Lastnik d.o.o. in poslovodja - kako s prispevki
Moderator: Mirko Zbačnik
V Uradnem listu 108/2007 http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=92754 je obljavljena nova najnižja pokojninska osnova, ki velja od 01.01.2007.
Ali kdo ve, če je treba popravit obračune za nazaj za lastnike enoosebnih družb, ki so zavarovani na osnovi 40, oz. če je treba naredit poračun?
Hvala vnaprej.
Mirjana
Ali kdo ve, če je treba popravit obračune za nazaj za lastnike enoosebnih družb, ki so zavarovani na osnovi 40, oz. če je treba naredit poračun?
Hvala vnaprej.
Mirjana
Ali kdo ve kako je s tem? Pa dvig je bil kar občuten? Ali sem vmes kaj spregledal?adut napisal/-a:V Uradnem listu 108/2007 http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=92754 je obljavljena nova najnižja pokojninska osnova, ki velja od 01.01.2007.
Hvala vnaprej.
Mirjana
Hm, tale obrazec na edavkih, mi zeli obracunati se 6% prispevek, če prav razumem za zavarovanje invalidnosti. Aje tudi to treba plačati? Pojavi se mi pa vedno, kadar izberem širo dohodka 1108.slovan napisal/-a: REK-1 obrazec (tako bi ga izpolnila jaz):
010 Vrsta dohodka: 1108 dohodki za vodenje poslovnega subjekta
015 neto izplačilo: 349,81 EUR oziroma 1.999,93 EUR
111 Drugi dohodki iz DR.... 372 EUR ali 2.853 EUR
201 Osnova za izračun davčnega odtegljaja/ glavni delodajalec: 138,67 EUR oziroma 2,619,67 EUR .... (bruto zmanjšan za splošno olajšavo)
401 davčni odtegljaj = 22,19 EUR oziroma 853,07 EUR
406 skupaj = 22,19 EUR oziroma 853,07 EUR.
LP
Se mi zdi problematične, ker prispevke že itak plačam po šifri 40.
Ker ste zavarovani po osnovi 040 in plačujete že prispevke za socialno varnost, ne obračunate/plačate 6% prispevka za ZPIZ (ker ste v "delovnem razmerju" pri svoji d.o.o.). Ta prispevek plačujejo po pogodbi o poslovodenju osebe, ki so obvezno zavarovane drugje (so v delovnem razmerju pri drugi pravni osebi...).
Zakaj vam pri izpolnjevanje te šifre izračuna tudi prispevek (vpisan je verjetno v AOP 606), žal ne vem. Res pa je, da je označevanje s šifro dohodka 1108 enako pri vseh vrstah poslovodnih pogodb.
LP
Zakaj vam pri izpolnjevanje te šifre izračuna tudi prispevek (vpisan je verjetno v AOP 606), žal ne vem. Res pa je, da je označevanje s šifro dohodka 1108 enako pri vseh vrstah poslovodnih pogodb.
LP
Je pač tako tale DURSOv program nastavljenslovan napisal/-a:Ker ste zavarovani po osnovi 040 in plačujete že prispevke za socialno varnost, ne obračunate/plačate 6% prispevka za ZPIZ (ker ste v "delovnem razmerju" pri svoji d.o.o.). Ta prispevek plačujejo po pogodbi o poslovodenju osebe, ki so obvezno zavarovane drugje (so v delovnem razmerju pri drugi pravni osebi...).
LP
Ampak na srečo so kontrole precej manjše, če ne vnašaš podatkov direkt, ampak jih uvoziš iz XML datoteke, ki mi jo prijazno pripravi moj računovodski program. Tako sem uspel,malo preko ovinkov, vse obračune danes izvesti.
Ker me je le ta danes spravil v zelo dobro voljo - omogočili so mi namreč tako obračun prispevkov za lastnika, kot tudi obračun po pogodbi o poslovodenju, si jih bom dovolil pohvaliti, http://www.e-racuni.com - zelo uporaba programska oprema za vodenje manjšega podjetja. To lahko trdim zelo suvereno, saj semse enih 13 let ukvarjal z razvojemposlovne programske opreme za mala in srednja podjetja
Morda bi kdo imel zadržke, ker so vsipodatki pri njih, in v bistvu nimaš nič v roke primiti (sploh, če se jim vse razsuje), ampak meni je to zelo všeč. Ker lahko delam na več računalnikih, kadar in kjerkoli mi pač zapaše.
Če lahko povem še moje primer in vas prosim za potrditev oz. mnenje:
Direktor d.o.o. je zaposlen v drugem podjetju pod šifro 001.
1. Ali je nujno da sklene pogodbo o poslovodenju z podjetjem v katerem je direktor?!
2. Prispevki so: 60%, prispevek za poškodbo (2,91 €) in 25 % akontacija dohodnine, katera se potem poroča ob dohodninski napovedi?!
