Pridobitna - nepridobitna dejavnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pejicna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pejicna »

Vem, da so se zaključni računi že oddajali, a sem šele zdaj začela razmišljati, če bi moralo društvo oddati zraven na Durs tudi kakšno izjavo, da opravlja izključno nepridobitno dejavnost. Hvala za odgovor!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je zapisalo v objasnilih, kot priloga k izkazom.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mery1
Začetnik
Začetnik

ključ za delitev stroškov po programih

Odgovor Napisal/-a mery1 »

Slovan je napisala:

- ali vodenje neposrednih/direktnih stroškov in prihodkov po stroškovnih mestih in uporaba ključa samo za razporejanje splošnih stroškov na pridobitno in nepridobitno dejavnost;
- ali evidentiranje prihodkov glede na vrsto dejavnosti ter izračun sorazmernega dela, ki se nanaša na pridobitno dejavnost ter uporaba tega deleža pri ločevanju stroškov na pridobiten in nepridobiten del.

Ali bi to lahko pomenilo tudi takle izračun:

Prihodke delim po programih: program A - 150,00 E, program B - 200,00 E in program C 250,00 E, skupaj torej 600,00 E v celotnem letu.

Izračun ključa: 150/600 = 25% stroškov bi padlo na program A, 200/600 = 33,33 % bi padlo na program B in na program C bi padlo preostalih 41,67% (znesek v % bi celo zaokrožila in vzela kar celi števili).

Po tem ključu bi delila vse splošne stroške, ko so naprimer telefon, najemnina, internet, elektrika, voda, smeti, pisarniški material in mogoče še kaj. Stroške, ki se nanašajo na posamezni program, bi bili razporejeni po programih.

Ali bi bila pravilna uporaba takega ključa, če se naprimer program A izvaja le 3 mesece, program B naprimer pol leta in program C celotno leto? Po moje da, najemnino je potrebno plačati, delaš ali ne. No nevem ali razmišljam prav?

A sem zakopmlicirala! Je pa to še vedno zanimiva tema.

lep pozdrav
mery1
Odgovori