Prehrana med delom

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Anna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anna »

Višji znesek, kot je v uredbi določen (10% povprečne plače v RS dva meseca nazaj) lahko vsakdo vedno izplača; samo da ima to dvoje posledic:
1) Od zneska, ki presega znesek iz uredbe se plačajo vi prispevki iz in na plačo in dohodnina;
2) Za delodajalca je to davčno nepriznan strošek.

Skratka, manj kot 738,00 na dan (ali nekaj takega) ne sme biti azradi kolektivne pogodbe; več kot 10% povp. plače v RS na mesec pa ne zaradi davkarije.

Pri nas mamo že dolgo jurja na delovni dan in se vsem zdi OK.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

No, ko se vas je na to temo že toliko oglasilo, se oglašam še jaz.

Pri nas imamo pa tako: do pred 1 leta smo dobili najvišji znesek cca 25.000 sit mesečno, nato pa so začeli voziti malico 30 km daleč( si lahko mislite kaka je), imenujejo jo dietna, ker smo prinesli potrdila od zdravnika, da potrebujemo dietno in svežo hrano, pa ne upoštevajo in so nam denar ukinili "jejte, če ne pa nič, mi ne priznavamo zdravniških potrdil"
Pa smo ob denar in malico.
Tako, da bodite veseli tudi, če dobite 738 sit na dan

Pozdrav
Lilijana
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Še nekaj bi dodala ob vsej tej prehrani: znesek 26.496,90 SIT velja za 22 del.dni; če je delavec bil en teden na dopustu, se mu ne sme izplačati celoten znesek, ampak le sorazmerno glede na št.dni, ko je delal. Pravilno?
Kaj pa pri s.p.:???: - ti si ne obračunavajo dopusta, praznike pa menda imajo - koliko si smejo obračunati za prehrano za tisti mesec, ko sta npr. dva dneva praznična?? Kako delate v praksi?
LP

Anela
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tudi meni je to še vedno uganka, ne samo če je delavec odsoten zaradi bolniške ali dopusta, ampak tudi če ima mesec več ali manj kot 22 dni. Če znesek ne sme presegati 10% .. potem to pomeni, da kadar ima mesec 23 delovnih dni, dobiš dnevni znesek tako, da deliš s 23 in ne 22 dni. Kaj pa kadar ima mesec 20 del. dni. Ali takrat pripada dnevno znesek :22 in zato dobiš manj v celoti gledano ali znesek :20 in dobiš celotnih 10%, če si bil prisoten ves mesec??:):???:
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Objavljen prispevek se deli s številom delovnih dni, da se dobi znesek za dan in je kakršen je. Računan je na število delovnih dni (me praznikov) v preteklem mesecu.

katrijn
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Seveda je normalno, da velja omenjeni znesek samo za delovne dni.Jaz običajno naredim tako kot je rekla moja predhodnica.
lp
tajana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tajana »

Znesek po uredbi velja za 22 delovnih dni oz. 176 ur mesečno.

Glede na to, mi upoštevamo znesek po uredbi za 176 ur mesečno, oz. znesek je "vezan" na ure rednega dela. V primeru praznikov, bolniške, letnega dopusta in drugih odsotnosti, je za obračun plače manj ur rednega dela , zato je tudi znesek nadomestila za prehrano ustrezno nižji.

Preprosto, učinkovito in mislim, da popolnoma skladno z določili uredbe.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pistimo odsotnost zaradi bolniške in dopustov. Če prav razumem je potem takole:
* če ima mesec 23 delovnih ni je to celotni znesek:23
* če pa ima mesec 21 delovnih dni+ 1 praznični dan obstajata 2 možnosti A: celotni znesek:22 * 21 za celotno prisotnost ali B:celotni znesek: 21, kar pomeni da dobiš v prvem primeru manj kot v drugem.
Mene zanima kaj je tukaj prav? Ali 'odsotnost' zaradi prazničnega dneva obravnavamo enako kot dopust in bolniško ali ne? 8-) :D:)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Prazniki, dopust in bolniška so dnevi za katere ti ne pripada nadomestilo prehrane, prevoza....

katrijn
tajana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tajana »

Delodajalec praviloma mora pripraviti delovni koledar za posamezno leto, iz katerega je popolnoma in nedvoumno razvidno koliko je v posameznem mesecu delovnih dni. Seveda praznik v večini primerov ni delovni dan, če pa narava dela to zahteva in je tudi tako predvideno v delovnem koledarju, zaposlenim, ki delajo na dan praznika pripadajo vsi dodatki in povračila stroškov, tudi za prehrano.
Odgovori