3. Če vse navedeno velja tudi za upokojene lastnike kateri potem imajo pogodbo o prokuri (glede višini izplačila mi je jesno, da ne sme presegat minimalne plače)?!
Vnaprej hvala in lp
Direktor d.o.o. je zaposlen v drugem podjetju pod šifro 001.
1. Ali je nujno da sklene pogodbo o poslovodenju z podjetjem v katerem je direktor?!
2. Prispevki so: 60%, prispevek za poškodbo (2,91 €) in 25 % akontacija dohodnine, katera se potem poroča ob dohodninski napovedi?!
3. Če vse navedeno velja tudi za upokojene lastnike kateri potem imajo pogodbo o prokuri (glede višini izplačila mi je jesno, da ne sme presegat minimalne plače)?!
Vnaprej hvala in lp
Naša dilema : Direktor je zavarovan kot redni študent. Pogodba o poslovodenju je sklenjena s 1.1.07.
Ali se mu ko študentu sploh lahko izplača po pogodbi o poslovodenju.Ali se mu lahko izplača skupaj za celo leto nazaj?
Če lahko, potem : mesečni znesek 300 € x 12 = 3600 € + 6%PIZ 216 € + prispevek za poškodbo ? 12 x 2,91 € = 34,92 € ¸(najbrž ne samo 2,91 € zaradi enkratznega plačila?). Akontacija dohodnine 25% = 900 €.
Knjiženje : vse na 418 - tudi prispevka ?
Bi bilo prav? Hvala in lp!
PS. REK je nazorno prikazan v prejšnjih odgovorih - hvala Slovanu!
Ali se mu ko študentu sploh lahko izplača po pogodbi o poslovodenju.Ali se mu lahko izplača skupaj za celo leto nazaj?
Če lahko, potem : mesečni znesek 300 € x 12 = 3600 € + 6%PIZ 216 € + prispevek za poškodbo ? 12 x 2,91 € = 34,92 € ¸(najbrž ne samo 2,91 € zaradi enkratznega plačila?). Akontacija dohodnine 25% = 900 €.
Knjiženje : vse na 418 - tudi prispevka ?
Bi bilo prav? Hvala in lp!
PS. REK je nazorno prikazan v prejšnjih odgovorih - hvala Slovanu!
Kar se študenta tiče, bi lahko razmišljali nekako takole:
Študent je obvezno zavarovan preko staršev in ima status študenta. Če bi sklenil delovno razmerje, nima več statusa študenta. Pogodba o poslovodenju pa ni pogodba o zaposlitvi, temveč pogodba sklenjena po obligacijskem zakoniku. Še vedno pa je dilema ali je oblika obveznega zavarovanja študenta enaka pojmu obveznega zavarovanja po 13. ali 15. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (se tudi ZPIZ še ni "izjasnil"). Če je ta pojem enak, veljajo tudi za poslovodjo-študenta enaka merila kot pri vseh ostalih:
- sklenjena je pogodba o poslovodenju (poslovodja je vpisan v register); menim, da ni nobene ovire, če se izplačuje za celoletno obdobje;
- plačuje se 6%-ni prispevek za primer invalidnosti, telesne okvare....
- dohodnina v višini 25% ("uporabimo raje status drugega delodajalca", ker so v večini primerov vzdrževani družinski člani in starši uveljaljavljajo olajšavo in jim zato ne pripada splošna olajšava);
- pogodba o poslovodenju ni oblika podjemne pogodbe (je mandatna pogodba), zato ni pavšala za zdravstveno zavarovanja (2,91 EUR). Zakon o zdravstvenem zavarovanju (17. člen) navaja izrecno pogodbo o delu (podjemna pogodba).
- knjiženje: 418/( bruto znesek in 6% prispevek)
LP
Študent je obvezno zavarovan preko staršev in ima status študenta. Če bi sklenil delovno razmerje, nima več statusa študenta. Pogodba o poslovodenju pa ni pogodba o zaposlitvi, temveč pogodba sklenjena po obligacijskem zakoniku. Še vedno pa je dilema ali je oblika obveznega zavarovanja študenta enaka pojmu obveznega zavarovanja po 13. ali 15. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (se tudi ZPIZ še ni "izjasnil"). Če je ta pojem enak, veljajo tudi za poslovodjo-študenta enaka merila kot pri vseh ostalih:
- sklenjena je pogodba o poslovodenju (poslovodja je vpisan v register); menim, da ni nobene ovire, če se izplačuje za celoletno obdobje;
- plačuje se 6%-ni prispevek za primer invalidnosti, telesne okvare....
