biti pozorni da znesek bruto plače ni nižji od minimalne plače. Namreč kot razumem razlago v zadnjem Obrtniku je pri novozaposlenih potrebno upoštevati le minimalno plačo.

Zanima me tudi: Ali je dodatek za delovno dobo že v zneseku minimalne plače ali se ta le tej prišteje.

Pa še to: Nekje sem slišala, da se uskladitveni znesek zmanjša, če je delavec osoten z dela. Če je tako, mi lahko kdo pove kje je to navedeno.

Hvala za odgovore.
marea
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Zanima me, kako vi postopate z uskladitvenim dodatkom.
Ali ga izplačujete za ure prisotnosti torej (odštejete za bolniško in dopust ) ali po gornjem obračunu vsak mesec enako ne glede na prisotnost na delu.

Na enem seminarju so nas opozarjali, da je uskladitveni dodatek obvezen na prisotnost.
Odgovori