Imeli pogodbo za nedoločen čas - sedaj za določen čas

Moderator: Mirko Zbačnik

RVR
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a RVR »

Spoštovani!

V primeru, ki ga opisujete, je nezakonito in nedopustno s strani delodajalca, da bi delovno razmerje za nedoločen čas spremenil v za določen čas.Pri ponudbi nove spremenjene pogodbe gre zgolj za ustreznost glede dela, ki ga delavec opravlja na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Neustrezna bi bila nova pogodba, če bi mu ponudili drugo delo, ki ne ustreza njegovi izobrazbi oziroma sposobnosti, nikakor pa ne pogodba o zaposlitvi za določen čas.

Krivdni razlog, ki ga navajate, pa ni dokazan, nobenega postopka ni bilo uvedenega torej, ga ne morejo uporabiti.

Svetujem, da ne pristane na podpis nove spremenjene pogodbe o zaposlitvi, ker v nasprotnem primeru bo stara-že sklenjena prenehala veljati (nadomestila jo bo nova).

Lep pozdrav

Vesna
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Ari, pri poteku pogodbe za določen čas delodajalcu ni potrebno pisati nikakršne izjave o poteku pogodbe, saj po zakonu preneha z dnem do katerega je bila sklenjena.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

RVR napisal/-a:. Neustrezna bi bila nova pogodba, če bi mu ponudili drugo delo, ki ne ustreza njegovi izobrazbi oziroma sposobnosti, nikakor pa ne pogodba o zaposlitvi za določen čas.

Krivdni razlog, ki ga navajate, pa ni dokazan, nobenega postopka ni bilo uvedenega torej, ga ne morejo uporabiti.
Tudi sprememba iz pogodbe za nedoločen čas v določen čas je za delavca sabši pogoj in zato je to pomeni ponudba neustrezne pogodbe, 100%.

Kot je navedeno, je bila podana tudi odpoved starega, ker drugače pri razporeditvah ne gre. Včasih moramo pristati tudi na kompromise. Jaz bi se v tem primeru skušal mirno pomenit z delodajalcem in bi šele potem razmišljal o nadaljnih ukrepih. Mogoče je bilo v proceduri kaj napak, a o tem lahko le ugibam. Pri razporeditvah ob reorganizacijah ni krivdnih razlogov (naj ne bi bilo). Zato sem omenil, da naj se o em pozanima na inšpektoratu. Tudi ne poznamo (mi na forumu) dovolj razlogov za prmestitev. Zaostrovanje za vsako ceno ni vedno dobro. Sedaj, ko je pogodba podpisana, poti nazaj ni več. Smo tu, kjer smo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

vox
Nisem mislila izjave o odpovedi pogodbe ampak izjavo ki jo delavec potrebuje ,da se lahko prijavi na zavod za zaposlovanje in pridobi denarno nadomestilo,Na zavodu zahtevajo izjavo od delodajalca, da je pogodba potekla in da te ne potrebuje več.
tara
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To bi moralo bito opravljeno že pri poteku pogodbe za določen čas, po izteku naslednje pogodbe pa to ni več potrebno. Mogoče gretu med nami za majcen nesporazum. Na zavod pa se (hipotetično) prijavimo po poteku nslednje pogodbe, ki je za določen čas.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
rnrnrn
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a rnrnrn »

Sicer se mi zdi, da so pred mano že precej obširno in kvalitetno svetovali... Sama bi morda dodala le še to, da se pogodb ne podpisuje kar tako, v smislu "zdajle je zadnji trenutek". Če ima delodajalec dobre in poštene namene, od delavca nikdar ne zahteva podpisa v tistem trenutku, ampak mu da pogodbo v pregled za vsaj 3 dni...

Morda sicer povsem napačno, ampak dobila sem nekako občutek, Petra78 da pravzaprav ne iščete nasveta, kaj narediti, ker ste se s situacijo že nekako sprijaznili... Kot pravite sami, sicer z grenkim priokusom... In da bolj iščete tolažbo, da vse skupaj ni nič čudnega in bo vse še dobro...

Želim vama obema seveda, da se vse skupaj dobro reši, vendar sem zelo skeptična... Pogodba za 3 mesece je namreč smiselna le v primeru, ko čez 3 mesece delavca ne potrebuješ več, ali pa nisi prepričan, da se bo delavec obnesel. glede na to, da delavca v tem primeru poznajo, verjetno vedo, kaj pričakovati in ostane le še to, da ga čez 3 mesece ne bodo potrebovali.

V vsakem primeru bi se sama obrnila na inšpektorat za delo, saj od občutka, da konflikta nista ustvarjala, čez tri mesece v primeru, da ostane fant brez službe, ne bo veliko, oz. bo okus še veliko bolj grenak!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Dobro povedano, rnrnrn.
Mirko Slika
tia*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tia* »

Žal je za vsakršno dejanje prepozno, tudi za obisk inšektorja, saj delavec ni prejel odpovedi in čeprav je očitno, da je delodajalec ravnal nezakonito, ostaja dejstvo, da je delavec pogodbo podpisal, kar pomeni, da je z njo soglašal.

V današnjem času ni težko preslepiti delavce, saj se marsikdo ne zaveda pomena pogodbe o zaposlitvi glede na nov Zakon o delovnih razmerjih. To je dvostranski akt, ko se ga podpiše z obeh strani - velja in predstavlja voljo obeh strank. Torej, od podpisa dalje je težko ukrepati. Po prejšnji zakonodaji je bilo to urejeno drugače.

