NORMIRANEC - Obračun prispevkov za 2014
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: NORMIRANEC - Obračun prispevkov za 2014
Osnova so vsi prihodki, torej tudi pozitivne obresti na poslovnem TRR-ju...od teh pa se ne more ničesar odštevati (skupaj 32.000,20). Zakaj ne odštevati: ker se npr. negativne izravnave štejejo kot odhodek/strošek, ti pa so vam priznani v višini 70% prihodkov.
lp
lp
"Enostavno - 30% odbitka je sicer upoštevano, samo avtor je spregledal, da se po novem sistemu tudi pri normirancih k dobičku prištejejo obračunani PRISPEVKI (NE SAMO TISTI, KI JIH PLAČA DRŽAVA, AMPAK TUDI TISTI, KI JIH PLAČA SAM. LP"
Zanima me, če se tudi prispevki pri normirancu - popoldanski s.p. prištevajoo k dobičku in kateri prispevki (pavšalni PIZ - 32,14 EUR in ZZ - pavšalni 4,58 EUR za 2013)?
Nujno rabim odgovor!
Hvala!
Zanima me, če se tudi prispevki pri normirancu - popoldanski s.p. prištevajoo k dobičku in kateri prispevki (pavšalni PIZ - 32,14 EUR in ZZ - pavšalni 4,58 EUR za 2013)?
Nujno rabim odgovor!
Hvala!
Zakaj pa bi se prištevali? Za kakšen namen?skorpjon napisal/-a:Zanima me, če se tudi prispevki pri normirancu - popoldanski s.p. prištevajoo k dobičku in kateri prispevki (pavšalni PIZ - 32,14 EUR in ZZ - pavšalni 4,58 EUR za 2013)?
To prištevanje se nanaša na tiste zasebnike, ki opravljajo dejavnost (s.p.), so obvezno zavarovani na podlagi dejavnosti in plačujejo prispevke za socialno varnost od zavarovalne osnove (ta pa je dobiček + obračunani prispevki za socialno varnost)).
"Popoldanski s.p.-ji" so obvezno zavarovani na drugi podlagi (delovno razmerje) in plačujejo le pavšalne prispevke (PIZ in ZZ). Višina pavšalnih prispevkov pa ni pogojena z višino njihovega dobička.
lp
HVALA ZA POJASNILO!
LEP DAN
LEP DAN
Sedaj pa jaz ne vem, če vse prav razumem. Sem popoldanski s.p. in se odločam, da bom morda normiranec za vnaprej.
Ali izračun https://www.racunovodja.com/izracuni/iz ... Normiranci, drži tudi zame?
Načeloma torej prihodkom, recimo 8000 EUR (predpostavka z obrestmi vred), prištejem letošnje prispevke PIZ + ZZ (cca 680 EUR), torej tole vrednost vnesem v okence "prispevki, ki jih plača država" Ali res to drži?
Ali izračun https://www.racunovodja.com/izracuni/iz ... Normiranci, drži tudi zame?
Načeloma torej prihodkom, recimo 8000 EUR (predpostavka z obrestmi vred), prištejem letošnje prispevke PIZ + ZZ (cca 680 EUR), torej tole vrednost vnesem v okence "prispevki, ki jih plača država" Ali res to drži?
Če ste normiranec nimate kaj izračunavati zavarovalne osnove, saj plačujete prispevke v pavšalnem znesku. Obvezno ste zavarovani na podlagi delovnega razmerja za polni delovni čas.martyka napisal/-a:Sedaj pa jaz ne vem, če vse prav razumem. Sem popoldanski s.p. in se odločam, da bom morda normiranec za vnaprej.
Zavarovalno osnovo ugotavljajo tisti, ki so obvezno zavarovani na podlagi dejavnosti. Za njih pa velja formula: (razlika davčno priznanih prihodkov in davčno priznanih odhodkov* + obračunani prispevki za socialno varnost) = zavarovalna osnova - 30% zmanjšanje v letu 2014= zavarovalna osnova.....ki pa ne sme....... (o tem je že toliko povedano v klepetalnici, da ne bom več ponavljala)
* normiranci imajo davčno priznane odhodke v višini 70% prihodkov
lp
Ta izračun NE drži in ga še prenavljamo. Umaknili smo ga iz povezav med izračuni ( http://www.racunovodja.com/izracuni ), res pa je tu na forumu povezava še objavljena.martyka napisal/-a:Sedaj pa jaz ne vem, če vse prav razumem. Sem popoldanski s.p. in se odločam, da bom morda normiranec za vnaprej.
Se res opravičujem, sem nova na forumu in relativno nova med podjetniki. vsega res še nisem uspela prebrati! Se pa trudim.
Torej, da skrajšam, dohodnina mi bo 6% od prihodkov v letu 2014. In nič več. Je tako?
Torej, da skrajšam, dohodnina mi bo 6% od prihodkov v letu 2014. In nič več. Je tako?
1) davek iz dejavnosti (dohodnina) za leto 2013 je na kratko res tistih 6% od prihodkov. Obveznost boste ugotovili v davčnem obračunu.
2) akontacija dohodnine za leto 2014 bo v višini izračunane letne obveznosti, preračunane na mesec
3) pavšalni prispevki za PIZ (32,14€) in ZZ (od februarja naprej bo ta skupno cca 32€)
Nasvet: vseeno poiščite pomoč kakšnega izkušenega računovodje, saj boste na ta način lažje obvladovali tudi to področje.
lp
2) akontacija dohodnine za leto 2014 bo v višini izračunane letne obveznosti, preračunane na mesec
3) pavšalni prispevki za PIZ (32,14€) in ZZ (od februarja naprej bo ta skupno cca 32€)
Nasvet: vseeno poiščite pomoč kakšnega izkušenega računovodje, saj boste na ta način lažje obvladovali tudi to področje.
lp