ŠE ENKTAR MOBITELOVA BONITETA
Moderator: Mirko Zbačnik
kako pa naredimo z boniteto za uporabo mobilnega telefona, ki ga ima direktor podjetja, ki pa ni zaposlen v tem podjetju? Kako se njemu obračuna boniteta? Ne vem če sem prav razumela ampak na enem seminarju je bilo govora, da se v tem primeru tretira kot nadomestila podobna dividendam in jih prejemnik da v napoved dohodnine??????
Zanima me, kako je z obracunavanjem bonitete v naslednjem primeru:
sluzbeni telefoni se uporabljajo le v sluzbene namene, v podjetju pa delata dve povezani osebi (moz in zena). Je res, da se, zaradi njune povezanosti, klici med njima tretirajo kot privatni klici, ceprav so poslovni?!?
kaj pa, ce ima eden od njiju sluzben telefon, eden pa privatnega? je v tem primeru kaj drugace?
sluzbeni telefoni se uporabljajo le v sluzbene namene, v podjetju pa delata dve povezani osebi (moz in zena). Je res, da se, zaradi njune povezanosti, klici med njima tretirajo kot privatni klici, ceprav so poslovni?!?
kaj pa, ce ima eden od njiju sluzben telefon, eden pa privatnega? je v tem primeru kaj drugace?
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal NAJI</i>
<br />Lotica hvala, kaj pa privat pogovori,
kajti račun za mobi je precej velik,
ali bi morala upoštevati samo del računa.
Prosim za vaša mnenja
LP,Naji
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Pri s.p. se za mobitel zmanjšajo prikazani stroški na koncu leta,na podlagi sklepa, (v % za zasebne namene). Tako zmanjšani stroški se potem prikažejo v davčni napovedi. Tolmačenje na seminarju!
<br />Lotica hvala, kaj pa privat pogovori,
kajti račun za mobi je precej velik,
ali bi morala upoštevati samo del računa.
Prosim za vaša mnenja
LP,Naji
Pri s.p. se za mobitel zmanjšajo prikazani stroški na koncu leta,na podlagi sklepa, (v % za zasebne namene). Tako zmanjšani stroški se potem prikažejo v davčni napovedi. Tolmačenje na seminarju!
No, pa še eno vprašanje na to temo. Smo ljubljansko društvo. Predsednik ima svoj aparat (torej aparat ni zaveden kot sredstvo v društvenih knjigah), račun za telefon pa mu plačuje društvo. Predsednik ni zaposlen v društvu. Do sedaj je bil plačan po študentski napotnici. Kako to obračunavati. In kaj predlagati kako mu po novem izplačevati za njegovo delo(15.000,00)ker se mu sedaj seveda odbija 12.5 % po štud. napotnici. Obstaja še kakšen drug način?
Hvala!!
Hvala!!
Najprej se opravičujem za tolikokrat obdelano temo, vendar mi določene stvri še vedno niso jasne.
Kaj v primeru, da delavec uporablja službeni telefon v privat namene, mu je potrebno poleg obračunane bonitete vseeno kontrolirati koliko je službenih in koliko privatnih pogovorov in DDV za del od privatnih pogovorov upoštevati kot davčno nepriznano? Kje to piše?
Lepo prosim za odgovor.
LP
Kaj v primeru, da delavec uporablja službeni telefon v privat namene, mu je potrebno poleg obračunane bonitete vseeno kontrolirati koliko je službenih in koliko privatnih pogovorov in DDV za del od privatnih pogovorov upoštevati kot davčno nepriznano? Kje to piše?
Lepo prosim za odgovor.
LP
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Anela</i>
<br />Fifa, danes sem izvedela, da je res tako. Direktor podjetja, ki ni zaposlen,ne more imeti bonitete; stroški telefona so davčno nepriznani, plačilo se smatra kot izplačilo fizični osebi in je treba odvesti vse dajatve in poslati REK (kot pri pogodbi o delu).
Groza!!
Anela
Aja? to je pa spet neki novga. Jst sem razumela, da se to daje samo v napoved dohodnine, nič pa ne vem o tem da bi morala pošiljati kake REK obrazce. Sicer pa od čega naj pa obeačunam? KAj naj obrutim 3.000 SIT in od tega plačam prispevke ali kar cel znesek njegovega telefona (cca 30.000,00/mesečno - od tega dejansko 95% službeno za potrebe podjetja, katerega direktor je). Mislim - meni ni nič več jasno. Noben mi pa tud več ne zna dati odgovora, ki bi bil pravilen oziroma bi ob morebitnem prihodu inšpe kcije tudi zdržal. KATASTROFAAAA
<br />Fifa, danes sem izvedela, da je res tako. Direktor podjetja, ki ni zaposlen,ne more imeti bonitete; stroški telefona so davčno nepriznani, plačilo se smatra kot izplačilo fizični osebi in je treba odvesti vse dajatve in poslati REK (kot pri pogodbi o delu).
Groza!!
Anela
Aja? to je pa spet neki novga. Jst sem razumela, da se to daje samo v napoved dohodnine, nič pa ne vem o tem da bi morala pošiljati kake REK obrazce. Sicer pa od čega naj pa obeačunam? KAj naj obrutim 3.000 SIT in od tega plačam prispevke ali kar cel znesek njegovega telefona (cca 30.000,00/mesečno - od tega dejansko 95% službeno za potrebe podjetja, katerega direktor je). Mislim - meni ni nič več jasno. Noben mi pa tud več ne zna dati odgovora, ki bi bil pravilen oziroma bi ob morebitnem prihodu inšpe kcije tudi zdržal. KATASTROFAAAA