- dohodnina v višini 25% ("uporabimo raje status drugega delodajalca", ker so v večini primerov vzdrževani družinski člani in starši uveljaljavljajo olajšavo in jim zato ne pripada splošna olajšava);
- pogodba o poslovodenju ni oblika podjemne pogodbe (je mandatna pogodba), zato ni pavšala za zdravstveno zavarovanja (2,91 EUR). Zakon o zdravstvenem zavarovanju (17. člen) navaja izrecno pogodbo o delu (podjemna pogodba).
- knjiženje: 418/( bruto znesek in 6% prispevek)
LP
Larisa:
1) Če oseba opravlja poslovodno funkcijo na podlagi imenovanja (vpisa v sodni register) v drugi pravni osebi, se z njo sklene pogodba o poslovodenju. S to pogodbo se določajo medsebojne pravice in obveznosti, zlasti višina plačila za njegovo delo in vrste povračil stroškov.
2) Ker je obvezno zavarovan na drugi podlagi (druga podlaga je delovno razmerje) se pri poslovodni pogodbi obvezno obračuna/plača 6%-ni prispevek za primer invalidnosti....., ne pa tudi pavšalni prispevek za zdravsteno zavarovanje (ker to pač ni pogodba o delu/podjemna pogodba) in seveda se obračuna tudi akontacija dohodnine po stopnji 25% (kot drugi delodajalec). Ali boste obračunali 25% dohodnino ali po lestvici je odvisno od tega, ali je dohodek za poslovodenje pretežni del dohodka. Primer: v podjetju, kjer je v DR je njegova plača 3.000 EUR bruto; v podjetju, kjer je poslovodja pa je mesečni znesek za opravljeno delo 3.500 EUR. Ker je dohodek za poslovodenje pretežni del njegovega dohodka, bi se dohodnina obračunala po lestvici (kot prvega izplačevalca) in dohodek iz DR po stopnji 25%, kot drugega izplačevalca.
3) tudi za upokojene osebe, ki imajo sklenjeno pogodbo o prokuri (prokura je vpisana v register) velja isto: 6% prispevek in 25% akontacija dohodnine.
Za posamezna izplačila predložite davčnemu organu obrazec REK-1; do 31.01. pa predložite davčnemu organu podatke o doseženih dohodkih po pogodbi o poslovodenju. Ti dohodki so sestavni del letne dohodninske napovedi.
LP
1) Če oseba opravlja poslovodno funkcijo na podlagi imenovanja (vpisa v sodni register) v drugi pravni osebi, se z njo sklene pogodba o poslovodenju. S to pogodbo se določajo medsebojne pravice in obveznosti, zlasti višina plačila za njegovo delo in vrste povračil stroškov.
2) Ker je obvezno zavarovan na drugi podlagi (druga podlaga je delovno razmerje) se pri poslovodni pogodbi obvezno obračuna/plača 6%-ni prispevek za primer invalidnosti....., ne pa tudi pavšalni prispevek za zdravsteno zavarovanje (ker to pač ni pogodba o delu/podjemna pogodba) in seveda se obračuna tudi akontacija dohodnine po stopnji 25% (kot drugi delodajalec). Ali boste obračunali 25% dohodnino ali po lestvici je odvisno od tega, ali je dohodek za poslovodenje pretežni del dohodka. Primer: v podjetju, kjer je v DR je njegova plača 3.000 EUR bruto; v podjetju, kjer je poslovodja pa je mesečni znesek za opravljeno delo 3.500 EUR. Ker je dohodek za poslovodenje pretežni del njegovega dohodka, bi se dohodnina obračunala po lestvici (kot prvega izplačevalca) in dohodek iz DR po stopnji 25%, kot drugega izplačevalca.
3) tudi za upokojene osebe, ki imajo sklenjeno pogodbo o prokuri (prokura je vpisana v register) velja isto: 6% prispevek in 25% akontacija dohodnine.
Za posamezna izplačila predložite davčnemu organu obrazec REK-1; do 31.01. pa predložite davčnemu organu podatke o doseženih dohodkih po pogodbi o poslovodenju. Ti dohodki so sestavni del letne dohodninske napovedi.
LP
Čeprav stara tema, novo vprašanje. Sem 50% solastnik d.o.o., kjer sem poslovodja. Zaposlen sem pri drugem podjetju, kjer pa mi je prenehalo razmerje iz poslovnih razlogov (saj veste kriza..). Zanima me naslednje: ali si lahko sam plačujem prispevke za zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje (seveda minimalne), v "moji" firmi pa si izplačujem prejemke po pogodbi o poslovodenju. V tem primeru bi plačal le akontacijo dohodnine in 6% davek? Ali bi mi naslednje leto ostali minimalni prispevki, ali so povezani s prejemki iz naslova poslovodenja? Torej moja ideja: plačevati minimalne prispevke, večje zneske pa izplačati kot poslovodenje. Prosim za odgovor.