POSOJILO LASTNIKA

Moderator: Mirko Zbačnik

ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ana »

Mirko popolnoma razume našo situacijo, lastniku podjetja je interes samo ohraniti tržno vrednost danega posjila, torej če obračunamo obresti za ohranjanje relne vrednosti kredita, so te davčno priznane, kaj pa če je bila pogodba sklenjenja pred uvedbo EUR?

Obema se zelo zahvaljujem za pomoč.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Za davčno nepriznane odhodke se štejejo obresti:
<b>a) na prejeta posojila, za katera iz ene ali več okoliščin izhaja, da po vsebini niso posojila;</b>
b) na posojila, uporabljena za financiranje deleža v kapitalu, če se davčna osnova prejemnika dividend ne poveča za te prejete dividende v skladu z 32. členom zakona ali se davčna osnova zanje zmanjša v skladu z 29. členom zakona.
Okoliščine iz točke a) so zlasti:
<b>– da so posojila prejeta od lastnikov ali povezanih oseb,</b>
– da imajo obresti pravno ali dejansko drugačno podlago kot plačilo za uporabo denarja,
– da je to posojilo v podrejenem (slabšem) položaju kot ostala posojila, kot je: da je dajalec posojila udeležen pri morebitnih izgubah v primeru prenehanja jemalca posojila,
– posojilo nima določene dospelosti oziroma se vračila zahtevajo le izjemoma kot: pri stečaju ali likvidaciji oziroma zamudi pri plačevanju obresti.
Če je podana okoliščina iz prve alinee prejšnjega odstavka, se za davčno nepriznane odhodke štejejo obresti iz točke a) prvega odstavka, če je podana še katerakoli druga okoliščina iz prejšnjega odstavka.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Tu si zakonodajalec pač ne dovoli drugačne razlage, verjetno.

Mirk[xx(]
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

če pravilno razumem nikakršne obresti do lastnika niso davčno priznane. Bomo pa najemali dražje kredite pri bankah.

LP!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Bojka, glede dohodnine in obresti. Mislim da je v proceduri sprejemanja, sedaj je šlo skozi vlado. Govori se o nekem limitu (zneska ne vem), do katerega prihodki od obresti ne bi bili obdavčeni. Počakajmo kaj se bo izcimilo.

Mirko
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Tudi jaz zdajle nisem čisto prepričana katere medbančne obrestne mere se uporabljajo pri posojilih lastnikov.
Na BS so : http://www.bsi.si/html/financni_podatki ... iv_30d.asp
Na Združenju bank pa: http://www.zbs-giz.si/slo/financni_poda ... 003-12.htm
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

malce ste me vsi skupaj zmedli, zato sem preverila v zakon od dobička pravnih oseb:
19. člen
Med odhodke se priznajo obračunane obresti, razen obresti na prejeta posojila od lastnikov ali povezanih oseb, ki se priznavajo največ v višini zadnje znane, ob času odobritve posojila, skupne povprečne medbančne letne obrestne mere,<b> ki jo objavlja Banka Slovenije. </b>

Prav tako sem preverila metodologijo za izpolnjevanje obr., kjer je potrebno pod dodatne podatke pod zap.št. 49 vpoštevati kot povečanje osnove za davek od dobička : obresti na prejeta posojila od lastnikov ali povezanih oseb obračunanih <font color="red">nad </font id="red">skupno ponderirano medbančno letno obrestno mero.

Torej glede na navedeno so tudi obračunane obresti za prejeta posojila lastnikov do navedene višine davčno priznan strošek.

Najboljše da se pozanimam na davčni upravi.
Lep pozdrav!
bojka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojka »

Ana, prosim, če nam sporočiš, kakšen odgovor boš dobila na davčni.
Še vedno mislim, da bereš staro alinejo ZDDPO
V naprej se ti zahvaljujem

LP
Bojči
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

<center>19. člen </center>
Med odhodke se priznajo obračunane obresti, razen obresti na prejeta posojila od lastnikov ali povezanih oseb, ki se priznavajo največ v višini zadnje znane, ob času odobritve posojila, skupne povprečne medbančne letne obrestne mere, ki jo objavlja Banka Slovenije.

<center>66. člen </center>
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. januarja 1994.

Za malo več zmede sem kopiral 19. in 66. člen zakona, iz katerega je citirala Ana. Mislim, da je leto 2003 prehodno in velja še stari. Ana, prosim, res povej, kaj si izvedela na davčni.

Mirk[xx(]
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

G.Mirko, ta zakon velja od 1.1.2003 Ur.list št.14/03,

v glavnem poklicala sem DURS, kjer so mi navedli 19.člen, UR.list št.14/03:
kakor sem navedla zgoraj: obresti so davčno priznane do omenjene meje

iz DURSA me je poklicala nazaj in se popravila:

velja tudi pravilnik objavljen v UR.l.št: 3/03, torej navedene obresti <font color="red"></font id="red">se ne priznajo

Lep pozdrav
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

Bi mi lahko obrazložili kaj pomeni:

ZADNJA ZNANA, ob času ODOBRITVE posojila skupna ponderirana medbančna letna obrestna mera?

Ni mi namreč jasno na kateri datum moram vzeti obrestno mero, ter na kakšen način se obresti obračunajo (pripis obresti k glavnici letno, mesečno..?)

lp
bojka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojka »

Kaj je zdaj se priznajo ali ne :???::???:
LP
Bojči
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

Odkrito povedano, tudi na DURSU ji ni bilo preveč jasno kaj velja, kajti namreč najprej mi je navedla zakon UR.list 14/03, ki navaja da se priznajo, nato pa je navedbo popravila s sklicevanjem na pravilnik v Ur.list št.3/03, da se ne priznajo.

<font color="maroon">Torej kakor mi je obrazložila navedeni pravilnik, kljub temu da je starejši datum poravlja navedbe zakona v uradnem listu 14/03, torej posojila prejeta od lastnikov se obravnavajo , da po vsebini niso posojila ter se obresti za ta posjila štejejo kot davčno nepriznani stroški.</font id="maroon">

Ker pa je do obračuna davka od dobička še "daleč", mi je svetovala, naj do takrat še enkrat preverim.

Lep pozdrav!
Odgovori