Ne vem sicer na kakšen način, vendar bi bilo potrebno delavce izobraziti tudi v tej smeri, saj iz izkušenj lahko trdim, da so v glavnem zelo neuki in jih je zlahka možno preslepiti, tudi z izgovorom nepoznavanja zakonodaje s strani delodajalca.

Sindikati (v podjetjih, če sploh so organizirani) bi se lahko ukvarjali tudi s tovrstnimi zadevami.[/img]
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mislim, da bi jih bilo ob sprejemu v firmo, poleg veliko drugega, morali poučiti tudi o teh stvareh. Ob pogodbi naj bi dobili tudi kratka navodila o tem. Zaradi tega se vse prevečkrat dogaja, kar je zelo dobro opisala Petra. Strah pred izgubo službe, poslabšanje odnosov, občutek nemoči, vdanost v usodo, apatičnost.

Držati se je treba tega, da v službi podpišeš le tisto, kar ti je znano! Če ti ni, si vzemi čas, povprašaj in raje ne podpiši. NIKOLI pa ne podpiši nič, prav nič, kar le malo diši po odpovedi, lahko je to le strinjanje z načinom, podpis seznama..... . Ne moreš podpisati nekaj, za kar nisi ti odgovoren.

Mislim, da ne bi bilo slabo, če bi bilo članstvo v sindikatu obvezno (tako kot je za delodajalce v zbornicah). S minimalno članarino bi se mogoče dalo financirat strokovne delavce, ki bi bili bolj avtonomni ob pomoči. ob sindikalistih - profesionalcih v firmah se večkrat sprašujem: komu bi služili, verjetno tistemu, ki te plačuje .... .

:szalosten: :sneodobren:
Mirko Slika
Petra78
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Petra78 »

Pozdravljeni še enkrat!

Sem si dobro prebrala vse vaše odgovore. In se vsem zahvaljujem za nasvet, pomoč, tolažbo.

Kar se tiče poznavanja zakonov - za sebe lahko rečem, da sem sama letos začela malo brskati in brati zakone (sem imela pogodbo za določen čas, nisem smela koristiti dopusta) in ugotovila marsikaj koristnega. Sem si na lep (zakonit) način priborila dopust in regres, vendar me je vse to stalo priporočila. Ampak se ne sekiram, ker za sebe vem, da dobro delam in da je bila tudi zamera s strani direktorice, zaradi tega dopusta.

Je pa tako, da tudi če bi pred podpisom pogodbe fant poznal zakone, ne verjamem, da bi bila situacija drugačna. Ker priznati moramo, da je situacija na trgu delovne sile porazna, službo je zelo težko dobiti. In ker sem že jaz brez službe (neuspešno jo iščem že leto dni), si ne moreva privoščiti, da bi brez dohodka ostal še on.

Glede na vso situacijo v službi ne verjamem, da bi čez 3 mesece dobil odpoved (ker je enostavno preveč dela), je pa pogodba za dol. čas trenutno zelo neugodna za naju. Ampak verjameva, da se bo vse uredilo. Drugače se bomo pa potem ubadali s tem. Do takrat bomo pa malce varčevali. :)

Lep pozdrav in hvala še enkrat!

Petra
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Delodajalci se tega dobo zavedajo, ker vedo, da za enim izgubljenim "tečnežem" stoji vpred vrsti množica brezposelnih. Zavedajo se, da ima marsikatier osmoljeni raje mir, kot da se še naprej preganja z njim. Vsi vemo, kakšna je pot do pravice. Na papirju jo hitro uresničiš, daljša pot je pa do izplačila. Zato mnogi zamnjajo to z mirom.

Petra, a vam zavod že kaj nudi? Mogoče je to čas za izobraževanje? Tako sem naprimer jaz začel z računovodstvom. zavodu, čeprav je bil z iskanjem zaradi lokalnih razmer manj uspešen, sem hvaležen za financiranje izobraževanja. Kaj pa vključitev v javna dela? Čeprav so le začasen ukrep, ugodno vplivajo na psiho.

P.S.: Kar se tiče priporočil, se ne sekirajte, imam podobne težave :spomezik: .
Mirko Slika
Petra78
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Petra78 »

Mirko,

zaenkrat še nisem prijavljena na zavodu. Končujem diplomo in se imam namen potem prijaviti. Zakaj potem? Ker trenutno nimam želje, da bi me pošiljali na kake razgovore za zastopnike ipd. Pa ne da sem fina, samo mi ta zadeva ne gre. Nikoli nisem znala dobro nakladat in koga prepričat.

Prošnje itak pošiljam za V. stopnjo, ker za VII. sploh ni razpisov za mene (celo 2 v pol leta). Zadnja številka prošnje je pa 140 (pošiljam pa eno leto, vmes 5 mesecev nisem, ker itak nisem imela možnosti iti na razgovore - prva služba ipd). Tko da me je kar malo groza, kaj bo!

Za javna dela se mi pa zdi, da moraš biti leto dni na zavodu, ne? Upam, da to tega ne bo prišlo, ker sem že sedaj po 2 mesecih brezvoljna, večkrat slabe volje. Nisem navajena biti doma in ne delati - prej sem skozi celo srednjo šolo in faks delala - imam že 10 let izkušenj v gostinstvu. :D :wink: Zdaj pa tud tega ne morem delat, k nisem študent. :(

Saj za priporočilo mi je itak vseeno, ker vem da izvira iz osebne zamere. 8) Sicer pa gotovo poznaš tisto "Vsaka palca ma dva konca!"
Odgovori