decemberska plača
Moderator: Mirko Zbačnik
Tudi jaz. Sem pa vesela, da je končno eden napisal pravilni znesek splošne olajšave, ker se pojavljaja napačni znesek 564.400,00 SIT tako v Obrtnikovem članku, pa tudi v odgovorih na tem forumu sem ga že zasledila. Znesek me ja zmedel, da nisem vedela, ali je bila pri tej kopici pravilnikov in popravkov tudi splošna olajšava spremenjena.
lp
Magda
lp
Magda
Pri obračunu plače ko od bruto odštejete prispevke ter 1/12 splošne olajšave ter morebitno 1/12 olajšav za družinske člane; dobite davčno osnovo. Primerjate z dohodninsko lestvico 1/12.recimo od najnižje osnove 1.300.000 je 1/12 108.333,34 SIT. Od osnov do tega zneska obračunate 16%. In tako naprej po lestvici 1/12.
LP:D
LP:D
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
To davčno olajšavo pa sem čisto spregledala.
Seveda potem spremeni izračun. Celo pri plači čez 400.000,00 bruto pride manj dohodnine. Kljub temu sem proti izplačilu decembrske plače v decembru, tudi če denar ne bi bil problem. Namreč, delavci, ki obračunavajo plačo, so primorani potem računati plače, ko še ni dokončnih podatkov. Poznam primer iz negospodarstva, ko so v zavodu morali izračunati ravno decembrsko plačo že pred božičem, potem pa je zaposleni 24.12. zvečer v prometni nesreči umrl, plačo pa je imel obračunano do 31.12. Si predstavljate, kako v tem primeru izpolniti obrazec M4?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt: