ZAVAROVALNA PODLAGA 40

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: ZAVAROVALNA PODLAGA 40

Odgovor Napisal/-a anba »

Pozdravljeni,

kaj pa menite o plačevanju pod zaporedno številko III. v reviji IKS 7/11 (prispevke za socialno varnost plačuje poslovodja (oziroma družba v njegovem imenu), davčno osnovo za dohodek iz poslovodenja pa zmanjšujejo sproti (mesečno)?

Ali kdo dela tako, da za prispevke mesečno zmanjšuje osnovo za dohodnino? Zakonodaji je bilo zadoščeno, prispevki so davčno priznani in hkrati mesečno zmanjšujejo osnovno za dohodnino in znesek akontacije dohodnine ostane isti kot je bilo v preteklih letih.

Boste delali v prihodnje tako kot je primer II. v reviji IKS 7/11?
Boste v pogodbi o poslovodenju zapisali člen, kjer bo navedeno, da se poslovodji plačujejo prispevki kot del za plačilo storitev? Ima kdo kakšen vzorec pogodbe, ki vključuje omenjeni člen?

Toliko je že napisanega, upam samo, da nam ne bo višja sila potem solila pameti kako jasna so bila navodila.
anba
Računovodja
Računovodja

Še nekaj - kaj pa olajšave za vzdrževane družinske člane? Bo omenjena olajšava zniževala osnova za dohodnino vsak mesec ali ne?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Nazadnje spremenil Nina, dne 11 Jan 2012, 13:31, skupaj popravljeno 2 krat.
Razlog: urejene povezave
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Verjetno je že kje zapisano, pa vendar. Begata me dva podatka: najnižja pokojninska osnova 852,40 EUR in podatki iz linka:
http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.g ... r_2011.xls
pri katerih bi bila uvrščena v drugo bruto zavarovalno osnovo, torej 906,26 EUR. Če sem prav razumela, po novem začnem januarja obračunavat prispevke od najnižje pokojninske osnove, naslednje leto pa dobim odločbo v katero osnovo sem uvrščena. Ali imam prav? :oops:
lp

Magda
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Ne bo konca te teme.
Ali obstaja kakšno mnenje v zvezi s tistimi lastniki, ki so edini lastniki in direktorji in zaposleni z osnovo "01" izpred leta 2003.

Po mnenju, ki sem ga zasledila v tem forumu, pa tudi v Financah piše, da le ti ostajajo enako naprej in si izplačujejo plačo.

Vendar .... poznam dva primera, ki sta dobila od ZZZS dopis, v katerem jih obveščajo o novi registrski številki za direktorja. Jaz sem pa enako zaposlena v svojem podjetju kot onadva, pa nisem od ZZZS nič dobila.

Kako.... po vašem mnenju .... ali poznate take primere.
anba
Računovodja
Računovodja

Kaj pa upoštevanje olajšave za vzdrževane družinske člane? Se lahko pri obračunu izplačila po pogodbi o poslovodenju upoštva mesečno ali se lahko uveljavlja šele kot ugovor na informativni izračun dohodnine?
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Pojasnilo DURS-a z dne 23.11.2011:
"Akontacija dohodnine se izračuna in plača upoštevaje določila 127. člena ZDoh-2:

-če se družba šteje za glavnega delodajalca, se uporabi davčne stopnje iz mesečne dohodninske lestvice ter upošteva mesečne zneske pripadajočih davčnih olajšav (splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane, itd.);
-če se družba šteje za drugega delodajalca, se uporabi stopnjo 25 % brez upoštevanja davčnih olajšav."

Celotno pojasnilo:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... dna_oseba/
lp

Magda
anba
Računovodja
Računovodja

hvala za odgovor.
anba
Računovodja
Računovodja

hvala za odgovor.
anba
Računovodja
Računovodja

Če sem prav razumela, po novem začnem januarja obračunavat prispevke od najnižje pokojninske osnove, naslednje leto pa dobim odločbo v katero osnovo sem uvrščena. Ali imam prav? - tudi jaz sem tako razumela. Še kdo ali je potrebno vsem reči za zadnjo odločbo o dohodnini? Ali se lahko za teh nekaj mesecev 2012 obračunava po najnižji pokojnisnki osnovi?
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

Mislim, da ne.

Tisti, ki so se na novo prijavili po podlagi 040 upoštevajo najnižjo pokojninsko osnovo, tisti, ki pa so bili na tej podlagi že prej, pa so si izplačevali plačo, pa morajo do vročitve dohodninske napovedi za 2011 upoštevati dohodninsko napoved za 2010.

Zdi se mi tudi, da DURS ne pošilja odločb, temveč se samozaposleni SAM razvrsti v ustrezni razred, po prejemu dohodninske odločbe.

Tako se mi zdi, ni preverjeno, samo v razmislek in za predebatirat :| :? :|
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Sem enakega mnenja - dosedanja plača je bila dohodek za poslovodenje.
Še kdo - oz. ali je kdo našel kako pojasnilo? lp
Odgovori